Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, April 9, 2017

Tempat Tinggal di Xian China

Sepanjang 8 hari saya Xian, saya menginap di 3 tempat berbeza. bukan tidak mahu tinggal satu tempat tapi saya ingin merasakan suasana berbeza dan melihat keadaan sekeliling. jadi saya boleh beri pandangan dari sudut perspektif saya di kawasan tersebut.

1. Shunda Xian Xiangan Airport Hotel 
International airport base to the west 300 meters villa B3, Xian Xianyang International Airport, Xian, China

saya memlilih hotel ini sekadar tempat bermalam di sana kerana flight Airasia dari Malaysia tiba jam 11.30 malam dan hotel ini menyediakan free pick up service dan cuma 5 minit dari airport. jika anda nak ke bandar Xian ambil masa 50minit dari airport. sudah tentu kadar teksi 2 kali ganda tinggi berbanding siang hari. Anda tidak boleh bermalam di airport.




2. Mark And Henry Apartment
room 31015, floor 10, unit 3, block 15, no 2 gate of zhongmao plaza shopping mall xian, china

saya memilih one bedroom apartment. saya memilih tempat tinggal saya di sini lebih kurang 4hari 3 malam. tempat ini sangat selesa dan menyediakan kemudahan dapur. ini kerana family saya kurang gemar makanan selain makanan malaysia. jadi terpaksalah masak di sini. yang best kawasan di sini berdekatan dengan bus stop dan juga subway (jika anda pengguna public transport) dan bawah apartment terdapat pasaraya. senang untuk saya mencari bahan-bahan memasak. jangan risau sekiranya anda (muslim) yang lebih memilih makan di restaurant, terdapat 2-3 buah restaurant halal sekitar apartment ini.


3. Xian Century Landscape (Juan House)
88 North St, ErHuan Lu YanXian ShangYe JingJiDai, Lianhu Qu, Xian Shi, Shaanxi Sheng, China

Selepas menginap di Mark and Henry Apartment, Saya berpindah dekat dengan penempatan muslim cina. sebabnya lokasi ini banyak terdapat tempat menarik dengan walking distance sahaja. apartment ini mempunyai 2 bilik.


Panduan ke China dari Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Jika anda ke China melalui travel agent ianya tidak menjadi masalah buat anda. Anda hanya perlu sediakan kos trip yang dinyatakan dan segalanya diuruskan oleh travel agent anda termasuk visa, flight ticket, tempat penginapan, tempat pelancongan, pengangkutan, pemandu pelancong dan juga tempat makanan halal (for muslim). 

Jika anda lebih selesa pergi melancong tanpa bantuan pemandu pelancong, anda perlu banyak membuat kajian kawasan tersebut. Jadi di sini  saya ada tips atau panduan pergi ke China tanpa bantuan tour guide. ini berdasarkan pengalaman saya pergi ke Xian China. saya ingatkan anda di bandar-bandar besar di China mungkin sama atau berbeza apa yang saya tulis di sini. ini hanya sebagai panduan anda sahaja.

1. Passport
Sekiranya anda melancong luar dari Malaysia, Passport adalah benda utama anda perlu bawa. ianya adalah sebagai ganti kad pengenalan anda dan sebagai buku pergerakan keluar masuk sesebuah negara. jangan lupa bawa sahaja ke mana-mana anda pergi walaupun cuma bersiar-siar di sekitar kawasan hotel anda ketika anda berada di luar negara.



2. Visa
Anda perlu memohon visa ke China. ada pelbagai jenis visa. sekiranya dalam setahun cuma sekali anda ke china anda cuma perlu menggunakan single entry visa. disebabkan saya pergi Xian China untuk tahun ini saya ambil single entry dan perlu bayar RM 88.30. Anda boleh buat bayaran melalui tunai , debit card atau credit card. anda perlu sediakan beberapa dokumen untuk pengesahan anda ke china seperti tiket penerbangan atau tempahan hotel. anda perlu sediakan 2 keping gambar passport berlatabelakang warna putih. Jangan lupa bawa passport yang masih valid dari tarikh keberangkatan anda ke sana yea. dalam masa 4 hari dah boleh ambil visa.


3. Pertukaran Matawang
Di China matawang mereka ialah Chinese Yuan Renminbi (CNY). kadar tukaran semasa saya adalah 100 yuan = RM 64.10 (March 2017). anda boleh lihat nilai watawang mereka. paling rendah 1 jiao dan biasanya diterima di kedai atau mall. kalau di kedai jalanan mereka tidak terima wang 1 jiao.







Thursday, October 29, 2015

#1 What I Do Here? Seoul Korea!!



Date : 28th Dec 2013
Season : Winter
Venue : Tteuksom Resort, Gwangjing-gu, Seoul, Korea
Fee : KRW 6,000
Direction : Ttukseom Resort Station Line 7, exit 2
Activity : Play Snowball, Sliding, 3D Kids Theater, Eat.eat.eat..


My Feeling : Excited bila dapat jumpa snow.. Teruja bila dapat lihat salji turun..Seronok bila tergelincir..


Thursday, April 2, 2015

Hobi Saya


Alhamdulillah,

Lama dah kan saya tak berupdate mengenai diri saya..
saya masih belum berkahwin..
masih bekerja dengan peta..
masih lagi menyukai stitch
ada hobi baru suka melancong tgk tmpt org..
dan yang terbaru sy meminati drama2 korea..

saya akan update tentang stitch saya, drama korea saya..trip saya..




Wednesday, April 1, 2015

Kembali



Saya Kembali Menulis
Sila Tunggu Post Saya K!!

Monday, October 8, 2012

I need MRT because...sila vote saya yea..

vote untuk saya boleh x?
tp anda kene daftar dulu k.
btw klu x jumpa..boleh search nama iamlilo yea..

terima Kasih!!

Contest1

Contest2


Thursday, October 4, 2012

mati hidup semula

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


i am farahzila a.k.a lilo stitch...
akan bermula kembali blogging..
selepas 2tahun menyepi..
cerita2 x panas.. sentiasa sejuk.. 
dan perlukan microwave utk panaskan..
hehhehe..
sekian

Monday, September 5, 2011

Neslo

u guys penah minum Neslo x??? neslo tu adelah gabungan nescafe plus milo..so rase dia pahit2 manis berkrim gittew...so cara minum dia mcm nie..hehhe..selamat mengorder k.. :)



Tuesday, August 16, 2011

Bulgogi Tyme!


Alhamdulillah, hajat utk merasa masakan korea akhirnya tercapai juga..
aku dan Aya (officemate) menikmati makanan korea di armcorp mall, pj..kami pergi before puasa.. sebenarnya byk restoren korea di sekitar lembah klang lagi2 kat AMPANG tapi restoren yang halal dan x menyediakan 'pork' amat susah nk di cari..setalah aku bt rikii kat internet akhirnya jmpa gak restoren tu..



ini la rupa restoren tu..kecik jew..x la besar mne..pada mulanya aku dan aya rs segan nk masuk sbb xnmpk pon org melayu masuk...but ade 1 waiter tu greet kami n terus yakinkan aku kedai ni halal n 'free pork'..then dia bawa kami ke meja..kami pergi mlm sbb dpt taw mlm kurang org n lg selesa berbanding tghr yg slalu je pack..so nt kami mesty dpt full service punye..lagi2 kami ni 1st tyme.. (^_^)



ini Aya..
dia amek set bibimbap..
actually set ni aku yg nak but dia suh aku amek set bulgogi...
bak kata aya bibimbab ni taste dia sedap but lagi sedap klu xde seeweed..
makan bibimbap ni kene gaul nasi n sayur n souce bagi rata n then br makan dgn side dish yg disediakan..the truth is, bila aku cuba it not my taste..hahhaha..rs sumting yg kurang..hohoho..x taw apa dia...nasib baik lew x jadi amek...



ini set bulgogi aku..dia ade bg pilihan..nk ayam or chicken..mula2 nk amek ayam (aku kan chicken maniac) then aya suggest aku beef coz dia nk rs kelembutan daging tu ..so aku okla jew...side dish aku sama mcm side dish aya..ade cold tofu, lotus prickles, kimchi, miso soup n nenas.. overall set bulgogi ni mmg sedap..cuma aku x pandai guna chopstick..hahha..pki sudu je r..xpown pki tgn nk amek daging tue bawa ke mulut..nyum..nyum..



ini appetizer kami...tp dah lupa lah nama dia..ala2 cam dumpling/wantan gitue...
sedap..x sure isi dlm tu ayam, udang or ketam...or air dia biasa jew...kami order ice lemon tea.. :)

me : jal meokkesseumnida!
x sabar dah nk mkn..nt klu dtg agy nk order len plak...
btw thanks aya teman adik makan n sggup layan karenah adik yg addict sgt mknn korea..x taw sape yg sejiwa ngan aku nk bawa masuk restoren camni lagi...nt adik teman akk plak mkn mknn jepun(aya suka mknn jepun)....walaupun adik kureenggg dgn sushi/sashimi tp klu set bento or teriyaki boleh agy la...kita pi sushi king or octopus yea.. :)
pas ni aku nk cuba kat ampang plak..aku dah ade nmpk satu restoren korea yg menarik minat aku..hopefully price dia affordable..

Haeun Khon Korean Restaurant @Amcorp Mall

lot 336 & 363, Amcorp Mall, No. 18, Persiaran Barat, Off Jalan Timur
Petaling Jaya, Selangor , 4605003-79572181


Monday, August 15, 2011

Biggest, bigger or small?


Nama kucing nie NEMO
Umur lebih kurang 3 tahun
Dani baru berumur 2 tahun
Sape lagi besar?
(^_^)



LiLo

Related Posts with Thumbnails