Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Thursday, June 24, 2010

Jika Binatang Ada FB....

Kalau binatang ada fb, agak-agak begini lah ya komen-komen binatang tersebut kat STATUS yg mcm kowang selalu post tu.......

Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih...

Cicak : isteriku tersepit pintu....

Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi... kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh! ...

Kucing Betina: "Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa."

Ayam : Kawan2...kalu esok guwe tak update...bererti guwe udah di goreng....I luv u all... jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa...

Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa

Cicak : Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap ... baru beli videocam baru ...

Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!


Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... sape nak ikot?

katak : malam ni nk wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..

ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek..

Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.

Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.

Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi

Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2

Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. Jangan jeles

Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!

Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.

Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah

Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.

Lalat: Asyik hurung bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.

Sotong; Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut

kucing : update petang karang tepat jam 5.00pm slow ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan kak lela majnun. ..

lipas : merasmikan pengunaan kepak baru sekali bila dikembangkn. ..gerun tengok mmber aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan cik cicak..eee seram nyeee....

itik serati : hahahhaa lawak2 ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2. ...nk tiru aku le tu.. lol....

Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tanki ni.

Ikan parang; Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok

Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(

Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah

Ikan Bilis: Wah ramainya kawan kita. Tahniah remy, ko kawan aku yang ke 5000.

Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?

Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie?


hahhaha...lawak seh...fara dapat idea2 ni dari emel kawan fara..tergelak sorang2 kat opis...Ya Allah..lawak gile...memahami betul org yg tolong translate nieh..hahahhaha


Tuesday, June 22, 2010

Palestine will be free





Every day we tell each other
That this day will be the last
And tomorrow we all can go home free
And all this will finally end
Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

No mother no father to wipe away my tears
That’s why I won’t cry
I feel scared but I won’t show my fears
I keep my head high

Deep in my heart I never have any doubt
That Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

I saw those rockets and bombs shining in the sky

Like drops of rain in the sun’s light
Taking away everyone dear to my heart
Destroying my dreams in a blink of an eye

What happened to our human rights?
What happened to the sanctity of life?

And all those other lies?
I know that I’m only a child
But is your conscience still alive

I will caress with my bare hands
Every precious grain of sand
Every stone and every tree
‘Cause no matter what they do
They can never hurt you
Coz your soul will always be free

Palestine tomorrow will be free
Palestine tomorrow will be free

lyric n song by maher zain

lirik lagu ini amat menyentuh hati..bila dengar rasa sayu jer..apatah lagi kalau lihat video clip nie..mungkin budak kecil itu x sanggup nk hadapi suasana tegang...dan akhirnya budak kecik tu bertekad nk usir 'pengganas' dari kawasan tersebut..lihatlah hanya seketul batu budak kecil tersebut cuba untuk memperjuangkan haknya...Semoga Allah melindungi Bumi Palestin...

Friday, June 18, 2010

keajaiban solat

salam semua...

apa khabar rakan2...harap2 semua nya sihat walafiat..lama sy x mencoret apa2 dalam blog sy..apatah lagi untuk menjengah blog kawan2 dan drop comment...maaf yea...

saya akui seminggu dua ni saya tiada mood untuk berblogging, entah kenapa hati saya suka melakukan kerja2 di opis dan menghabiskan dengan melakukan kerja-kerja yang sentiasa ada..

Alhamdulillah dengan semangat yang datang sec tiba2 ini dapatlah saya menyiapkan kerja yang bertangguh berminggu-minggu....bukan 1-2 keje yang saya ade...tapi ada berpuluh-puluh pelan yg sy perlu siapkan...keje saya lebih kepada membuat pelan dan mengemaskini data daerah..

next week igt nk buat site visit plak...erm alamak..kamera xde..camne nk amek gambar...haiyaaa kene beli kamera la jawabnye...huhu....ada sesiapa x nk hadiahkan kamera sempena besday sy 2 bulan akan datang..hihihiih...bila dah turun site sy bz pula nk update data...bukan sikit yea kawan2...saya jaga utk seluruh daerah Gombak...klu ada data yg x betul..alamat nye sy lah yg dipertanggungjawab...ni pon belum abes nk hafal nama taman yang ade di seluruh daerah Gombak...

okie2lah..cukup2 lah saya bercerita ttg saya...dikesempatan ini saya nk share sesuatu dgn kawan2..bak kata org sharing is caring..igt apa share love je caring???share ilmu pon still consider caring juga kan... :)

pagi tadi sy telah sertai satu majlis ilmu agama yang di kendalikan oleh Ustaz Mahmud Bin Ahmad, Pensyarah Jabatan Aqidah dan Pembangunan Islam, UniKL anjuran pejabat saya yang bertajuk "Keajaiban Solat" selama 1 jam...Pendedahan yang disampaikan selama 1 jam amat2 bermanfaat sekali untuk kita sebagai umat islam tentang kepentingan solat..

saya cuba nk ulaskan dari syarahan beliau tadi bahawa solat merupakan tiang agama..yea sudah pasti anda semua tahu pasal itu...perbezaan diantara orang kafir dan juga org islam adalah solat..ekh ye ker??padahal kristian pon gi sembahyang juga..setiap hr ahad pi gereja..hindu pon sama gak...ade je loceng2 pepagi diorang bising nk sembahyang...buddha pon dia sembahyang siap bubuh colok depan tuhan dia...camne nk beza kafir ngan islam...diorang pon ade sembahyang juga????pada dasarnya agama2 selain islam tidak ada cara utk sembahyang yg tetap malahan mereka mencipta cara sembahyang itu sndri utk mengangkat darjat agama mereka...

tetapi islam tidak....cara solat yang dilakukan oleh orang islam standard..sama tiada penambahan atau kekurangan sejak dari zaman Nabi Muhammad lagi...betapa agungnya solat itu sehingga nabi Muhammad yang menghadap Allah s.w.t di langit dan Allah memerintahkan nabi Muhammad s.a.w supaya menyebarkan ttg solat ini kepada umatnya..anda tentu ingt ttg peristiwa Israk n Mikraj kan., padahal rukun2 islam yang lain atau perintah2 yang Allah turunkan buat Nabi Muhammad untuk umatnya dengan menghantar perantaraan malaikat jibril kepadanya...Betapa tinggi darjat solat itu yang dianugerahkan oleh Allaw s.w.t...

tahukah kawan2 sekalian, melalui satu kajian yang dilakukan di malaysia sebanyak 70% umat islam tidak melakukan ibadat solat 5 waktu dengan sempurna...satu nisbah yang sgt2 besar..adakah kita ini islam hanya pada nama sahaja???klu x sembahyang serupa kita seperti org2 kafir...wallahualam..hanya Allah yang maha mengetahui...kenapa sukar utk kita bertemu dengan Allah semasa solat? padahal solat x perlu amek masa yag lama pon tp klu kita jumpa buah hati leh plak lama2 kan atau kita tgk bola 2-3 jam boleh plak yea...huhuhu...

tahukan kawan2 solat boleh mencegah kemungkaran..baik mungkar dari jenayah, maksiat, nafsu, riba dan lain-lain..tetapi kenapa ada orang yang solat masih melakukan kemungkaran???itu silap pada diri kita..kita tidak meghayati sepenuhnya solat itu..kita x memahami apa itu kepentingan solat..kita x menafsir bait2 bacaan dalam solat itu sendiri...menurut Imam Al Ghazali " solat dalam keadaan lalai dan leka tidak ade manfaat nya".InsyaAllah bila kita jaga solat 5 waktu, mudah2an Allah memelihara kita dari melakukan kemungkaran....

Amalan yang pertama di hisab di padang Masyar adalah Solat....walaupun sebaik mana seseorang itu, tapi tidak solat di dunia bukan jaminan utk seseorang itu masuk ke syurga..yea bbetul..mmg lah akan masuk ke syurga akhirnya tetapi dia perlu menempuh azab siksaan api neraka dahulu..sehari di neraka bagaikan seribu tahun di dunia..bayangkan betapa lambatnye waktu berjalan...satu solat fardhu kita tinggal umpama 60thn...klu 2-3 tahun kita tinggal...berapa lama kita menempuh siksaan azab api neraka...masyaAllah...inikan kita baru berpanas sikit xsmpi 10min dah mengeluh cari aircond mcm ne kita terima 'kepanasan' akhirat selama berpuluh2 tahun..wallahualam...

akhir kata...syurga duniawi adalah syurga bagi orang2 kafir tetapi neraka bagi orang2 islam..kenapa??? orang2 kafir menghalalkan perkara yang Allah haramkan..org2 islam tidak akan melakukan perkara yang diharamkan oleh Allah dimuka bumi..ini bermakna orang islam perlu akur tidak melakukan perkara yang boleh mendatangkan dosa...apabila di akhirat kelak merupakan syurga bagi orang2 islam kerana perkara2 yang haram di bumi mereka boleh lakukan tanpa bantahan...

mudah-mudahan dengan sedikit ilmu yang dikongsi ini dapat memanfaat buat diri kawan2 dan menjadi peringatan buat diri saya...kadang2 kita alpa tentang hal2 duniawi...terasa seronok melakukan perkara2 yang mungkar...bila ade slot2 begini buat kita tersedar akan tugas kita sebagai khalifah dimuka bumi ini....

Sunday, June 6, 2010

kad jemputan..dinner..hadiahh

entry kali ini adalah tentang annual dinner opis saya..dinner ini berlangsung di PTGC, Rawang pada 5 jun yang lalu..sy selaku org yang menjemput semua ahli kelab PLB ditugaskan oleh tuan pengerusi kelab untuk membuat kad jemputan..dok pikir2 camne nk buat kad jemputan yg grand2..aih...termenung panjang di buatnye....

akhirnya dgn bantuan rakan2 yang lain dapatlah saya menyiapkan 31 kad jemputan yang pelbagai gaya selama seminggu plus 3 jemputan VVIP hasil rekaan saya..kesemua vvip berpuas hati dengan kad jemputan yang sy reka...rasa kembang kuncup hidung nie bila dipuji..hihihih..sape x suka di puji kan...



semasa mesyuarat kelab diadakan, jenuh jugalah nk pikir theme yang sesuai..mcm2 idea dilontarkan akhirnya nk pilih yang senang je...tema berdasarkan warna..iaitu warna merah...senang je nk padan baju..xpayah lah nk pinjam costume ke apa....anda rs sy layak x dpt best dress female??? :)..err sy x dpt nk tunjukkan pic ittew...coz amat2 sulit..hahhaha

dinner klu xde hadiah x sahkan....agenda dinner adalah pertandingan karoeke, pertandingan baby comel, pertandingan pakaian tercantik dan juga cabutan bertuah....alhamdulilah rezeki masih berpihak pada saya...saya dapat 3 hadiah..wajib 2 hadiah je n saya dapat extra 1 hadiah...
hadiah dari cabutan bertuah sy dpt pengesktrak jus, tukar2 hadiah sy dapat dr pn shahlina cerek elektrik dan juga best dress wanita iaitu set cadar queen size...best nyea..sy suka setiap hadiah yang sy dapat coz ade org lain yg xdpt hadiah yg mereka inginkan....then dpt doorgift dr kelab iaitu plak ....lpe nk snap pic...cantikkk...

presentation day n pizza tyme!!


salam semua..lamanye sy dok perap cerita ini..kemalasan utk update blog dah tiba...mungkin komitmen yg diberikan lebih kepada kerja di opis..terasa seronok bekerja pula...ekceli cerita ini berlaku 2 bulan yg lalu..semasa final exam bulan april...selesai je exam, kami ade presentation studio ttg Laporan Penemuan RT Hilir Perak.

minggu tersebut agak kelam kabut sikit, yelah semua org main peranan nk siapkan report tersebut...begitu juga sy..sy cuba buat sehabis baik dlm report tersebt supaya x nmpk sebarang kecacatan dan memudahkan kawan2 lain utk mengedit report sy..

sy respect sgt2 pd kak norzahriyati coz dia paling byk bertungkus lumus dalam menyiapkan presentation ini..begitu juga kepada editor-editor yang lain..yg sanggup buat format report dan edit report kami..pada kawan2 yang lain, sama2 menyiapkan report dan presentation ini..

sy selalu teringat tag line mady : "lagi 2 sem je".. itu yg buat sy bersemangat nk habiskan sesi pembelajaran sy kali ini..bukan senang yea bekerja sambil belajar..



sy menggantikan wan hazazi menjaga slide coz masa nie wan sedang present akhir presentation...wan summarize presentation tersebut....



erm ekceli presentator utama bukan saya tetapi mr cordi en halil busra..dia yg present keseluruhan report kali ini...agak2 dah setengah jam mr cordi present, tuan syed dah bored dia suh org lain present..bak kata dia nama yg dia pgl utk present dia syang..hihiih.so sy pon dikalangan org2 yg tuan syed syg...hahhaha..xla..ekceli sy menyorok2 utk di present..akhirnye kene jugaa...


yang dok berpeluk tubuh tu ialah lecturer sy...namanya tuan syed sirajudin..huhuhu bukan lah tn syed hassan...erm nasib baik mood dia hari tu ok..so xde la dia bt kami stress...


ini r mr cordi..halil...pki baju coklat..kene tegur dgn tn syed coz wane baju n tie sama..xde contra..hihihi..see betapa teliti tn syed..yang berjanggut tu lah en mady..agak blur2 skit..tetapi dia telah menjadi class rep sejak 1sem agy...sorang lagi zainal..dia klu dpt ckp sure x dpt benti...

lepas je selesai presentation terasa amat2 free..ye lah xde bt asignment curi2 ms kat opis agy..
pastu perut masing2 lapar...berbekalkan duit yg kami kutip tiap2 bulan..akhirnya dapatlah kami makan free...dkt setengah jam la juga pilih tmpt nk makan..ade yg nk dekat la.,.ade yg nk mkn jauh2 la..ade yg nk fastfood..ade yg nk makan nasi...last2 skali pizza hut pilihan kami kerana dkt je ngan uitm....


tgk lah semua nya senyum x nmpk gigi..coz penuh ngan pizza dlm mulut..kelaparan beb....tudung pink tu kak yati, tudung kuning kak nadzrah,yg free hair kanan tu kak erin then yg kiri plak fiza....sebelah fiza tu tunang dia....wan hazazi...


pic ni di ambil masa nk bayar bil yang kami makan....kak nadz selaku bendari kelas kami tunggu receipt nk bayar..huhu..kenyang mkn beb.....tengok je la muka2 mereka yang kekenyangan...senyum smpi ke tinge....

Wednesday, June 2, 2010

Blog Paling Comel


holla...
blog award ni sy dpt dr en bemie....
thanks yea....mesti en bemie merasakan blog sy kiut mcm org nye juga kan..kan...hihih
eleh x nk ngaku konon..hahhahah..

ok sy dah sempurna tag en bemie...
dan sy perlu cari org utk di tag kan...
sy akan cari 3 blog yg sy rs kan comel...
nt sy link kan....

LiLo

Related Posts with Thumbnails