Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, March 31, 2008

Boikot Barangan Belanda!!!

FITNA...
ape tue..aku pon kurang pasti...tp hangat diperkatakan sekarang ini...
td aku lihat berita di TV3 mengenainya.. FITNA adalah merupakan filem karya ahli politik Belanda, Geert Wilders, seorang pemimpin Party for Freedom (PPV) di Parlimen Belanda. Filem yang memaparkan pandangan Wilders mengenai Islam dan Quran ini dikutuk oleh masyarakat Islam antarabangsa termasuk Perdana Menteri Belanda sendiri, Jan Peter, kerana bersifat anti-Islam.

Filem ini ditayang kan di internet pada 27 mac 2007..pada mulanya mahu ditayang kan di televisyen syarikat Belanda, malangnya tiada satu syarikat pon mahu menayangkan tanpa disunting...Filem FITNA nie mengutuk ISLAM, RASULLAH dan juga QURAN.tapi filem ini dah pon di keluarkan dari internet yang sebarkan melalui laman video liveleak...

sesiapa ada info yg lebih teperinci mengenainya boleh share cerita ni ngan aku yer....membara hati aku nie...klu tgk pada israil lagi teruk apa yg di buat pada rakyat Palestin..

wahai rakan2 ku sekalian,aku berseru jom kita boikot barangan dari BELANDA..

p/s: sambunbg esk k..aku dh ngantuk nie..zzzzzz..gudnite

SQUBA RINSPEED


aku jatuh cinta dgn model kereta ini..plezzzz sumone get me tiz car..cantekk kannn???

Kereta konsep sQuba yang dikeluarkan oleh syarikat Rinspeed dr Switzerland merupakan kereta pertama di dunia yang boleh dipandu di atas darat dan dalam air. SQuba dicipta utk boleh menyelam sehingga 10m ttp pemandu perlu memakai pakaian basah dan alat pernafasan kerana bumbung kereta sports ini berkonsep terbuka. kereta ini jenis kalis air dan menggunakan tenaga bateri lithium-ion yg boleh dicaj semula dan yg menariknya kereta ini tidak mengeluarkan asap, so kereta ini merupakan mesra alam.

apa yg perlu korang semua tahu mengenai kereta ini?

kereta ini dikelaskan sebagai amfibia boleh ubah kerana mmpunyai 3 cara yg boleh dikendalikan ( atas darat, atas air, dasar air).kereta ini mempunyai 2 pintu dan menggunakan body sepenuhnya dari Lotus Elise..lagi yg menarik ttg kereta ini ialah menggunakan enjin 54kw elektrik, kipas- 2 x 800 w elektrik dan terjahan jet 2 x 3.6 kw rotinot..dan ongkos utk perbelanjaan kereta ini mencecah RM4.77juta..wow...x mampu aku nk miliki kereta ini..sekadar lihat jer...sape lah yg boleh bg aku pinjam selama sehari...kereta ini masih lagi diperingkat konsep dan perbincangan sebelum dibangunkan sec komersil...

Thursday, March 27, 2008

my work 1

selasa lepas, aku dapat part time job utk buat layout plan..ini adalah yang pertama kali aku buat part time yg related ngan bidang aku..so aku agak kekok bila deal ngan dia..dia byk ckp pasal apa yg perlu aku buat..after je briefing terus dia tnya aku...berapa harga yg aku letak...terkedu aku seketika..

buat pertama kali nya aku sendri yng letak bayaran utk drawing aku..aku igt dia akan bg je ikut suka hati dia..maaf yer, aku bukan pandai utk berbiznes...jujurnya aku bgtaw dia yg aku masih lagi baru.dan aku x tahu nilai plan yg aku hasilkan...

nasib baik dapat client yg baik, so dia pon terangkan la brape yg slalu dia byr kt org mcm aku nie...so aku pon skit2 tahu la..rupanya dia bayar ikut percent dari jumlah besar yg dia perolehi...

aku bg contoh, katakan sesuatu projek tu bernilai 20k, so aku plak yg deal nk letak sama ada 5% - 25%..ini depend pada kehendak client la..plan apa yg nk...klu dia banyak songgeh, so byk keje, byk la percent yg aku charge...

mashukkkk sgt aku rase bila buat part time job nieh, ye la, klu aku dpt 2-3 projek yg kecil2 pon dah menyamai sebulan gaji aku...tapi aku perlu memastikan yg aku free dan xde keje yg bertindih..yup, keje nie mmg pressure bila dateline yg singkat...aku perlu buat yg da best dan memuaskan hati client aku...

semalaman aku membuat keje nie,mana x nya dia bg aku masa satu hari untuk aku siapkan...aku igt dia bg seminggu...project yang aku buat ni adalah untuk renovate pejabat..kiranya office nie simple jer, cuma dia nk ada kn meeting room, pantry dan juga guest room.so aku designed plan nie mengikut citarasa client aku dan inilah hasilnya..

fyi, aku ni bukan budak ID(interior designer) atau dak archi (architecture)yang buat tatarias sesuatu bangunan..dan aku sendri x taw nk gne bahan2 apa yg sesuai...dan inilah satu challenge bagi aku, aku kne buat research..byk gak la aku dapat maklmuat2 tg ID ni dalam tenet...




Acad nie aku dah biasa guna, so x menjadi masalh utk aku hasilkan drawing aku..aku buat nie mengikut ukuran kaki 26' x 36'...yang menjadi masalah bagi aku adalah nk buat model 3D..selama aku belajar, aku x pernah lgi buat plan 3D..mmg pening kepala aku smlm...mcm ner plan 2D nk ke 3D..aku contact kawan2 aku masa belajar so diorang xplain dlm telepon...

thanks na, bantu b n byk bg info2 ttg skech up..untuk aku hasilkan plan 3D nie, aku perlu menggunakan perisian skecth up..tp aku xde software ni, at last aku download jer dr internet..nasib ade..trial pon trial la..boleh guna tyme terdesak nie....



ni adala model 3D dari pandangan atas.

lama giler aku ngadap benda nie...maklumlah aku x penah guna bfore this...so try n error...last2 aku dah taw teknik nk gne skecth up nie...aku buat slow n berhati2..ukuran dlm skecth up pon xlari dgn ukuran acad..




aku rasa bangga sebab dapat sempurnakan hasil keje aku nie..kerna ini kali pertama aku buat 3D tanpa ada pengetahuan yg luas mengenainya..dalam sehari shj aku belajar utk buat 3D nie..yea, aku sedar model 3D aku nie xde la sehebat mana, dan aku tahu aku bukannya lah pro dlm bidang ni..dan aku perlu belajar lebih lagi..

Monday, March 24, 2008

Thanks Murai.com.my





Thanks God...
aku dapat panggilan dari MURAI.COM juz now, dan aku x sangka aku menang 2 tiket VIP ke ABPBH ahad nie..

hahaha...cuma org murai jer yg tahu mcm ner reaksi aku td(u know who u r)..hampir sakit tekak dibuatnya...

aku igt dia call td pasal nk bincang kerjasama yg DFC nk buat..rupa2nya lain..padanlah siap pggl nama penuh aku lagi..ahakzz....

hurm camnernye aku boleh dapat tiket nie...ekceli aku saja2 masuk contest yg dianjurkan oleh Murai.Com.. ada lah beberapa soklan yang diajukan n aku isi slogan yg ntah apa2 ntah..

aku nk ucapkan terima kasih pada murai bg 2 tiket vip nie...mula2 nya aku nk ajak kak emi join aku, bila kakak aku dpt tahu, dia pon nk join gak..nmpknya aku pergi dgn kakak aku..

dalam pada tue, aku pon nk bersama keluarga DFC aku...camne nieh?????tp Kak emi simpan satu tiket untuk lilo yer..mana lah tahu lilo ubah pikiran nk join korang ker...

My Work.

pheww...
keje aku utk 3 bulan siap dalam masa sebulan setengah...semalam aku submit report aku..memandangakan aku masuk keje baru lewat, terpaksa aku kne catch up kerja2 sebelum nie..harap xde apa2 masalah yg timbul after nie...dan aku juga perlu tunggu next metim kat SUK..erk..boleh ker aku masuk SUK skang nie...

sorry la kengkawan, lilo xdpt nk join event DFC baru2 nie...lilo sure korang mmg happening kan...tgk pic dalam Blog ray n Kak emi pon dah tahu..hehhehe...

bila ade yg kol aku last 2 week, aku slalu ckp aku bz ngan keje aku..apa yg aku buat sampai nk lunch hari jumaat lepas pon x boleh...hehehhe..ni la kerja yg aku buat selama nie...mungkin ada yang x paham, dan mungkin ada yg memahami apa yg aku buat ni kan...



ni aku menggunakan perisian Autocad untuk design rumah PPRT..korang taw ker rumah PPRT tue apa...rumah PPRt ni adalah rumah kos rendah..ekceli ni bukan bidang aku untuk design plan tp technician kat sini minta tolong aku, sbb kat sini x ramai yg tahu guna perisian ni..dia dah lakar kat atas kertas n aku apply kat dlm nie...




yang nie plak adalah layout kawasan perumahan kat mukim Rawang..layout ni mmg dah ade cuma aku perlu masukkan kod2 warna dlm layout nie..setiap jenis rumah mesti ada kod color yg berbeza..aku lebih suka bt layout plan guna Autocad berbanding manual..klu manual, mmg kebas tgn aku nk draw n mesti comot klu aku color..klu color gune manual, mmg kene byk bersabar sbb color dia cpt kering.untuk aku color plan guna manual aku kne guna color ecoline..(terinngin nk bt side income color plan manual..masyhuuukk aku..hehhe)




nie plak aku menggunakan perisian Mapinfo..mapinfo adalah untuk sistem maklumat geografi di mana apa shj maklumat mengenai sesuatu kawasan ada disini..tapi sebelum maklumat itu diperolehi, aku kena la dapatkan kesahihan data tu melalui sumber primer n sumber sekunder..bila dah dapat maklumat2 tersebut aku kenalah lengkapkan metadata yg telah aku set kan dlm perisian mapinfo nie..barulah boleh dapat maklumat yg korang nk...la nie, task aku ialah kena lengkap metadata rangkaian jalan luar bandar, apa yg korang nmpk dalam pic di atas, ade line wane biru, itulah jln luar bandar daerah gombak yg aku telah update..



ni la yg aku maksudkan td...dekat mapinfo korang boleh klik kat jalan klu korang nk tahu mengenai info jalan tersebut..mudahkan klu nk cr maklumat...tp Sistem DEGIS ni masih lagi ditahap percubaan untuk data2 yg disimpan sec manual..setakat yang aku tahu hanya dua buah negeri yg menggunakan sistem nie..selangor dan juga pulau pinang...ada juga pihak swasta dan kerajaan guna sistem ni, tp dalam pelbagai tujuan yg berbeza.

kerja aku bt masa nie adalah update data2 dan untuk mendapatkan data2 nie aku perlu g site visit n bt survey...mmg best skit, coz xdelah seharian aku dok kat opis, smbil menyelam aku boleh minum air..hahah..pahamkan maksud aku nie....

sekarang ni aku cuba utk belajar menggunakan google earth dan GPS..benda2 ni pon boleh di applikasikan dlm sistem Mapinfo..tp aku belum tahu caranya...best lorh guna alat GPS...hehe....klu aku ada alat nie lagi senang keje aku...owh ya...dan aku juga cuba belajar untuk buat model..tp aku xde kabel yg boleh ajar basic nk buat model..mcm best plak buat replika rumah atau satu kawasan perumahan..

RIMAS

sejak kebelakangan nie aku rimas apa yg berlaku dalam hidup aku..
ada beberapa perkara buat aku x selesa..
niat untuk aku bergembira bersama rakan2ku terpaksa aku lupakan..
kerna ada sesuatu yg buat aku xselesa dengannya..

klu aku xda korang xboleh hidup ker...kenapa perlu bergantung pd diri aku..
aku juga punya sabar..tapi jgn anggap aku tidak punyai rasa kemarahan..
aku rasa dah cukup aku bertimbangrasa dgn korang..


aku RIMAS terhadap org yg ambil KESEMPATAN terhadap diri ku

Tuesday, March 18, 2008

Barisan Kabinet 2008

BARISAN KABINET 2008
p/s: nie amat2 berguna untuk org yg nk interview SPA(gomen)..klu x taw bila di tanya, peluang anda mmg tipis..ekekkeke...Tahniah barisan baru jemaah menteri...bg yg mereka br memegang jawatan dlm kabinet..harap ada sesuatu kelainan dan kemajuan..nmpk gayanya ade muka2 baru...

Perdana Menteri : Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi
Timbalan Perdana Menteri: Datuk Seri Najib Tun Razak

JABATAN PERDANA MENTERI
Menteri : Tan Sri Bernard Dompok
Menteri : Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz
Menteri : Datuk Ahmad Zahid Hamidi
Menteri : Datuk Zaid Ibrahim (senator)
Menteri : Datuk Amirsham A Aziz (senator)

Timbalan : Datuk Johari Baharum
Timbalan : Datuk Dr Mashitah Ibrahim (senator)
Timbalan : S K Devamany
Timbalan : Datuk Hasan Malek

KEMENTERIAN DALAM NEGERI
Menteri : Datuk Seri Syed Hamid Albar
Timbalan : Datuk Chor Chee Heung
Timbalan : Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh (senator)

KEMENTERIAN KEWANGAN
Menteri : Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi
Menteri II : Tan Sri Nor Mohamed Yakcop
Timbalan : Datuk Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah
Timbalan : Datuk Kong Cho Ha

KEMENTERIAN PENGANGKUTAN
Menteri : Datuk Ong Tee Keat
Timbalan : Datuk Anifah Aman
KEMENTERIAN KERJA RAYA
Menteri : Datuk Ir. Mohd Zin Mohamed
Timbalan : Datuk Yong Khoon Seng

KEMENTERIAN PERUSAHAAN PERLADANGAN DAN KOMODITI
Menteri : Datuk Peter Chin Fah Kui
Timbalan : A Kohilan Pillay (senator)

KEMENTERIAN TENAGA, AIR DAN KOMUNIKASI
Menteri : Datuk Shaziman Abu Mansor
Timbalan : Datuk Joseph Salang Gandum

KEMENTERIAN PERDAGANGAN ANTARABANGSA DAN INDUSTRI
Menteri : Tan Sri Muhyiddin Yassin
Timbalan : Datuk Liew Vui Keong
Timbalan : Datuk Jacob Dungau Sagan

KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI
Menteri : Datuk Mustapa Mohamed
Timbalan : Datuk Rohani Abdul Karim

KEMENTERIAN PERDAGANGAN DALAM NEGERI DAN HAL EHWAL PENGGUNA
Menteri : Datuk Shahrir Abdul Samad
Timbalan : Jelaing anak Mersat

KEMENTERIAN PELAJARAN
Menteri : Datuk Hishammuddin Tun Hussein
Timbalan : Datuk Dr Wee Ka Siong
Timbalan : Datuk Razali Ismail

KEMENTERIAN PENERANGAN
Menteri : Datuk Ahmad Shabery Cheek
Timbalan : Datuk Tan Lian Hoe

KEMENTERIAN PERPADUAN, KEBUDAYAAN, KESENIAN DAN WARISAN
Menteri : Datuk Shafie Apdal
Timbalan : Teng Boon Soon

KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA
Menteri : Datuk Dr. S Subramaniam
Timbalan : Datuk Noraini Ahmad

KEMENTERIAN SAINS TEKNOLOGI DAN INOVASI
Menteri : Datuk Dr Maximus Ongkili
Timbalan : Fadillah Yusof

KEMENTERIAN PERUMAHAN DAN KERAJAAN TEMPATAN
Menteri : Datuk Ong Ka Chuan
Timbalan : Datuk Robert Lau Hoi Chew
Timbalan : Datuk Hamzah Zainudin

KEMENTERIAN PERTAHANAN
Menteri : Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak
Timbalan : Datuk Wira Abu Seman Yusop

KEMENTERIAN KEMAJUAN LUAR BANDAR DAN WILAYAH
Menteri : Tan Sri Muhammad Muhd Taib
Timbalan : Tan Sri Joseph Kurup
Timbalan : Joseph Entulu anak Belaun

KEMENTERIAN LUAR NEGERI
Menteri : Datuk Seri Dr Rais Yatim
Timbalan : Datuk Seri Tengku Azlan Abu Bakar

KEMENTERIAN BELIA DAN SUKAN
Menteri : Datuk Ismail Sabri Yaakob
Timbalan : Wee Jeck Seng

KEMENTERIAN KESIHATAN
Menteri : Datuk Liow Tiong Lai
Timbalan : Datuk Dr. Abdul Latiff Ahmad

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN USAHAWAN DAN KOPERASI
Menteri : Datuk Noh Omar
Timbalan : Datuk Saifuddin Abdullah

KEMENTERIAN PEMBANGUNAN WANITA,KELUARGA DAN MASYARAKAT
Menteri : Datuk Dr Ng Yen Yen
Timbalan : Noriah Kasnon

KEMENTERIAN PELANCONGAN
Menteri : Datuk Seri Azalina Othman Said
Timbalan Menteri : Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib

KEMENTERIAN WILAYAH PERSEKUTUAN
Menteri : Datuk Zulhasnan Rafique
Timbalan Menteri : Datuk M Saravanan

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI
Menteri : Datuk Seri Khaled Nordin
Timbalan Menteri : Datuk Dr Hou Kok Chung
Timbalan Menteri : Datuk Idris Haron

KEMENTERIAN SUMBER ASLI DAN ALAM SEKITAR
Menteri : Datuk Douglas Uggah Embas
Timbalan Menteri : Datuk Seri Panglima Abdul Ghapur Salleh

Maulidur Rasul - 20.03.08

Maulidur Rasul yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571 merupakan hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w (Sallallahu Alaihi Wasallam). Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.

Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

kli untuk maklumat lanjut mengenai Nabi Muhammad S.A.W

Ya nabi salam alaika
Ya rosul salam alaika
Ya habib salam alaika
Sholawatulloh alaika

p/s: xpela, klu x mampu cukuplah hanya sekadar berselawat ke atas junjungan Besar Nabi Muhammad..insyaAllah dpt juga pahala kan..aku x taw nk translate selawat ni ke bhs melayu..klu tulisan jawi aku reti la..

Monday, March 17, 2008

Sunday, March 16, 2008

cemburu vs ego

cemburu..
aku rase perkataan nie bukan satu yg asing buat kamu kan..
even aku pon selalu dgr perkataan ni dlm kehidupan seharian aku..
benarkah cemburu tandanya sayang? atau ada perasaan iri hati, dengki wit sumone...

erm bercakap mengenai cemburu dan diri aku, yeah!!! aku mmg seorang yg boleh dikatakan kuat cemburu..cemburu pada org yang aku sayang...tapi adakah kamu perasan?.tidak kan..kamu tidak nmpk coz keegoan aku mengatasi sifat cemburu aku..

aku akan cemburu bila ada org yg aku sayang mesra bersama teman yang lain, dan kurang beri perhatian terhadap diri aku..of coz aku tidak tunjuk dihadapan kamu, tapi aku akan perhati kan gerak geri kamu...tapi kamu akan perasan dari nada aku bercakap dgn kamu...aku tidak akan berterus terang yg aku ni cemburu dgn kamu dan juz aku akan ckp pd kamu 'i dont care'..tapi jauh dari sudut kecil aku, aku sayang kamu..

cemburu + ego adalah bad attitude diri aku..kadang2 cuba juga untuk aku buang sifat2 nie..tp itu adalah aku..disebabkan keegoan aku ni juga, aku byk mkn hati dgn diri aku sendiri..aku mungkin mengetepikan perasaan kamu..myb kamu pon mahukan perhatian dari aku?tp aku buat x endah dgn kamu..

sumtimes bila aku mahu tunjuk persaan cemburu aku pada kamu takut kamu x selesa dgnnya..aku takut kamu bosan dan rimas dgn sikap aku..aku mahu kamu selesa dgn diri aku...aku tidak th apa yg kamu inginkan, aku tidak mahu aku berlebih dlm setiap apa yg aku lakukan..aku mahukan hubungan ini fleksibel..

apa yg aku ckpkan nie...huhuhuhu...juz nk bgtaw korang ttg diri aku shj..mungkin ada teman2 aku yg da kenal aku atau ada yg msih x kenal aku..so inilah aku...

p/s:aku impikan hubungan yang terbaik dlm hidup aku..bersama keluarga, bersama teman2 dan juga bersama yg teristimewa...

Friday, March 14, 2008

tamat tempoh

hye...
selamat hari Jumaat...

hari nie aku smpi opiss dekat2 pukul 8pg..lepas je scan thumb print, aku masuk balik dlm kete... aku touch-up apa yg patut coz aku lmbt bgn hr nie sambil2 tue aku dengar radio..

entah macam ner aku check la purse aku, aku keluarkan segala khazanah dlm purse aku, segala bank card(xde pulus pon dlm bank)name card(ntah sape2 punya aku kutip), segala resit(nk kne claim nie,)pic(i luv this picca), and ID card aku...dalam tgh aku belek satu persatu, aku tgkla driving license, cute gak wajah aku dolu2...hehe..
lepas tu aku tgk la due date license tue,mak aihhhh....dah tamat tempoh la.....

macam mane la aku x perasan...tamat tempoh 1.02.08..hari nie dah 14.3.08 dah dekat sebulan setengah aku memandu dengan lesen yg dah tamat tempoh..Alhamdulillah aku x buat kesalahan jalan raya, alamak jawabnya aku pokai bulan nie...(mmg dah pokai pon)...nasib baik aku tergerak hati nk check purse, klu x maunya terlajak smpi tahun depan...

hurm...aku selalu renew kat JPJ Padang Jawa, coz dulu aku dok kat shah alam...la nie, aku x tahu nk renew kat mana...ade org kata boleh renew kat Pejabat Pos..betul ker???kat ampang aku x sure la plak kat mne ade JPJ nie...

p/s: hahahah...apa la aku nie...itu pon x boleh perasan ker...kan bgs klu ada teknologi canggih yg boleh set up otak aku nie dgn alert tarikh2 penting..:P
teringat la plak cerita adam ngan megat masa diorang nk pegi renew lesen adam..ekekkee....

Thursday, March 13, 2008

Mungkinkah Kejadian 13 Mei Kembali???


photo credit to keraskeng


Peristiwa 13 Mei pada tahun 1969 ialah rusuhan kaum yang berlaku dan kemuncak masalah perpaduan di Malaysia. Tragedi ini yang mengakibatkan kehilangan nyawa serta harta benda dan mempunyai kaitan yang rapat dengan "Pilihan Raya Umum 1969" merupakan satu titik hitam dalam sejarah negara Malaysia.

Semasa kempen Pilihan Raya 1969, calon-calon pilihan raya serta ahli-ahli politik terutamanya daripada parti pembangkang, telah membangkitkan soal-soal sensitif berkaitan dengan Bahasa Kebangsaan (Bahasa Melayu), kedudukan istimewa orang Melayu sebagai (Bumiputera) dan hak kerakyatan orang bukan Melayu. Hal ini telah menimbulkan perasaan perkauman dan syak wasangka.

Sebab terjadinya Peristiwa 13 Mei 1969 adalah perarakan kemenangan pihak pembangkang. Penyokong-penyokong Parti Gerakan telah mengutuk dan menghina orang-orang Melayu semasa mengadakan perarakan di jalan-jalan raya di sekitar Kuala Lumpur.

Peristiwa ini berlaku berikutan pengumuman keputusan Pilihanraya Umum pada 10 Mei 1969.Dr. Tan Chee Khoon dari parti Gerakan telah menang besar di kawasan Batu, Selangor. Beliau minta kebenaran polis untuk berarak meraikan kemenangan parti tersebut di Selangor yang menyaksikan 50:50 di Selangor.Perarakan hingga ke Jalan Campbell dan Jalan Hale dan menuju ke Kampung Baru.

Dikatakan kaum Cina yang menang telah berarak dengan mengikat penyapu kepada kenderaan mereka sebagai lambang kemenangan mereka menyapu bersih kerusi sambil melaungkan slogan. Ada pula pendapat yang mengatakan penyapu tersebut sebagai lambang mereka akan menyapu ('menyingkir') orang-orang Melayu ke laut. Dalam masyarakat Melayu, penyapu mempunyai konotasi yang negatif (sial). Ada yang mencaci dan meludah dari atas lori ke arah orang Melayu di tepi-tepi jalan.

UMNO telah mengadakan perarakan balas pada pagi 13 Mei 1969 yang mengakibatkan terjadinya peristiwa ini. Hal ini adalah kerana perasaan emosi yang tinggi dan kurangnya kawalan dari kedua-dua pihak. Perarakan ini tidak dirancang.

Orang Melayu berkumpul di rumah Menteri Besar Selangor di Jalan Raja Muda Abdul Aziz di Kampung Baru, Kuala Lumpur. Dato' Harun Idris selaku Menteri Besar Selangor ketika itu cuba mententeramkan keadaan. Rupa-rupanya, mereka yang berkumpul telah membawa senjata pedang dan parang panjang dan hanya menunggu isyarat lampu hijau dari Dato' Harun Idris untuk mengamuk

Pada hari itu, mmg telah berlaku pergaduhan besar diantara kaum Cina dan melayu yang mengakibatkan 196 mati, 439 cedera, 39 hilang dan 9,143 ditahan. Pada pukul 6.45 petang, Encik Mansor selaku Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur memaklumkan kejadian pembunuhan kepada Tunku Abdul Rahman. Darurat diisytiharkan pada jam 7.00 malam 13 Mei 1969.

Ada yang menyifatkan bahawa pergaduhan ini sebenarnya adalah pergaduhan "politik" dan bukanya perkauman. Kerana sebelum itu masyarakat melayu dan cina boleh hidup dalam keadaan yang harmoni. Seperti dinyatakan pergaduhan tidak belaku di negeri melayu kelantan, pahang dan kedah. Jika ia merupakan isu perkauman, pastinya hari ini tiada lagi orang cina di negeri-negeri tersebut kerana habis di bunuh oleh orang melayu.

Kesimpulanya, pergaduhan ini bukanlah rusuhan perkauman, kerana ia hanya terjadi selepas pilihanyaraya (politik) dan hanya melibatkan orang-orang melayu dan cina di Kuala Lumpur sahaja.

p/s:aku tidak mengharapkan kejadian ini berulang kembali...tidak sama sekali..cuma terimalah dengan hati yg terbuka dgn pentadbiran baru...bagi mereka ruang untuk bukti kemampuan mereka...bbukan dgn mensabotaj atau menggunakan taktik kotor...klu kejadian ini berulang, bukan melayu dgn cina tapi melayu dengan melayu pasti akan bertelagah..dan kaum Cina bersorak besar..Tanah Melayu adalah hakmilik melayu...jangan sampai jatuh ke tangan yang tidak sepatutnya...

My Stitch

Hujan yang lebat jumaat lepas buatkan semua pc kat department aku system down....so naseb la aku sempat save apa yg patut...masa tu dalam pukul 2lbih..xdapat la aku nak sambung kerja aku..tunggu punya tunggu, still xleh nk on pc...so aku dah tahap kebosanan sgt..malas aku nk lepak dgn staff yg lain...

so aku duduk je la kat tempat aku..buat apa yg patut.susun fail, semak pelan, n kemas meja.. n then aku mengelamun, tetiba aku nmpk beberapa barangan stitch kat opis aku nie(koleksi aku)...so dah xde keje aku pon cari lah keje...aku pon cuba lukis stitch..

sedang aku asyik melukis, officemate aku tegur aku..dia pelik apa lah yg aku khusyuk sgt buat...n then dia gelak2 kan aku...dah tu aku boring...dia ajak aku gi sembang2 ngan staf yg lain..malas la...ntah apa2 ntah yg diorang sembang..nama2 yg diorang ckpkan pon aku x knal..so malas aku nk anyam ketupat(bz body)...

taraaaa..ni lah hasilnya...hahahaha...aku taw x serupa pown..mmg aku x pandai melukis ...tp yang penting aku SAYANG sangat dengan STITCH..kemana2 aku akan bawa DIA..okie dipersilakan klu korang nk gelakkan lukisan aku...coz aku sendri pon tergelak tgk lukisan aku.....



my stitch..so cute..



"close up sket"



taraaa...badan kecik dari kepala..hahaha...

Wednesday, March 12, 2008

Aku Dalam Dilemma

semalam balik dari keje, sambil menonton cerita Bella, aku dapat message from my ex-roomate(Adia) masa kolej dulu...aku yg tgh baring2 terus terduduk bila baca msg tersebut..aku terkesima..betulkah apa yg aku baca..

sungguh aku x sangka.. Adia akan melangsungkan perkahwinan bulan jun nie..Adia jemput aku hadir majlis perkahwinannya kat INTEKMA pada 7 June 2008..yang aku terperanjat kerna x pernah pon bgtaw yg Adia serius dgn teman baru Adia..Setahu aku Adia ni jenis yang gile2 skit..xpernah serius dlm sesuatu hubungan..lagipon Adia dan aku sama baya dan masih lagi menuntut di UITM..

Gosh...aku lpe dah dekat 6 bulan aku lost contact ngan Adia..mmg la aku byk benda yg aku x tahu pasal Adia..Walau mcm mana pon aku doakan KEBAHGIAAN & KERAHMATAN dalam rumah tangga yang bakal Adia bina nanti..

Nampak gayanya Adia pecah rekod kawen dulu diantara kami berempat..aku ingat masa dulu2, korang selalu kata Aku yang akan kahwen dulu kan...hahha..kali nie jelas berbeza sekali, mungkin diantara kita berempat, aku yg terakhir...aku x kisah pon...yang aku tahu aku masih muda untuk memikirkan hal2 org dewasa nie... hahhaha,muda ker aku nie...

Alamak...tarikh Adia nk kawen tu jatuh tarikh Aku nk bt trip nt...errrmmm..mcm ner nie...aku tingin sgt2 nk pegi majlis perkahwinan Adia, coz diantara byk2 kawan aku, Adia yg pertama kawen dulu..klu jadi rancangan yg aku rancang bersama VID yang lain utk DFC nanti, pon nk buat pada tarikh yg sama..dua2 benda penting untuk aku...

Monday, March 10, 2008

Surat untuk Arwah Emak

Aku nk share story ni dgn korang..Aku dpt dari emel yg diforwardkan pada aku..rase sayu je aku baca..mama, angah pon degil jg...tapi agh ttp sayang mama smpi akhir hayat angah...

Mak.....
Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi
nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter
dewasa.....
dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak...... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ...
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak
ke kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan...

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas
mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil..
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu...
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit kami adik beradik
sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak.....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak, kiter kata nak beli
kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor......
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga......

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ...
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan
separuh sedar...
Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya..
....
terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi....
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan .....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buat
gitu...jangan nangis ya.."
Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....

Mak.....
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni.....
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh, kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... ..
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk
mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas....
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah
perkuburan..
Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa
lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan...
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ...?
Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah...
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil

Sunday, March 9, 2008

Na..jangan majuk ekh!!

Happy birthday Siti Dayana

Semalam 8hb Mac, besday Nana (my soulmate)..mmg b terlupa nk wish tepat pukul 12 tghmlm coz b dah tertidur..hehehhe...but b bgn awal kul 4pg terus msg n wish kat na..alih2 mlm td b dpt msg from na n then kata b lpe besday na..mana mungkin b boleh lpe kat na...b tnye na xdpt ke msg b pg2 buta..na kata xde pon msg from b..huhu...

b taw na majuk ngan b...cara na msg b smlm nmpk lain sgt..aisehh..apa yg aku nk buat nie...hurm myb aku akan buat surprise kat dia...myb aku akan turun shah alam isnin or selasa mlm nie, aku celeb besday dia...nak gi umah sewa dia aku pon x taw..myb aku kne contact kawan2 dia yg lain..

apa present nk bg kat na ekh..na bukan mcm aku sukakan teddy bear nie..na ni agak brutel skit..nk bg coklat, setahu aku na bukan penggemar coklat...aku je yg ske coklat, kang x pasal2 abes coklat tu aku makan...ehehe..hurm..let me think 1st..
p/s: na, i'm really2 sorry...b igt b dah wish kat na..nt b celeb sama2 k...u owez in my heart..

b taw na ske pic yg ni kan...

1st tyme aku cuba makan makanan jepun(xleh masuk lorh)



na sentiasa disisi aku ,even keje bergroup dlm kelas pon

Friday, March 7, 2008

Undi Pos

esok rakyat Malaysia aka pergi mengundi..undi nie hanya kepada mereka yang mendaftar dan berusia 21 tahun ke atas...yessh!!! aku juga dah cukup umur utk mengundi..aku mendaftar SPR pada tahun lepas lagi...x silap aku, aku mendaftar dgn Joey kat Bera pahang sebaik sahaja umur aku cukup 21 thn...


Rabu lepas aku terima pos laju, kandungan nya adalah kertas undi dan agreement yg aku dah pon mengundi...aku kene pulang kembali kat MPAJ..so hari ini aku kesempatan untuk memangkah bg mereka yg aku benar2 layak untuk memimpin di kawasan aku iaitu AMPANG..
kenapa aku undi awal sehari dari korang, coz aku terlibat sec lansung semasa pilihanraya esok..cuma yg best nya aku x perlu lah nk beratur untuk mengundi...ini adalah kali pertama aku mengundi secara pos, dan juga kali pertama aku melibatkan diri dalam pilihan raya...


"apalah yang ada dlm surat nie..surat menang loteri ker? :P"


dalam sampul coklat ada 2 sampul kecil y bertanda B


dalam sampul yang bertanda B, ada lagi sampul yg kecil bertanda A
(maaf no siri kertas undi terpaksa dirahsiakan)


ini adalah kertas undi Negeri
(cuba teka apa aku undi?)

kertas undi Parlimen



aku dah selesai mengundi..
aku dah jalankan tanggungjawab aku sebagai rakyat malaysia..

p/s:selamat mengundi..undi adalah rahsia..:P

Thursday, March 6, 2008

Duyung The Movie

hye...

hari aku agak busy coz turun ke site, but aku kesempatan menonton movie Duyung kat KLCC mlm ni...aku suka sangat dengan cerita nie...cerita duyung ni menghiburkan(kurang sket lawak dr crite CJ7)..tapi still boleh buat aku tertawa...mmg hilang sakit kepala yg aku tanggung hari nie bila lihat teletah apek..

Yang aku ske gils dgn cerita nie coz pemandangan dia amat2 cantik...mmg nature beauty..laut dia jernih...keadaan perkampungan yg sungguh unik..waktu malam yg tenang...even ada babak2 yg di touch-up menggunakan kesan khas, still nmpk cantek..aku suka bila Puteri(maya karin) bawa Jimmy(apek) ber'snorkelling'..wow..cantekknya dasar laut kat sana...tingin gak aku nk snorkelling, but aku x pandai swim..huhuhu...

orix(yassin)..binatang kesayangan jimmy(apek)...hahahha...sungguh melucukan saya... seyes... mmg sebijik mcam berok..pandai yassin berlakon watak itewww...(agaknya ssh nk train beruk yg real kot)..hahaha...orix nie x pandai ckp...cuma ade satu perkataan je yg dia taw... FU-YOOH!!! kenapa fuyoh? op coz la DIGI yang taja crite nie..perlu lah diselitkan juga...(naseb xde orang kuning)...

cerita ini dibawah arahan Prof Madya razak Mohaideen, skrip oleh Azhari zain dan terbitan bersama KRU Film & Grand Brilliance..owh ya, dan aku suke lagu Hampir kesitu(mendua) dan juga lagu Bila terasa Rindu(Dafi)..lagu BTR yg dimainkan agak lain sedikit coz rentak lagi slow dan menggunakan 'Angklung'(klu x slp aku), tp so sweet... ada juga beberapa lagu lain yg diselitkan...:-)

okiela guys..aku rase korang patut tgk cerita nie..walaupon jalan cerita yg pendek but ia menghiburkan...dan paling utama, aku sukakan view yg indah dlm cerita ni, if korang ade probs n then tgk cerita ni for sure kepala korang dah x serabut...Itu aku la, coz aku suka lihat alam semulajadi..

p/s: Thanks k.ros yang booked ticket cerita Duyung nie(sorry lambt 15min)...and thanks to Azim n Fendy coz temankan lilo tgk crite ni dan hantar lilo smpi lift...daaa

Tuesday, March 4, 2008

Fikir dengan Bijak!





p/s: Marilah mengundi untuk menentukan masa depan anda/rakyat!!!

Monday, March 3, 2008

wut this?


kisah kucing2 yg sungguh melucukan hati aku...of coz aku akan kongsi cerita bersama korang k...
aku akan update later k..

ku merindu - ella feat shah

Ku Merindu
Shah:Ku merindu,
Merindu cinta yang tulus dari hatimu
Selalu ku impikan hidup bersamamu
Ku kan selalu menanti balasan cintamu
Ella:Ku berjanji,
Berjanji mencintaimu sepenuh jiwaku
Ku tak akan mendustakan cinta kekasihku
Agar kau dapat menerima cintaku
Ku selalu,
merindu cintamu
Yang selalu ada di jiwaku
Chorus:Aku tahu kau pun cinta
Tapi malu tuk berkataUsah kau ragui cintaku
Ku tetap merindu
Aku tahu kau pun cinta
Tapi malu tuk berkata
Ku tunggu jawapan cintamu
Ku tetap merindu
Di saat ini hatiku rindu belaian cinta darimu
Ku harap kau merestui cinta dariku
Yang selalu setia menunggu dirimu...

Sunday, March 2, 2008

Guess Who?

Guess Who?
Clue: seseorang yg lahir bulan Aries dan x sabar2 nk sambut besday bulan nie..menggunakan nama tengah Timberlake..bakal menjadi next top model dalam project Ray akan datang..
:P

mission complete

-me-

Present 4 Farah Amira

Hari nie kami sekeluarga buat besday party for Farah Amira(adek) dan Diniy(anak buah aku)..besday mereka dah lepas beberapa hari yang lalu, cuma hari nie je kami ade kesempatan nk meraikan....so pagi2 lagi aku dah kene bangun..masing2 ade keje yg perlu dibuat..hehhe..keje aku paling senang, juz potong2 sayur, dan amek kek sahaja, amira kemas rumah, mama dan ayah jadi chef tuk hari nie..kakak aku pula arrange meja makan dan abang ipar aku pula masak mee hoon singapore dan juga pembancuh air..

Jemputan agak ramai, memandangkan rumah aku kecil, so agak crowded td...hurm memang meriah...kawan2 adik aku paling ramai...mmg havoc diorang nie n sporting gils...

kali nie mama n ayah juz masak yang simple2 jerk..Nasi Tomato, mee hoon singapore n mee kari sebagai hidangan utama,nugget n koktel sebagai makanan ringan dan dessert lak dadih n buah tembikai..seyes, aku x igt pon nak makan n x rasa lapar..bila adam sampai baru aku join adam makan sekali..

aku xlarat nk story byk2..letih amat..jap lagi aku kene kemas balik rumah..pada yg hadir tadi auntie Tina, Ibu, uncle Fauzi, Acik Mah, Mak Long Yah,keluarga abg ipar aku, rakan2 adik aku, kawan2 kakak aku, dan juga kawan2 aku-Adam, Azim, kak Ros sekeluarga dan juga Neo thanks for coming dan sudi memeriahkan majlis...

ekceli aku x sempat nk amek pic majlis tadi coz byk gune kamera abg ipar aku,ni pic dari kamera aku, barulah aku perasan byk pic aku dari besday gurl and besday boy...hahahahaha....


Kawan2 Amira and besday cake


My Luvly Sis - Birthday Gurl


muka kepenatan - Amira n Along


Aku dan Diniy

Kak ros, Aku n ika ( sama tinggi lah kita kak ros)

Aku dan Azim (siap bawa pen nk bt laporan )

Adam dan Aku ( Hari nie xde Timberlake)

gud nite...aku nak zzzzzZZZzzzzzz..so tired..

Saturday, March 1, 2008

-My New Hair-

"my hair after trim, before experiment"

salam ols..

Pagi td aku dpt call from my sis, dia suruh aku teman dia kat salon...at noon, baru aku sampai...sampai2 jer terus di belek2 rambut aku...

Along: ngah, nk potong rambut x? rambut dah panjang tue..

Angah: erk..nk potong lagi?..style camner plak..
Along:ala..rambut mcm rihanna tue...pastu kan..aku nk buat eksperimen skit rambut ko tue..
Angah:nak buat per?
Along:ko tgk je la nt...
Angah: ??

selepas 2jam setengah, barulah selesai segala2nya..pagi td aku dh shampoo rambut, so xperlu nk cuci lagi...1 step, my sis terus blow rambut, after that dia pon cut rambut, pendek paras bahu..then dia pon color rambut aku, rmbut aku disaunakan (erk..xtahu apa nama benda tu)lastly cuci n blow...ekceli ade 4 warna dia guna,aku pon x tahu sgt..ni 1st tyme aku color rambut..before ni just highlight jer...rupa2nya ini eksperimen dia..
fyi, my sis kata,eksperimen dia x berapa menjadi..supposely warna dia lagi menyerlah..bagi aku..itu pon dah cukup terang...kemudian didatangi plak kak nurul, dia kata dah okie but nk ikut teori dia kne guna bleach, then br sapu color..Bleach??abeslah rosak rambut aku..owh tidakk!!!



"after experiment..taraa...."

p/s:alamakkk..rambut aku dah berkarat....help!!!!!

LiLo

Related Posts with Thumbnails