Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, October 31, 2009

Syukur


lihatlah senyuman puas adikku tatkala dia diberitahu oleh doktor bahawa dia boleh pulang ke rumah petang semalam...bagi seluruh family amat rasa lega terutamanya parents aku yang bergilir2 menjaga nya di hospital..kesihatan makin beransur pulih dan adikku kelihatan sedikit susut selama 11 hari tinggal di sana..dekat 8kg turun...pas ni mmg byk pantang larang utk adik...mcm2 benda dia xleh buat n makan....

p/s:makin ensem bila adik da kurus

Sunday, October 25, 2009

wawa (update)

hari ini merupakan hari yang ke-5, wawa(adik bongsu) di tahan dalam wad disebabkan sakit yang di alami nya...

sistem imuniti dalam badan masih belum pulih..masih dalam keadaan lemah..hari ini adik diberi lagi suntikan..darah diambil untuk sampel..serta diberi bantuan alat pernafasan buat seketika untuk memudahkan adik aku bernafas (coz kahak adik xmokeluar)..dimasukkan sebotol lagi air if i'm not wrong la..semalam berat badan wawa telah turun 5kg selama 4hari dihospital..walaupun mcm tue, adik aku berselera makan taw..hihiih....

adik masih lagi dalam pemerhatian doktor..sebab masih belum baik lagi..adik akan demam waktu malam...demam yang panas...dah kebah disiang hari...doktok suspect adik ade sakit lain selain sakit yang dia hadapi sekarang..adik duduk di wad kelas yang kedua bersama 3 pesakit yang lain..3pesakit tu semua hidap denggi..cuma adik aku je case yg berlainan...

owh yea..semalam aku amek giliran utk jaga adik aku dihospital..lenguh gak la badan aku ni...duduk sepanjang malam di ats kerusi...kadang2 aku nyelit tepi adik baring sebelah dia..huhuh...wawa mmg manja..klu boleh dia nk mesti ade yang menemaninya...masa dia kechik dulu pon mcm tu..xleh nk tinggal sendirian..igt lagi masa jaga dia berkhatan dulu..hihihi

terima kasih kepada rakan-rakan yang sentiasa memberikan aku semangat dan nasihat untuk aku membantu adik aku..even sakit adik aku ni bukan sesuatu yang teruk tetapi wawa memerlukan sokongan dari aku sebagai kakaknya..

setiap kali aku menjenguk adik di hospital aku pasti menarik nafas yang panjang serta mengawal perasaan..seboleh2nya aku nk dia lihat aku ceria..dan aku xkan layan adik aku seperti org sakit..aku pasti cuba untuk hiburkan dia..tapi aku ralat juga...masa dia buat minor operation aku xde disana..sibuk dengan kerja dan belajar...

wawa sayang..angah akan doakan yg terbaik bt wawa..walaupun selalu gado2 or marah..itu hnye ungkapan tp angah x penah bermaksud apa2...dik..cepat la sembuh..sape nk buang sampah..sape nk belikan angah topup..sape nk belikan angah nasi bungkus...sape nk buatkan air utk agh..klu bukan adik.....sayang adik...dah sihat angah bawa gi tgk wayang k.....my promise...

:)

Wednesday, October 21, 2009

Pneumonia

Pneumonia adalah suatu infeksi pada paru-paru, dimana paru-paru terisi oleh cairan sehingga terjadi gangguan pernafasan.

Penyebab
Pneumonia dapat disebabkan oleh beberapa penyebab, termasuk infeksi oleh bakteria, virus, jamur,atau parasit


Gejala dan tanda
Gejalanya bervariasi, mulai dari pernafasan yang cepat sampai kegagalan pernafasan dan tekanan darah
yang sangat rendah (syok septik). Gejala yang tampak seperti:
  • Demam
  • Batuk
  • Hidung tersumbat
  • Sesak napas, disertai ronki atau mengi
  • Hipoksia (kekurangan oksigen)
  • Sianosis (pucat)
  • Muntah

erm..apa pendapat korang...teruk ke penyakit nie???kalau sekali dah kena boleh sembuh ker???ade x pembaca blog saya alami penyakit ini?ap yg korang buat ekh???boleh kongsi dgn saya x??

Tuesday, October 20, 2009

Pinjamkan Aku Waktu

wah..tajuk...huhu..waktu apa la yea....erm..aku bukan saja nk pinjam masa...tapi aku nk pinjam tenaga kerja sekali tu pon kalau korang leh bagi ler...

aishhh...kan bagus kalau ade poket doraemon..leh aku g masa 2-3 hari yang lepas....x pon..leh pinjam tangan robot doraemon tuk buat kerja2 aku...verangans jerk lebih kan..huhuu

erm..nape yea..aku ckp mcm nie..erm biasalah..masa dah teramat2 suntuk untuk menyiapkan 2 tugas yang penting...satu tugas wajib aku sebagai pekerja...dan satu lagi tugas aku sebagai pelajar....

dalam bidang kerja ni, aku xleh abaikan semata-mata nk fokus untuk study...kerja adalah no 1 yang perlu aku fokus...so kena utamakan yang ni juga coz ini lah sumber pencarian aku...so xleh nak main2...bila dah hujung bulan...aku kene submit data2 yang telah aku collect...but aku x locate lagi dalam map and x key in data...mana sempat beb khamis ni nk siapkan..bak kata projek exec aku ckp..atleast nk 40% siap..but...data collection yang aku dapat ade dlm 200+..huhu..jeles aku ngan ct dr kuala selangor...ada 20 lebih je data collection...xleh jadik nie..meh turun gombak...buat gombak plak..hua..hua..hua...

yeah..bila exam dah nk mula...apa lagi...student berkejar-kejar nk siapkan asgmnt..itu normal la..u all dulu study pon mcm aku jugak kan..huhuhu...asgmnt mmg da bersusun...dari gruping hinggalah ke individu....adalah dalam 3-4 asgmnt nk kene submit tiz weekend..siap presentation skalik...poning2..

so the solutions nye..aku kene stay back kat opis..klu boleh smpi mlm...mmg aku nak stayback jer....but limit smpi 6.30 jerk...nevamind lah..bertambah malangnye..aku masih belum dapat laptop baru..so menyusahkan untuk aku bawa balik kerja opis ke rumah...bukan opis xsediakan laptop...tp leceh lah laptop opis ni..dah ler lembaps...err skit la x byk pon..padahal mmg slalu pinjam pon..uhuhuh...

mulai hari khamis till sabtu...aku tak bermalam kat umah yea..aku overnite..wahh..sejak bila pandai nk berovernite nie ...hehe..jgn pikir yang bukan2 yea...aku berkampung kat umah kawan aku..insyaAllah..xpun gi le merempat kat McD puchong.. so..aku dari sana terus gi kerja ke esokan hari...erm mcm xde rumah plak kan...harap2...aku dikurniakan kekuatan yang luar biasa untuk segar sepanjang masa serta sihat walafiat...

sumtimes kan..kita akan merasa tertekan dengan situasi mcm nie..tapi bila kita mengenang kembali di saat kita lapang..inilah saat yang membuat kita tersenyum...membuat kita rindu pada masa itu...

p/s:jgn terasa hati if i senyap tanpa berita..i miss that moment..only u and me..

Exam Week da START

27.10.2009
Tuesday
Rest/Study

28.10.2009
Wednesday
Theory Planning
9.00 - 12.00 a.m
FSPU

30.10.2009
Friday
Rest/Study

2.11.2009
Monday
Urban Design II
8.00-10.30 a.m
FSPU

12.11.2009
Thursday
Rest/Study

13.11.2009
Friday
Economic of Land
2.00-5.00 p.m

erm...dah x lama lagi dah exam semester 3..dekat sgt....next week aku da start...exam bach'03 ada 3 paper..so ade 3 minggu..satu paper satu minggu...okiela tu kan....leh study...erm seminggu aku cuti 2 hari..so aku masuk opis 3hari sahaja..okie pada minggu pertama aku menduduki exam tentang Planning Theory..buat masa ni aku masih belum dapat hint2 apa yang masuk dlm exam..minggu ke2 subject urban design..erm ni pon half la..tinggal nk bt nota kaki sket....hahaa..baru terkedek2 nk buat..pliz yea jgn tiru aksi aku...hint dapat bau2 jugak lah...last paper subject economic land..ni dah dapat full hint...but kene more practice dalam jawab past year question...

p/s:- ucapan untuk diri aku.."farahzila semoga berjaya dalam peperiksaan kali ni..hopefully semua nya lulus dengan cemerlang, kalau boleh lah..huhuhuhu...jawab exam betul2...baca bismi..tenang..jgn stress2...yang penting bersedia dgn apa yg da study..last skali..kita tawakal"



Thursday, October 15, 2009

Majlis Rumah Terbuka PLB (Pembangunan)

Tarikh : 12 oktober 2009
Masa : 12.30-2.00petang
Lokasi : Dewan Kompleks Pegawai Daerah,Pej Daerah Gombak
Konsep: Beraya di Kampung (makan bersila yea..no meja2)
Menu : Nasi tomato, ayam merah, dalca, arca sayur, arca kubis, mee soto, ketupat palas, rendang daging, ketupat, sup tulang, kambing bakar, bubur jagung, kek coklat, kuih muih, agar-agar, buah durian, buah rambutan, teh tarik n air sirap.


tengok tajuk entri aku kali ni pon korang dah boleh agak apa yg aku nk cerita kan...for sure la pasal makan2..selagi raya x abes, selagi tu la orang buat 'open house'..so opis aku pon x ketinggalan juga nk bt yea..owh..btw, aku nk g taw..my mom dah keluar dari hospital pagi td..thanks atas doa korang yea.. :) jom saksikan sebahgian gambar2 yang terpilih...


staff perempuan PLB yang terdiri daripada boss sehinggalah ke kerani mukim..
yang tengah2 tu big bos aku..en shukri..kacak tak?? cuba cari aku,
ala..gadis yang paling chumel sekalikkk???



x sah kan kalau x amek gambar formal..tara...
sebahagian staff PLB yang dah 'get ready'..
hanya menanti ketibaan tetamu sahaja..


charlie angels.. ni semua lahir tahun 1986...
sorang je dah jadi mak budak..


kat tangga pon sempat lagi posing...say cheese...


"silakan masuk wahai tetamu-tetamu ku"


huhu..sejak ketiadaan BAD...aku yang amek alih dari segi penyediaan slide dan grafik..
huhu..aku x pandai sgt dalam rekaan grafik ni...but diorang yakin dengan kebolehan aku n also support aku..so aku bt setakat yang mampu jela...cuma yg aku x puas ati dr segi sistem audio..x jelas lagu yang dimainkan..

p/s: i'm pinky girl...but ada seseorang yg x suka baju yg aku pakai..who cares!!

Monday, October 12, 2009

Doakan mama saya


salam kengkawan...

fara mengharapkan kalian untuk mendoakan kesihatan mama fara makin pulih seperti sediakala..

p/s:sudah 3 hari mama di hospital..sunyi rasa rumah tanpa mama...mama i miss ur bebelan..huhuhu

Wednesday, October 7, 2009

what Happens Tomorrow?


salam my dear frens...

i'm waiting for something happen tomorrow..right now i asyik kira masa jer..1o saat... 20 min.... 1 hour till smpi masa esk... x sabarnye..

why??? erm i cant tell here..no..no..no..x nak terlalu excited..takut x jadi nanti... for me it is something yang meaningful..so i dont want waste my time anymore..cukup pengalaman yg lalu buat i realize about this...

my dear frens..doakan je sesuatu yang baik bt i esok..segala2nya berjalan lancar dan xda halangan...

Monday, October 5, 2009

Baju Raya


salam semua..huhu..mesti tunggu2 pic raya fara kan..hahha..dah dekat 2 minggu br nk publish...bak kata org dah basi pon kan..saje je bt korang semua tertunggu2...so tahun ni fara ade dua baju raya..satu seperti gambar di atas..satu lagi warne pink..yang satu lagi tu nt fara tunjuk k...pic ni snap masa raya kedua..so still nmpk chumel lagi kan..but klu snap 2 minggu pas raya..dah gebu blk dah...hehehehe..tp mmg sengaja beli baju kurung yang besar2...

mOOd HapPy

Today i'm very HAPPY..




coz dpt SMS with sumeone...

finally..he rep my msg back..terharu sangat2...
x sangka buku lama yang tertutup rapat dirungkai kembali...


p/s:hahaha..apa la aku ni..itu pon nk ckp ker??

Friday, October 2, 2009

Ampang Park ke Dang Wangi

ini saya..sy dari putra lrt ampang..berjalan2 di sepanjang jalan ampang sambil menghayati panorama keindahan sekitar.tugas saya adalah mengambil apa sahaja gambar sepanjang saya melewati jalan ini..
Align Center
langkah demi langkah dihayunkan..berjalan seorang diri sambil memegang kamera dan berbaju kurung..snappy gambar ntah apa2 ntah...agak pelik org sekitar saya melihatnye..pelancong kah saya ni..huhu...demi satu tujuan untuk mendapat siri gambar yang boleh diceritakan dalam tugasan nanti.."The Serial Vision of Kuala Lumpur City".


setelah saya penat berjalan..saya berehat di bahu jalan sebelah pondok perhentian bas berhadapan bangunan BSN..mau nye saya x letih...tapak kaki juga turut sakit kerana saya memakai kasut wedges 4 inc..huhuhu..walaupun bukan panas terik..tetapi peluh tetap ade tatkala saya disinari cahaya matahari yang memancar..
sepanjang perjalanan ini, saya kehausan..MILO Sejuk adalah ubat menyegarkan anak tekak saya yang dah lama kering..sambil berehat sebentar bersama Minuman Milo..saya melihat apa yang ada di sekeliling..saya lihat banyak bgnn pencakar langit di sini..semuanya berlumba2 untuk membangunkan bgnn yang saya rasa adalah apartment servis/penthouse, hotel dan juga bangunan pejabat walaupun tanah sekangkang kera....

akhirnya..saya telah sampai ke penghujung jalan..saya rasa amat2 lega kerana saya berjaya menyiapkan tugasan sy dengan mengambil seberapa banyak keping gambar..balik dari jalan2, saya perlu menganalisis gambar yang saya amek..dan sy akan luahkan 'perasaan' sy melalui gambar tersebut. owh..escalator ini amat menakutkan saya...ia begitu curam, sehingga saya rasa nk pitam..anda tahu lama juga saya berdiri di situ untuk menggunakannye...hmpir 3x kaki nk melangkah tapi x jadi...bila sy menaikinya sy rasa nk duduk terasa gayat tp sy takut escalator ini akan 'memakan' baju saya..
berjaya juga saya sampai ke bawah dengan selamat..saya berjalan membeli tiket untuk pulang..saya duduk seketika sambil menunggu purta lrt ke jelatek sampai..

ini stesyen dang wangi..betapa jauhnye saya berjalan seorang diri dari stesyen ampang park ke stesyen dang wangi..sy rs perjalanan saya tidak begitu membosankan..kerana saya enjoy dengan perjalanan hampir sejam itu...sepanjang perjalanan sy dapat menghayati tentang "Urban Design"

LiLo

Related Posts with Thumbnails