Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, November 30, 2007

~3R~





Ahad lepas aku menonton rancangan 3R..ekceli da lama aku x tgk rancangan nie..Host still yg sama-Rafidah, Katini dan Cellina..Aku tertarik dengan isu kali nie.PERIOD..Isu yg dibincangkan mengapa kaum wanita mempunyai haid bukannya kaum lelaki. Mengapa kaum wanita senang tersinggung apabila mereka mengalami kedatangan haid . Bagaimana pulak kita menjelas kitar haid kepada anak perempuan anda yang berusia 12 tahun?..

Paling aku tertarik ada tetamu undangan yang bakal mengupas isu tersebut..hurm nk tahu sape?..Fahrin,Bell n Mr A (lpe nama la)..hhaha..seyes..aku mmg tergelak bila tgk diorang jawab pertanyaan Host 3R tue..Bell byk diam dari bercakap sepatutnya dia lebih tahu coz dia ade wife..fahrin lak banyak cakap tp ade kala nya mcm merepek...yg si MR. A, dia mmg nmpk blur pasal nie..jawapan yg diorang bg aku rasa kekadang x relevan..hahahha..lelaki mmg x tahu sgt hal nie..

Now, zaman dan berubah, aku rase lelaki pon patut tahu hal nie..diorang perlu tahu bila masanya perempuan haid,tempoh haid,simptom haid n diorang patut tahu apa perasaan seseorang perempuan bila menghadapi period cramp..cuma xperlu diorang tahu, jenis pads da la..bukan diorang yg pki kan...

Dulu aku pon malu bila datang haid, n aku xkan bgtaw sesiapa pon aku period..entahla aku rase mcm diri aku kotor sangat..nk beli pad pon aku sorok2..siap balut ngan suratkhabar lagi...tyme tu aku dok hostel..takut la dak2 laki ejek2 kan...

skang ni pon aku still segan lagi tp klu nk beli pads tue xdela sorok2..ala..aku rase lelaki skang ni dah open minded..skang kat pasaran da ade pelbagai jenama..ada pelbagai jenis pads..ada panjang, pendek, tebal, nipis, bersayap, overnite, herba.. senang crite mcm2 ade..aku setia pada yang satu..aku lebih selesa pakai KOTEX dari yang lain sbb diperbuat dari kapas..ada gak yg diperbuat dari gel..

period cramp mmg sesuatu yg mendasyatkan bg sesetengah wanita..alhamdulillah, aku x pernah lagi merasai period cramp yg teruk..penah skali tyme aku form 4..siap amek MC lagi..walaupon aku x senggugut tp aku mengalami sakit kepala yg teruk before or during period..sehingga kini aku still sakit kepala tapi tahap kesakitan tue da berkurangan..klu dulu aku xboleh tidur, cari tempat yg betul2 sunyi dan aku mesti duduk dalam gelap..dan aku rase macam nk hentak kepala aku kat dinding..aku jarang makan painkiller klu aku period..seboleh2nya aku akan tahan sakit tue..

Tadi aku kesempatan cari info mengenai Menstruasi..so aku nk berkongsi info ni dengan kalian..ekceli x semua pon aku tahu dan skang nie baru tahu..


Premenstrual Syndrome (PMS).
It's a catch-all name for a variety of symptoms many women experience a few days before or during their period. Moodiness, depression, bloating, acne break-outs, soreness or feelings of heaviness in your breasts. These are all part of PMS symptoms. PMS is a drag. Modern science can put a man on the moon, but it can't cure PMS. Luckily, different PMS remedies can work for different women.

Q: What's the deal with PMS?

A: PMS, stands for premenstrual syndrome. A few days before your period, you may start feeling some soreness or heaviness in your breasts. Your stomach may feel bloated. You may get a few pimples. And thanks to fluctuating hormone levels, you may be more crabby, sad or emotional than usual. It all sounds too fabulous for words, but for most women it's not that big a deal. Some women have PMS problems, and some women have no problems at all. Exercise and hot baths can help level out the mood swings. Some natural health types swear by vitamin B, herb teas and massage. If your PMS is so horrible it seems to be getting in the way of your enjoyment of life, ask your doctor for options.


Q: How much blood do I lose during a period? A gallon?

A: It varies a lot. For most women, it's around four tablespoons, but for some, it's as much as a cup. (If you're bleeding more than that, soaking tampon after tampon or pad after pad all day long, see your doctor.) Sometimes the blood is red, sometimes it's brown, sometimes it's streaky, sometimes it's got some darker bits in it. Variety is normal (hey, it's the spice of life). Every girl is different.


Q: I heard I can actually get pregnant during my period???

A: You heard right. Women with very short (21 days or so) or irregular cycles may well be ovulating while they're still bleeding.



Q: What can I do about menstrual cramps during my period?

A: Menstrual cramps vary a lot in intensity, from woman to woman and even from cycle to cycle. You can take aspirin or other non-prescription painkillers, do mild exercise (stretches are good), or zone out with a book or video. Warmth is often helpful; try taking a hot bath or putting a heating pad on your stomach or lower back. You can also get your mother, your sister, or a friend to rub your stomach, which can be very gratifying



Q: How often will I get my period?

A; Every 28 days is average, but your cycle can range anywhere between 21 and 45 days. At first, your period will probably be irregular. The time between when you get it, the length of time you have it, and the amount of flow will all vary. As your body adjusts to this new change, your period will settle into a regular pattern; this can take a year or two. It's a good idea to mark your periods on a calendar, so you can get used to following your own cycle.


Q: Can I go swimming when I have my period?

A: Yes, you can go swimming. You should not wear a
pad however, because it will just soak up the water.


Q: Can I take a bath when I have my period?

A: Definitely. In fact, a bath or a shower is really important at this time to keep you clean and to fight off any odors that may occur.


Q: What does it mean if my period is late or irregular?

A; Your period may be irregular through the first year or two. But after that, when you've begun to menstruate regularly, missing a period may be a sign of pregnancy (if you've been sexually active). Other causes of irregularity may be stress, a change in your diet or an increase in
exercise, or drug use.


Q: Why do I feel fat during my period?

A: Just before and during your period, your body may tend to retain water. This added fluid might make you feel fat or make your breasts feel tender. Actually, it's normal to gain a couple of pounds during this time of the month -- and lose them right after your period. If you feel bloated, you may feel better wearing loose, comfortable clothing. Avoiding salt immediately before and during your period is also a good idea; salt increases water retention.


Q: Why do I feel crabby and sad just before my period starts?

A: Some women feel moody, anxious or depressed for several days before their period. These feelings are part of a group of symptoms known as
Premenstrual Syndrome (PMS). Some women don't experience PMS at all; others experience it in varying degrees. Other symptoms may include headaches, backaches, pimples, nausea and food cravings. Remember, not everyone experiences these difficulties, but for the women who do, they're very real. They're due to the hormonal changes that take place prior to menstruation. Never fear, PMS symptoms will disappear when your period begins. Your hormone levels even out and you feel fine again. The emotions and problems that seemed overwhelming suddenly feel manageable

Q: What is menstruation, anyway?

A: Biologically speaking, menstruation is your monthly opportunity to create a baby. When your body first becomes able to produce a child, usually between the ages of 9 and 16, it begins preparation once a month for possible motherhood. This time in your life is known as menarche ("muh-NAR-key"). A tiny egg matures in one of your ovaries, then travels down a fallopian tube toward your uterus. Your uterus, meanwhile, has been preparing for the egg's arrival, and its lining has gotten thick and velvety. If the arriving egg is fertilized by a sperm, your uterus is all set to protect and nourish it for the next nine months. Then (ta da!) you have a baby. If the egg doesn't get fertilized,then your uterus has no use for that thick, spongy lining. So it sheds the lining and flushes it out -- along with some blood, body fluids, and the disintegrated egg. For 3 to 6 days each month, all this stuff flows out of your body through your vagina as reddish-brown menstrual flow. After the onset of menstruation, you'll usually have a menstrual period about every 28 days (except during pregnancy), although your cycle may vary anywhere from 20 to 35 days. Skipping ahead about 40 years, when your body enters menopause, your ovaries stop producing eggs and your periods stop.

untuk maklumat lanjut sila layari http://www.kotex.com/na/index.asp

Wednesday, November 28, 2007

Convocation Day - part 2

Ni semua pic aku selepas majlis Konvo..erm perasaan berdebar2 kat dlm dewan da berkurangan...masa aku tgh mempersiapkan diri aku sblm nk amek gambar kat studio wit my parents, aku terdengar ade org panggil nama aku...


" LiLo !!!"


Macam kenal suara tue..rupa2 nya Azim n Fit datang...aku x sangka diorang akan datang...sebab azim bg msg kate dia nk anta Asim ke KLIA...ekceli aku baru je ajak diorang pagi td..masa tue aku dlm kete otw nk gi UITM, sambil drive aku msg r diorang nie....aku memang x ajak sesiapapon datang...juz yg sekitar shah alam jer...lagipon tyme aku convo hari bekerja kan, xkan la nk suruh org yang bekerja cuti semata2 nk tgk aku convo...thanks Azim n Fit datang tyme tue...u makes me happy!!! disebabkan Azim datang so aku minta tolong dia jadi cameraman tuk aku...tanpa disuruh dia snap je pic aku on dat day...thanks Again..


"mana kak lelo nie..penat taw fit tunggu kak lelo..nk x bear nie?"

"Taraaaa....kak lelo dtg... fit, kan kak lelo kata jgn buat muka cmtue..."

:P



"Lalink!! penat taw i cari u tadi dah la MAXIS mcm @$*^%..erghh..nasib u cute sbb tu jumpa gak.."
"la..u baru taw ke i ni cute".. :P
"uiks"

"Lilo Sayang, Congratz..Sudikah Lilo jadi adik ipar ku?"
huh?..err..bukan adik akak baru 10 tahun ker?


"kak lelo..lepas ni pulangkan blk yer bunga tue..fit sewa jerk.. "
???


say "cheese"
"kak emi, mulut lilo dah kebas nie..dari tadi asyik senyum jer.."
"ala lilo..tahan la kejap...try senyum mcm kak emi nie... "

"aiks..masa bila lak azim ade kat sebelah lilo nie..bukan fit ker?"
"jauh sgt camera tue...that y la i dok sebelah u..nt x sempat lak"


" yeay...dah tamat satu level..hurm x sabar nk ke next level.."
"Lilo..hati2 campak mortar board tue..nt masuk dlm tasik sape yg susah? azim gak.."
"xpe azim..fit da tunggu kat dlm tasik tue"

"akak malam ni kita nk bermukah kat mane?"
"shhh...paparazi ade disebalik pokok tue..nt akak msg"

"kak emi ada apa di sana?"
"ada DAFI..nampak x Dafi atas Star Cruise"


Berlatarbelakangkan Masjid Negeri, Shah Alam


Kak Emi 10 tahun yang lalu di Bandung..

" Lilo, meh sini jubah tue..akak nk lak berposing"
"okie, 10mins five kisses"
"kiss??"
"yup chocolate KISSES"
blurrr

xdapat nk bergambar kat tangga Batu Caves, kat tangga ni pon jadi la...

" kak lelo jom lompat"
"xnkla..nt runtuh jambatan nie taw"

Tuesday, November 27, 2007

~Sehari Sebelum Aku Konvokeysen~




yesss!!!!...
akhirnya saat2 gembira dinanti2 kan telah pon tiba...
segala penat lelah, berjaga malam, xmandi, x-hangout akhirnya x sia2 coz aku berjaya menamatkan sesi pengajian aku di Universiti Teknologi Mara dalam jurusan Diploma Perancangan Bandar dan Wilayah.

selama 3 tahun aku kat uitm shah alam, mcm2 benda aku da tempuhi sebagai seorang student.dari tahun pertama hinggalah tahun terakhir kat situ.. Tahun pertama subject x susah sgt dan aku boleh score.. juz buat technical drawing jer..teruk gak technical drawing waktu mula2 aku masuk belajar...lagipon aku bukan dr bdk art or bdk awam..aku dlu tyme skola amek pure science n subject tambahan geografi..FYI, sejak aku sekolah menengah aku tak pernah amek subjek pendidikan seni..

masuk tahun kedua, technical drawing aku da improve n tyme ni aku byk buat report..macam2 jenis report yang aku blaja..seingat aku laporan teknikal, laporan cadangan, laporan analisis and laporan kajian awalan...hurm tyme tue mmg nk pecah otak asyik ngadap komputer n buku2..tahun ni bukan lagi kerja individu tapi keje berkumpulan.. kat sini la kita akan tahu sapa kawan sapa lawan..mmg susah nk bekerjasama klu xdpt org yg sekepala ngan kita..tp alhamdulillah, aku serasi ngan kumpulan aku..sebab kitorang mmg kawan baik...dari sem 1 hingga sem 4 mmg x pernah berenggang...tahun kedua ni aku agak serabut ngan masalah peribadi aku..cgpa aku mula down gara2 aku break off ngan xbf aku..aku xleh nk focus study aku...pergh...sakit gak penangan putus cinta..aku alami kemurungan dlm beberapa bulan..aku muhasabah diri, cari ketenangan dan akhirnya aku bersemangat kembali untuk study...walopon keadaan ku agak serabut tapi aku xpernah sangkut paper...xnk la gara2 lelaki, diri aku yg susahkan...

tahun ketiga lak..tahun yang amat mencabar...kali ni aku profesional skit..xkaitkan masalah peribadi ngan stdy aku..life aku makin ceria...masa ni aku da x memilih kawan da, aku berkawan dengan semua org...dan aku lebih ske bersendiri..bestfwenz aku pon dah mula berpecah...until now aku rapat ngan NA jer...byk sebab aku da xrapat ngan diorang..kekadang diorang buat aku kechik hati..dan aku lebih ske berdiam..biar hati aku sorang je yg tahu, even NA pon aku x share semua probs ngan dia...walopon agak tertekan ngan study aku...masa ni mmg bz gils..dengan final study lagi, drawing lagi, studio, presentation, grouping n site visit...hurm xyah ckp la tyme tue...nk dengar radio pon mcm x sempat...mmg aku x tahu dunia luar lansung..yang aku tahu apa yg berlaku disekitar aku jer...penah gak la kitorang stayback kat studio smpi ke pagi n then terus masuk kelas tanpa mandi n xtukar baju pon...juz sarung ngan sweater jerk..hahhaa..mata semua da bengkak2 sbb x tdo dekat 4-5 hari nk siapkan projek...saat yg paling best bila setiap projek da submit n tyme tu la kitorang akan tido x henggat dunia..klu korang angkat la aku letak kat mane2 pon gerenti x sedar...

itu diantara pengalaman aku masa aku study kat shah alam dulu...sebenarnya banyak lagi...semuanya terpahat di memori...bila diingatkan kembali akan buat aku tersenyum...





20 november 2007, aku off today, coz hari nie hari raptai n pengambilan jubah untuk aku pki tyme convo esk harinya..aku keluar umah kul 8.30pagi n terus gi amek baju yang aku tempah untuk aku pki convo..risau gak klu baju aku x siap kan....sbb esk aku nk pki...x dapat la aku nk berposing ngan baju baru aku..huhuhu....kul 9.30 pg terus aku gerak gi shah alam...jumpa kak emi sat sebab aku pinjam kamera kak emi..thanks kak emi pinjamkan kamera tue..nt lilo blanja makan k..muahhxx...smpi je kat uitm dlm kul 10.30pg..ni yang aku x suke ni...da la nk park kete pon susah...pastu kene panjat beratus2 anak tangga..yang lecehnya aku pakai kasut bertumit tinggi..taw2 je la kan...sakit kaki aku dibuatnya..kenapa aku pki kasut tinggi? ye la nk biasakan diri sbb aku nk kekwat kat atas stage esk..ngehehe..kang xpasal2 aku tergolek kat atas tue..sape yg malu...aku juga...

sampai jer terus aku jumpa ngan my fwenz..rindunya kat diorang..masih igt lagi kat aku walopon da lama aku x keep in touch ngan diorang...aku pon borak2 ngan diorang smpi lpe nk gi daftar jubah...last2 aku kne marah ngan kawan aku, da la aku plg lmbt tp x setel lagi jubah tue...aku pon terkedek2 gi la daftar n amek jubah..mak aiiih, berpeluh giler aku tyme tue...panas x hengat...lepas da cuba jubah terus aku ke DSB nk dengar taklimat n tengok camner diorang buat raptai...



sampai ke DSB ( dewan sri budiman ), aku x terus masuk tp sambung agy berborak kat luar, almaklumlah da lama x jumpa kan...kitorang duduk kat luar je malas nk masuk dlm dewan...
byk gak la crite yg kawan aku luah kan kat aku...hurm kalaula aku ade disisi diorang pasti aku leh share sama2 n cuba hiburkan diorang...aku sian tgk NA, skang nie dia dah jadi mcm aku waktu dulu...dia sorang2... NA da xrpt dengan MENA n WANA..xkanlah hal sem lepas smpi skang ni terbawa2 ...aku taw MENA n WANA best student tp janganlah smpi nk pinggirkan bestfwenz sendri..dulu aku berempat selalu bersama...aku, MENA, WANA n NANA..makan bersama, gi kelas sama2, buat keje sama2, tido sama2 but mandi je x sama..huhuhu..kitorang mmg close sgt...since aku dapat blok lain da x sama blok ngan diorang semuanya berubah...
best nye tiap2 semester aku mesti gi trip..semua jauh2 yang paling dekat pon klang n putrajaya...aku igt lagi tyme gi trip, penah skali aku n NA tertinggal bas..kitorang kejar bas tue, nasib baik ade kawan aku dlm bas tue nmpk..klu x merempat la kitorang kat tepi jalan, dah la tyme tue purse n hp tertinggal dalam bas...

eh apa aku nie dah terpesong crite...tuler byk sangat yg dipendamkan..kat sini je la tempat yg aku boleh luahkan...lepas je sesi taklimat aku ajak NA gi Tasik Shah Alam sambung lg crite kat sana..kul 2.30ptg aku terus blk Ampang...


okiela tu jer yang nk aku story..saje jer aku letak pic tu dlm satu frame malas nk letak satu2 sbb byk sgt...nt pic aku konvo aku letak byk2 yer...daaaa....


~new family~

semalam aku tengok aksi murai..dafi compete ngan fan dia..erm org kata muka si OWN tu similar dafi..erm ade ker...ntah x nmpk pon...aku kne tgk face to face ngan DAFI n OWN, baru aku taw sama ke x...hehehe...

masa aku tgk aksi murai tu, RUBY datang baring sebelah aku...da lama aku x usap dia...rindu ngan bulu2 dia yg lembut tue...tp aku rasa cam pelik tgk body si RUBY nie..apsal lain jerk...eh..perut dia da kempis la...xmakan ker..atau rindu ngan aku sampi jadi mcm tue...tetiba br aku teringat...RUBY bunting!!!...

wow hepi giler aku tyme tue...dapat baby baru...tapi aku x gi tgk pon..mcm ner rupa anak ruby n brape byk yg dilahirkan si RUBY nie..takut RUBY marah lak klu aku gi lawat anak dia nt..maunya si RUBY tue nyorok anak dia kat mane2 ntah... dengan manja nya aku pon belai RUBY nie...mcm nk perhatian la kan...bila tyme aku nk pi toilet , RUBY pon ikut aku..so aku taw la yang RUBY ni haus...biasala lepas beranak mesti asyik laparkan..nk kene susukan baby lagi..

nanti bila ade masa yg sesuai aku snap anak2 ruby tue...maklumla usia x smpi seminggu lagi...so x nmpk kecomelan lagi..nanti org igt anak tikus lak...hehehe...

okie daaa....

Monday, November 26, 2007

Jangan tunggu dah tiada...

i rase guilty ryte now..sibuk ngan hal keje aku smpi aku x tahu aku da hilang org yg penah membesarkan ayah aku selama2nya...kenapa x seorang pon inform kat aku...if aku xleh angkat phone pon tyme keje..xleh ker msg aku bgtaw berita duka tue..susah sgt ker..xkan la 5sen pon berkira...

mlm tadi adik aku dtg tempat aku menginap tyme tue aku tgh pack keje2 aku nk bawa blk ke opis...before tue aku ade dinner ngan officemate..hurm okiela...aku pon x tahu ade dinner..so x terpikir la nk bawa baju lawa2....lpas jerk setel semua tue aku masuk bilik restkan badan smbil tonton tv...citer apa ntah aku tgk...aku pon borak2la ngan adik aku..ntah camner terbuka crite pasal kenduri...aku pon pelik la....

"mira lapar r, xmkn lg."
" eh bukan ke ko dari rumah ?mak xmasak mlm ker?"
"mane ade mak masak..semua gi kenduri..aku jer tggl kat umah."
"kenduri?kenduri apa?mama x bgtaw pon"
"kenduri arwah nenek la..dah 3hari da..eh ko x tahu ke angah?"
???

terkejut sangat2 aku...
kenapa x sorang pon bgtaw..terus aku msg mama pasal berita tue...
bukan nye sedara jauh pon..nenek ayah aku..
aku sedeh sangat2...coz arwah datuk n nenek(belah ayah) aku meninggal, aku x dapat tatap wajah mereka buat kali terakhir...

last aku jumpa ngan nenek aku,sehari before aku nk gi majlis mesra aidilfitri..kesihatan mmg teruk coz dia da lumpuh n xnmpk sgt da...tp masih kenal orang lagi...sempat la aku berborak dengan dia..tyme tue nenek aku tu nmpk hepi sbb kami sekeluarga datang melawat lagipon da jrg lawat(walaopon rumah kami dekat jerk)..dia makan bersama kami..dia ngadu kat my dad abt kesihatan dia..sayu jerk aku tgk tyme tue...

kini..sorang da pergi meninggalkan aku..nk menyesal x guna da...semua da terlambat...aku cuba luangkan masa dengan famili aku..aku xnk pisang berbuah dua kali..sampaikan xde masa untuk mereka...kesihatan nenek aku yg sorang lagi pon x berapa baik..yup...aku perlu luangkan masa ngan org yg aku sayang...wang ringgit xdapat menggantikan kasih sayang n senyuman seseorang...jangan tunggu bila mereka tiada barulah nk menyesal...hargai seseorang itu...jgn asyik sibukkan diri tanpa ambil tahu hal sekeliling...

Monday, November 19, 2007

~ bUSy ~

arghh...
apsal ngan aku hari nie...
nape aku resah...
nape aku x sedap hati..
nape pepagi nie aku mcm bad mood jer...
slalu pagi aku ceria jer..
mungkin sebab aku da lewat bgn n then nk rush gi keje
otw nk pi opis, jalan da sesak dr MRR2 blum masuk putrajaya lagi...
aku lewat masuk opis 15min...
nasib baik ini kali pertama aku lewat dlm bulan nie...

hurm hari ni byk benda aku nk setel kan..
byk benda aku nk buat...
myb aku bz skit hr nie..
* aku nk siap sepenuhnya keje aku kat opis nie sblm aku bercuti *
* aku nk update metim smlm ngan kak nad *
* aku nk gi butik amek baju yg aku tempah * (dgn harapan da siap sepenuhnya)
* aku nk gi umah nenek aku mlm ni *
* aku nk balut hadiah utk kengkawan aku *
itu je la kot keje yg aku kne buat utk hr nie..

semalam aku da survey barang yg aku nk beli utk seseorang..tyme tue aku ngan kak emi nk cari tmpt utk metim..lepas da jumpa tmpt yg sesuai..aku temankan kat emi jumpa kawan dia yg mna kawan dia ni merupakan classmate azim,fendy n syazwan...ade la juga kak putri nie cerita zmn dia ngan azim dulu..hehehhe..azim, kantoi...lilo taw ur secret...tgh kak emi sembang2 ngan kak putri, aku pon gi la cari barang yg aku nk tue..
hurm banyak nye choice..mana satu aku nk pilih...lama gak la aku belek2 barang kat situ...at last aku dapat 3barang yg aku rasa sesuai utk dia..aku da berkenan satu brg tue...tapi...aku x taw la dia suka or x..sbb ini first tyme aku beli benda nie...lama gak aku dok ngadap benda tue..tetiba kak emi muncul..

" lilo, da dpt ke benda yg lilo cari tue?"
" erm kak emi, lilo da dapat..tp x taw nk pilih yg mne..semua mcm sesuai jer.."
" ok..mna dia,tunjuk kat akak?

so..aku pon bg la kat kak emi...terperanjat dia tgk..bab kata kak emi akak pon x snggup nk ngadap benda nie...hehehhe..lilo pon kak..tp klu org da ske x menjadi masalah...setelah minta pandangan kak emi aku pon decide salah satu barang td..hehehe..fikiran kita sama la kak..mmg itu pon yg lilo nk...n then terus aku buat tempahan dulu..ye la takut benda yg aku nk nie ada org lain pon nk gak...sebab dia ade satu jer...kak emi..shhh..hanya kita berdua je yg tahu..

k la...ekceli byk benda nk crita..tp xpela...bukannya org nk tahu pasal aku pon..heheh..sapelah aku ini kan...
owh ya...sblm aku nk sambung buat keje aku..aku nk tinggalkan pesanan..

To MC,
if u xde mood smlm coz of i, i nk minta maaf kat u k..yup..i taw its my fault..ekceli i terasa skit ngan u..sbb tu bila i jumpa u, i buat x tahu jer n then i kata nk blk kan..i xde niat pon nk perli u..dgn u, i xpenah amek hati pon..SORRY again..

Thursday, November 15, 2007

Akhirnya..

Isnin lepas aku dapat panggilan offer pertama aku kerja di private sector dlm bidang aku..
hati aku berdebar2 riang bila dapat tawaran tue..
tp dia nk aku secepat mungkin..
aku x bersedia lagi dr segi mental n fizikal..
byk benda aku da lpe pasal software yg aku belajar...
aku kene byk buat latihan..
dari segi mental pula sanggupkah aku bersengkang mata utk projek yg bakal aku pegang..
sanggupkah aku mengalami tekanan beban kerja akan datang..
sanggupkah aku korban kehidupan aku..
tapi mmg saat ini kunantikan..

susah untuk aku buat keputusan..
dua hari aku x senang duduk...
mana yg terbaik pada aku..
dalam masa yg sama aku igt nk buat plk(pelajar luar kampus-part time)
nak sambung belajar..
aku nk tambahkan ilmu aku yg sedia ada..
ntah kenapa aku minat sgt ngan town planning dan sewaktu dgnnya...
aku x teringin pon nk tukar course...
amek biznez ke..finance ker..admin ker..
ntah aku pon x tahu..

aku da buat keputusan, untuk tidak menerima tawaran tersebut..
bg aku sedikit masa utk aku siapkan diri aku..
byk faktor buat aku tidak menerima tawaran tersebut..
mudah2 an aku akan dapat tawaran yg lebih baik dari sebelumnya..
bukan aku memilih..cuma belum bersedia..

kisah satu hari...

Hari ni aku rasa x sihat sangat..mlm tadi aku xleh tido..nk taw kenapa..aku selsema smpi xleh nk bernafas..
Hari nie mcm nk demam pon ade..aku da rase kesejukan yg amat sgt..sebelum ni xde rasa mcm nie..
Ni gara2 aku kene hujan kot semalam..semalam tghr aku gi shah alam nk setelkan denda buku coz aku lewat pulang buku kat library tyme aku blaja dulu..
Lepas tue da setel tue aku pon saje je jenjalan kat menara uitm tgk gelagat org baru lpas konvo..
yeap muka diorang aku tgk happy jer..setiap org yg konvo mesti ade sejambak bunga bunga..
eh pelik gak aku, laki pon dapat gak ker…owh rupa2nya itu mmg tradisi org berkonvo..hehhe..
maklumlah, aku xpenah pon tgk org konvo..tyme kakak aku dulu pon aku x gi tgk sbb aku dok hostel..

aku tgk jam br kul 12.45 masih awal lagi..aku msg la kak emi tnye dia kat mana..nk gi galeri tyme tue awal lagi…
kak emi ajak aku makan skali ngan dia, mula nya aku xnk coz aku taw kak emi nk rush..semalam mmg dia bz giler..
lpas di ajak berulang kali aku pon stuju terus aku gi kopitiam sek 13..sampi2 jer aku tgk kak emi n abg syam br je lpas makan..
aku x smpt makan pon tyme tue juz minum air jerk..sbb aku taw aku da lewat…so aku pon xnk lengahkan masa kak emi..
sempat gak la borak2 ngan kak emi dlm 5min terus blah gi umah megat..kak emi nk amek stok cd nk bg kat kak rins..
aku pon follow je la naik kete kak emi..ntah mcm ner naseb kami kurang baik, kitorang kene tahan ngan polis..
hish tyme org nk cepat ade2 je la yg melambatkan perjalanan kami..huhu..nk taw sebab apa kami kene tahan, sebab kak emi keluar kat no entry..padahal jalan tu untuk jalan masuk bukannya jalan keluar..kerek gile polis tue bukannya nk senyum..muka masam macam cuka jerk…
geram tgk taw..ekceli kitorang pon berdebar2 gak..tp masing2 buat cool jerk..hehehe..pandai kak emi buat muka..klu lilo da cuak da..hahhaha….

after tue, terus gerak umah megat amek cd tue, klaka tgk megat tyme tue..agaknye tgh tdo kot, rambut serabai jerk..borak2 kejap dlm 10min terus gerak.
Kak emi drop aku kat depan opis husband dia sbb aku park kete kat citu…kak emi siap tunjuk agy opis husband dia.. “lilo, office husband akak tu yg wane kuning kat belah atas”..dekat jer rupanya, padan la boleh lunch together..hikhikhik…Lepas ni aku plan nk gi galeri shah alam, masa aku drvie nk ke sana hujan lebat sgt smpi x nmpk jalan..tetiba je aku rase lapar..pe lagi terus aku aku drive gi kedai kopi..da lama aku x lepak kat situ..aku pon layan la makan kat situ dlm kebasahan kene tempias hujan..tyme aku syok2 makan..petir n kilat sambar meyambar..aku takut dgn bunyi guruh ..asyik terperanjat jerk..pling klaka tyme aku dgr 1st guruh..smpi tercampak sudu aku makan…malu nyer…huhuh..masa tue aku rasa nk blah cepat2 dr situ tapi hujan mmg lebat…tp aku control keayuaan aku…minta sudu baru n then sambung makan..

Da dekat sejam aku lpak kat situ hujan xmo benti..aku pikir dua kali nk gi galeri ke x..sbb aku da rase sejuk sgt..dgn kain aku pon da basah…aku pon decide nk blk putrajaya coz aku x slesa dgn diri aku…mayb aku xde rezki nk gi galeri ..xpela masih ade masa lagi...tyme aku drive nk blk ke putrajaya hujan mmg lebat..smpi x nmpk jalan..ntah mcm ner aku ngantuk sgt..mata mcm da kene gam..smpi aku boleh terlelap masa aku drive..bukan sekali tp 2, 3 kali gak la..rase mcm jauh lak aku drive kali ni..apsal la x smpi2 agy..lpas je tol aku pon park kete kat tepi jalan..aku rest kejap..masa tu da kul 4..baru je nk rest hujan da benti…

Da setel keje aku kat putrajaya aku pon terus gi umah kak rins anta cd n terus blk rumah..mlm tu aku kuar ngan ayah aku beli present tuk my frenz yg nk konvo..
Hurm x taw aku nk bg apa kat diorang..saje je aku bg tanda aku hargai diorang as my frenz yg telah byk menempuh suka duka bersama aku sepanjag 3 thn aku kenal ngan diorang..zaman aku blaja di U mmg best..walopun sentiasa bz ngan drawing..tp kita ada masa bersama kan..anyway, fara nk wish CONGRATZ kat korang sebab berjaya tamatkan pelajaran korang..jumpa korang 20 n 21hb Nov k…daaaaa…..

Tuesday, November 6, 2007

Jodoh???



hurm..semalam satu hari aku xde mood nk bekerja..aku pon x tahu kenapa..mayb penat aku gi beraya ahad lepas x hilang lagi..so aku decide utk tidak buat OT smlm..tepat jam kul 4.30ptg aku terus bergegas balik..apa yg aku fikir kan masa tue katil aku,bear2 kesayangan aku n bantal pelukku..apalagi blk tu mmg aku nk tidur..

sampai je umah, mama aku ajak aku borak2..ye la..aku pon da lama x borak2 ngan mama..pastu bila aku kata lapar terus je mama masak nasi tuk aku sbb aku kata aku x nk makan malam..sayang sungguh mama kat aku nie..hhehhee...sementara nk tunggu nasi masak aku pon naik atas igt nk tidur..

aku saje je jenguk bilik adik aku, tgk2 komputer da terpasang..da lama giler aku xbelek2 pc tue..ye la aku slalu gune laptop aku jer..aku pon ape lagi explore la pc tersebut..rupa2nya dlm pc tu byk khazanah aku dlm tue..folder gambar aku tyme aku blaja kat kolej..huhuh...miss sgt2 kat all my fwenz..

ade la dlm 10 min aku belek2 pic tue..aku pon masuk bilik aku..arghhh..aku pon baring...best nye dpt meluruskan badan..sambil tu aku pon berangan2..aku mmg mcm nie..klu xleh tido aku slalu berangan2 dlu pastu terlelap la sendri..huhu..tyme aku dah nk terlelap, tetiba hp ku berbunyi..bukan org call tp msg...malas nye la nk tgk..tp aku gagahi juga nk tgk la sape yg ske kaco tyme aku nk beradu nie..owh rupa nye adik aku dr singapore msg..nk bgtaw dia ade kat johor skang..so aku pon main msg la ngan dia...

tup..tup..tup .. mama aku masuk bilik.. mama aku intai apa yg aku tgh buat bilik..dia nmpk aku tgh main msg..terus dia tnye...

"angah, main msg ngan sape tue?"
"erm ngan kawan la"
"dgn kawan ke or pakwe?"
aku pon gelak la..
"agh mne ade pakwe agy"


tetiba jer terus mama aku tnye betul ke ni xde pakwe..klu ade ckp la ade..jgn nk sorok la..hurm..seyes la aku mmg xde pakwe lagi..kawan tu ramai la..aku tetiba jer terus rase pelik..knp lak mama aku sibuk2 je tnye sape pakwe aku..aku bukan nye nk berahsia ssgt..mmg hakikatnye aku belum berpunya..

kakak aku pon menyampuk sekali..uiks..masa bila lak dia muncul nie...kakak aku jenis yg sound direct jer..terus je bgtaw aku tanpa berbelit2 mcm keretapi..

"angah,ade org risik ko smlm,sape suh ko x ikut kitorang gi beraya"

gulp..terkedu aku dibuatnye...hr ahad smlm famili aku gi beraya kat umah adik mak aku kt cheras..aku lak gi beraya ngan kawan2 aku..n then makcik aku tnye la aku da ade yg punye ke blum kat mak aku.. klu belum dia nk perkenalkan aku ngan seseorang yg menjadi pilihan hati makcik aku ni...siap dia describe la org yg nk dikenenkan dgn aku tu mcm ner..huhuh..naseb baik mak aku bg jawapan yg agak x sgt la kebernasannya kat makcik aku..

"hurm, x taw la zila..si farah tu ske berahsia sikit..x semua benda dia crite kat akak,xpela,nt akak tanye kat farah dlu la yer.."


owh TIDAK...aku x terpikir pon nk berkahwin dlm masa yg terdekat..aku x bersedia nk berumahtangga lagi..aku..aku..aku..ah..aku x tahu apa yg aku mahukan sekarang nie..ntahla..yang pastinya aku nk bersendirian buat sementara waktu..aku nk kecapi apa yang aku mahukan..x terlintas pon nk ikut jejak mama n kakak aku kawen awal..erm mungkin aku blum ade buah hati lagi kot..aku rasa aku lebih ske cr pasangan aku sendiri drpd org yg pilihkan..klu aku yg pilih semua terletak ditgn aku..klu sesal pon aku xkan menyalahkan sesiapa..betul x?

JODOH..yup mmg betul itu ketentuan Illahi..bukan aku meminta jodoh aku lambat..cuma aku masih mencari insan yg benar2 menyayangi diri ini dan aku menyintai dirinya sepenuh hati aku..aku mencari sinar kebahgiaan dari insan yg mampu membuat hati aku tenang,gembira pabila dia hadir disisiku..aku mencari insan yang boleh berkongsi saat duka dan gembira saat aku memerlukan dirinya..dan begitu juga dirinya yang amat memerlukan diriku setiap masa..

Duduk termenung dalam kegelapan
Duduk sendiri dalam sepi
Menanti sang pujangga cinta datang
Entah kemana dia pergi
Buat hati jadi sepiSepi....
Sepi sendiri dalam gelap
Dalam gelap ku menanti
Entah kapan dia kan datang
Bawa cahaya terang yang ku inginkan
Bawa arti cinta yang sesungguhnya
Sepi ku rasa hatiku
Jika kau menemaniku
Ku pasti kan tenang

Monday, November 5, 2007

~NeneK terSayang~


ni gambar nenek aku yang tersayang belah mak aku..aku paggil dia 'nenek gombak' coz nenek aku ni tinggal kat gombak..nenek aku ni berketurunan belah2 arab or pakistan..aku pon x tahu which part ntah..sebab aku ni bab sejarah failed skit..huhu..nenek aku ni org melaka tp aku x penah pon blk melaka..coz aku kurang skit ngan sedara belah nenek aku nie..aku lebih rapat dgn org pahang..mama aku pon x penah ajak aku blk melaka..

x silap aku nama nenek aku ni Zaitun bin Akbar Ali..atuk tiri aku ni da meninggal..so nenek aku ni tinggal dgn anak2 yg masih bujang..nenek aku ni dikurniakan 12 cahaya mata..ramai kan..mak aku anak yg kedua..aku sayang sgt dgn nenek aku nie..walaupon nenek aku ade berpuluh2 cucu..tp dia sayang sgt kat aku..nk taw sebab apa..aku ni cucu yg ade iras ngan sepupu aku yg nenek aku bela..skang ni cucu yg iras aku tue da xde..dulu masa aku kechik2 nenek aku gelarkan aku 'meme'..sweet kan..jauh beza ngan nama aku..sampai kakak aku pon jeles bila tgk nenek aku tu mesra ngan aku..aku igt agy bila nenek aku pulang dr bercuti or mengerjakan umrah,mesti belikan aku sumtin..kalo aku x blk umah nenek aku,mesti dia tanye aku mane..sihat ke..

aku suke balik tyme raya..coz aku ske nenek aku msak rendang campur..apa ntah nama rendang tu..whether rendang minang or rendang tok..hahhaa...nama rendang pon aku x taw..ape yg aku taw..taw makan jerk..ekekke..nenek aku ni suka masak yg pedas2..aku mmg suka klu dia yg masak..walupon simple buat selera aku naik secara mendadak taw..ntah ape jampi pon aku x tahu..hehehe..ala..yg sebenarnya air tangan nenek aku nie..

nenek aku ni suka makan yang manis2..lagi2 kek yg mak aku buat..kek buah..mmg itu feveret dia..xpon kek coklat basah yg aku buat..aku happy bila tgk nenek aku makan kek hasil dr air tgn aku sndri..bila raya jer mesti dia nk tunggu mak aku dtg bg dia kek buah..satu lagi mknn feberet tyme raya lontong..pergh..ske dia mkn sbb lontong tu lembut..hehhe..biasala org tua mne leh mkn benda2 yg keras2 kan...xpon sambal sotong yg mak aku buat..klu x bawa blk..majuk la nenek aku tue..

muka aku ade iras nenek aku x?cuba korang bg 5 persamaan aku ngan nenek aku..hahhaa...


continue...







Qazt-happy belated day



Ni Qazt..my roomate tyme aku blaja kat shah alam dulu..roomate aku ade 4org termasuk aku..qazt ni org sarawak..mix cina melanau ..erm kenapa aku tetiba jerk yer crite pasal dia..
rindu ke aku kat dia..of coz la..coz dah dekat 6 bulan x jumpa..msg pon jarang apatah agy call..ekceli aku nk wish besday dia yang da lepas..1 november...aku boleh lpe besday dia...ish..ish..kawan jenis apa la aku nie kan...

qazt nie ske tolong aku taw tyme aku blaja dlu2...bila assignment aku berlambak2, dia la yg banyak tolong aku...bukannye aku yg dera dia yer..dia yg nk tolong aku...aku igt agy..tyme tu aku kne buat drawing..n then da siap drawing kne color..aku bab kaler mengaler nie mmg failed..da la gune color apa ntah...macam air...adosss..boleh lpe lak nme kaler..br 5 bulan aku tgglkan kolej..semua pon bleh lpe..jgn name pakwe pon aku boleh lpe da r...hehehhe..klu sala teknik mengaler, mmg berbelak la aku nye pelan..

qazt ni jenis yg rajin..aku lak jenis yg manja...dlm bilik dia la rajin cuci pinggan or buat air...aku ni jenis yg taw minum jerk...hehhehe....beruntung sape dapat qazt nie taw...aku ske bila tyme dia tgh bercakap on the phone...kekadang boleh buat aku tergelak la...nk taw sebab apa..sbb dia ckp sarawak yg aku lansung x paham...lagi satu dia ckp laju je mcm keretapi taw..non stop..tu yg best nya qazt ni..x penah lokek dengan ilmu n senyuman...

qazt..farah nk wish happy belated day..semoga gembira selalu..igt stitch igt fara k..
daaaa

Friday, November 2, 2007

~Chaiyork!~



Comei x org dalam pic nie..
hehehhe...
ade sesiapa ker yg nak jadikan calon isteri nie..
klu nk adik kene tekel kakak dia dulu...
hahaha...
mira, angah gurau jer ye..
jgn marah, nanti kene jual..
ni adik aku no 3..
nama kami sama..
adik aku FARAH AMIRA
n aku lak FARAH ZILA..
so kat umah adik kne ngalah ngan kakak diala..
coz aku lebih ske org pggl aku fara berbanding zila..
aku paling menyampah klu org kol rumah nk ckp ngan aku or adik aku..

"hello, boleh saya ckp dgn FARAH"
"ye, saya FARAH"
"erm betul ke ni FARAH?"
"owh..nk ckp ngan FARAH mane?"
"FARAH AMIRA"
"hish"

len kali klu da kol umah tu..pggl la ngan nama penuh sekali..
ni da buat kami terkonpius...
klu mama aku yg angkat phone..
n then terus pass kat aku...
kekadang tu aku kat bilik..
terpekik2 diorang pggl nme aku kata ade org kol...
bila aku jawab..rupa2nya tu pggln tuk adik aku...
x ke penat aku turun tangga...
huhuh..turun berat aku sekilo taw...

hurm ..ekceli aku bukan nk crite pasal nama...
tp nk crite pasal adik aku nie...
aku juz nk wish GOOD LUCK kat dia
coz br je amek exam PMR...
aku suke cara dia stdy...
relax jer..
bukan mcm aku..kelam kabut...
ske stdy last minute...
huhuu...bila esok nk exam..terkebil2 mata ngadap nota..
hurm aku selalu gak la tolong2 dia buat kerja khusus...
kerja khusus dr form 1 smpi la form 3...
tu ler syg adik la kan..
dia suka aku yg buat kan sebab klu aku yg buatkan dia slalu dapat A- or A+....

kekadang tyme dia buat latihan ade gak la aku tgk2..
dia slalu tnye aku soklan math...
hehehe..nasib ler aku ni memang terer math(ahakzz pasannyer)
soklan dia slalu tnye pasal geometri n locus...
uiks...igt agy aku ngan subject form 3 nieh...

dear MIRA,
angah tahu mira boleh kecapi 8A..
InsyaAllah dengan usaha mira, berkat doa mama..
kejayaan ni pasti jadi milik mira..
if mira xdpt 8A pon..
angah pon da cukup berbangga klu mira dapat atasi angah k..

buatla pilihan terbaik dlm memilih sekolah k...
jgn buat pilihan kerana mengikut kehendak org..
mira tahu apa yg mira mahukan..
samaada mira nk masuk SBP, SMT or MRSM k..


p/s: klu result bgus...minta je apa2 dari agh k..

LiLo

Related Posts with Thumbnails