Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, March 27, 2008

my work 1

selasa lepas, aku dapat part time job utk buat layout plan..ini adalah yang pertama kali aku buat part time yg related ngan bidang aku..so aku agak kekok bila deal ngan dia..dia byk ckp pasal apa yg perlu aku buat..after je briefing terus dia tnya aku...berapa harga yg aku letak...terkedu aku seketika..

buat pertama kali nya aku sendri yng letak bayaran utk drawing aku..aku igt dia akan bg je ikut suka hati dia..maaf yer, aku bukan pandai utk berbiznes...jujurnya aku bgtaw dia yg aku masih lagi baru.dan aku x tahu nilai plan yg aku hasilkan...

nasib baik dapat client yg baik, so dia pon terangkan la brape yg slalu dia byr kt org mcm aku nie...so aku pon skit2 tahu la..rupanya dia bayar ikut percent dari jumlah besar yg dia perolehi...

aku bg contoh, katakan sesuatu projek tu bernilai 20k, so aku plak yg deal nk letak sama ada 5% - 25%..ini depend pada kehendak client la..plan apa yg nk...klu dia banyak songgeh, so byk keje, byk la percent yg aku charge...

mashukkkk sgt aku rase bila buat part time job nieh, ye la, klu aku dpt 2-3 projek yg kecil2 pon dah menyamai sebulan gaji aku...tapi aku perlu memastikan yg aku free dan xde keje yg bertindih..yup, keje nie mmg pressure bila dateline yg singkat...aku perlu buat yg da best dan memuaskan hati client aku...

semalaman aku membuat keje nie,mana x nya dia bg aku masa satu hari untuk aku siapkan...aku igt dia bg seminggu...project yang aku buat ni adalah untuk renovate pejabat..kiranya office nie simple jer, cuma dia nk ada kn meeting room, pantry dan juga guest room.so aku designed plan nie mengikut citarasa client aku dan inilah hasilnya..

fyi, aku ni bukan budak ID(interior designer) atau dak archi (architecture)yang buat tatarias sesuatu bangunan..dan aku sendri x taw nk gne bahan2 apa yg sesuai...dan inilah satu challenge bagi aku, aku kne buat research..byk gak la aku dapat maklmuat2 tg ID ni dalam tenet...




Acad nie aku dah biasa guna, so x menjadi masalh utk aku hasilkan drawing aku..aku buat nie mengikut ukuran kaki 26' x 36'...yang menjadi masalah bagi aku adalah nk buat model 3D..selama aku belajar, aku x pernah lgi buat plan 3D..mmg pening kepala aku smlm...mcm ner plan 2D nk ke 3D..aku contact kawan2 aku masa belajar so diorang xplain dlm telepon...

thanks na, bantu b n byk bg info2 ttg skech up..untuk aku hasilkan plan 3D nie, aku perlu menggunakan perisian skecth up..tp aku xde software ni, at last aku download jer dr internet..nasib ade..trial pon trial la..boleh guna tyme terdesak nie....



ni adala model 3D dari pandangan atas.

lama giler aku ngadap benda nie...maklumlah aku x penah guna bfore this...so try n error...last2 aku dah taw teknik nk gne skecth up nie...aku buat slow n berhati2..ukuran dlm skecth up pon xlari dgn ukuran acad..




aku rasa bangga sebab dapat sempurnakan hasil keje aku nie..kerna ini kali pertama aku buat 3D tanpa ada pengetahuan yg luas mengenainya..dalam sehari shj aku belajar utk buat 3D nie..yea, aku sedar model 3D aku nie xde la sehebat mana, dan aku tahu aku bukannya lah pro dlm bidang ni..dan aku perlu belajar lebih lagi..

13 comments:

Adam-ArJuna said...

alo...
sy amat menggemari bidang kerja anda ini...

:)

dakchomey said...

wh..da pro ar akak aku skang erk..bgs2..

Farazila said...

hey adammmm....
minat ker....
byk cabaran taw adam...
hehehhe

kai said...

walla....
3d grafik tu...
den dlu sompat blaja autocad je..
3d pon sket2...

Farazila said...

kai,
hurm okiela tue...
ade gak blaja kan....
skang ni pon acad dah byk version....
plg update pon x tahu yg version brape ntah..

Adam-ArJuna said...

cabaran...?

without cabaran, tak fun la life ni kan..?

Farazila said...

mmg la..cabaran tu best adam..tp klu buat jiwa tertekan mmg rase give up..lilo penah alaminya...
tp bila dah lama x buat, rase rindu la plak...

lilo penah alami x tdo dkt 3hr, lpe nk makan lpe segala2nya..smpi nk mandi pon xde masa...yg taw nk siap kan project, lebih2 lagi guna manual perlukan ketelitian.kadang2 duit pon kne melabur gak...material dia bukanya murah...

bila semuanya dah selesai...best giler tyme tue, lega selega2nya...apalagi qadak tido sehari....:P

[r][a][y] eusouff said...

lilo?
tertekan?

kekkekeke

Farazila said...

apsal ray..
xpenah tgk lilo tertekan ker?
:P

neo_19944 said...

tahniah....semoga impian mu menjadi kenyataan..semoga berjaya,jgn lupa diri dah leeee..

wachak said...

Taniah lilo. Buat aper pun yg paling penting minat. macam wa kan, org x percaya yg wa x pernah ambil kursus atau bidang yg berkaitan yg menggunakan photoshop mau pun komputer. ( memang x pernah belajar pun ) Oleh kerana terlalu minat wa cuba juga menggunakan komputer dan photoshop ( try and erro ) dan hasilnyer seperti yg Lilo lihat di blog wa.

Farazila said...

hye wAChakk ...thank sudi drop comment...

erm..yup lilo pon da tgk blog wachak..menarik.....

bila ade minat dan gabungan idea kreatif buaty apa2 ttp kelihatan menarik kan...

so bt wachak....teruskan minat wachak dalam dunia it okies...

wfn said...

=) u can improve kan lagi...ur 3ds... =) but yea.. nice work for the frst time..

LiLo

Related Posts with Thumbnails