Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, December 30, 2007

~Matahari~

Crite ni aku amek dalam blog adik aku...

sbb cerita ni menyentuh jiwa aku...

boleh kah aku jadi MATAHARI???


seorg wanita bertanya pada seorg pemuda tentang cinta dan harapan. wanita berkata ingin menjadi bunga dan pemuda berkata ingin menjadi MATAHARI. wanita x mengerti kenapa pemuda ingin menjadi MATAHARI, bkn kupu2 atau kumbang yg terus menemani bunga…

wanita berkata ingin menjadi rembulan dan pemuda tetap ingin menjadi MATAHARI.. wanita semakin bingung kerana MATAHARI dan bulan x kn bertemu..

wanita pula berkata ingin menjadi burung..lalu pemuda berkata ia akan selalu menjadi MATAHARI..wanita tersenyum pahit..

saat wanita ingin jd bunga, pemuda ingin menjadi MATAHARI agar bunga dpt trus hidup..MATAHARI akn memberikn semua sinarannya utk bunga agar ia tumbuh, berkembang dan trus hidup..

saat wanita jadi bulan, pemuda tetap menjadi MATAHARI agar bulan trus bersinar indah dan dikagumi.. cahaya bulan yg indah hanyalah pantulan cahaya MATAHARI ttp saat semua makhluk mengagumi bulan siapakah yg igt kpd MATAHARI..

dan saat wanita menjadi burung, pemuda tetap menjadi MATAHARI agar burung bebas utk pergi ble2 mase pun ia mahu dan MATAHARI x akn mencegah nye..

aku ingin menjadi seperti MATAHARI agar aku boleh buat org lain bergembira disisi aku, walaupon org lain xnmpk apa yg aku lakukan untuknya..

~Becky~

Huarghhh...
Good Morning!!
bgn pagi semalam, aku tgk becky tdo tepi pinggang aku...
pandai lak dia cr port..tdo satu selimut dgn aku..sejuk ker?huhuhu
aku bangun, aku perhatikan si Becky nie..nyenyak nye tdo...
smpi aku usik2 dia buat donno jer..
lantas, aku pon capai kamera tepi katil..aku pon snap la pic si Becky nie..

slalunya, aku akan bgn dulu dari becky, bila aku dah mandi baru lah si Becky nie terkedek2 ikut aku naik atas...
duduk atas katil aku..smlm aku lewat skit bgn, so becky kejut kan aku tp aku x sedar..penat sgt ke aku nie..gi mana yer mlm sebelum tue..huhuhu...
aku ske cara Becky kejut kan aku dari si Ruby..
klu si Becky dia ske buat bising kat telinga aku n jalan atas badan aku..
Kalu si Ruby yg kejutkan aku dia akan naik atas badan aku dan urut aku...best ker Ruby urut???sorry yer..Ruby ni klu urut guna kuku yer..so sakit la bdn aku..huhu..x pasal2 bercalar badan aku...





Thursday, December 27, 2007

~sebuah penantian yang menyeksakan~


Today merupakan hari bersejarah buat my sis, coz dia akan ketahui result PMR..huhuhu..sampai demam2 adik aku skang nie...di jangkakan adik aku dapat tgk result pukul 11 pg nie..

aku harap adik aku lulus dgn cemerlang, dan yang penting dapat atasi kecemerlangan aku..hurm terpaksa lah aku kene spent my money for present n dinner...xpelah bukannye selalu pon...

p/s: i always luv u..muahxxx


12 tghr: aku kol rumah, n mama jawab phone...

mama : " Assalamualaikum "
Aku : "W'salam..mama, mira dah blk ker?"
mama : " Dah blk..baru jer kami blk nie"
Aku : " Ma, mira dapat berapa A?"
mama : "bla..bla..bla.. 7A & 1B"
Aku : senyum...

ekceli panjang perbualan aku dgn mama tp malas aku nk story kat sini..apa yg penting, mira dapat kalahkan aku dan i'm so proud of u...

hari nie aku nk balik awal..nk celeb kejayaan adik aku..sape yg kene blanja nie???


Tuesday, December 25, 2007

~Majlis Pertunangan Kak Zura & Firdaus~

Hari Ahad lepas, aku dijemput ke rumah kawan aku kat Putrajaya sempena Majlis Pertunangan dia dengan org tersayang..aku kenal kak zura nie masa aku keje kat putrajaya..kami mendaftarkan diri pada hari yg sama..sebab tue aku agak rapat dengan dia compared dgn yg lain...

Aku sampai rumah kak zura kat presint 8 dlm kul 11pg setelah aku jemput Kak Nad untuk temani aku.(thanks kak nad teman lilo).. Sampai2 jer terus masuk bilik kak zura..tyme tue aku terperanjat gils, sbb aku kenal dgn jurumekap tue....gosh..kechiknye dunia nie...sblum masuk aku dah tergelak2 kat luar bilik tue, kak nad hairan tengok aku tyme tue...

"lilo, apsal lilo tergelak sensorang nie"
"hahahha...kak nad, lilo kenal dia la.."
"sape?"
"tue, makeup artist tue, lilo penah jadi model dia la"
"ooo.."

dulu lah jd model dia sekali jerk.. masa muka aku licin.. skang muka aku dah banyak tumbuh jerawat.. uiks? apsal yer...tensen ker..perubahan hormon atau ade org ske kat aku.. hahhaha... xkisah la...bukannye selalu muka aku mcm nie...xpe..skang nie pon aku tgh buat treatment.. nk kembali pada asal..

kak zura dah separuh siap..tgh nk set rambut..
tetap nk nampak cantik masa majlis pertunangan..

sentuhan terakhir dari abg Ahmad
(camne la dia boleh pakaikan tudung style mcm tue, aku sendri buat pon x jadi..huhuuh)

taraaa...dah siap...ayunyer akak aku sorang nie..
abg ahmad ditemani oleh PA-nya abg yazid(klu x slp aku)


"farah, meh sini sat.."
"apsal?"
"aku nak touch-up skit ko nie..muka x berseri langsung"
" ye r taw la rindu nk make-up farah kan..hihihi"

aku dan kak zura..
smile!!!

"farah, kenapa pki baju wane maroon..nk overshadow kawan ko ker?"
"xde maknanya..ikut tema k"

so sweet..lepas nie setia pada yg satu je taw

sebelum balik..aku dan kak nad sempat ambil berkat dari kawan aku,
moga kami dapat jodoh yg sesuai..
gatainya aku..kihkihkih...

Friday, December 21, 2007

~happy besday my luvly frens~


" Happy Birthday to Kak Nad & Megat "


Esok 22 Disember 2007 merupakan hari kelahiran Kak Nad n Megat..diorang berdua nie berkongsi tarikh yang sama..boleh kata kembar hari n bulan jerk..tahun x samalah..xsilap aku sorang nie tahun 84 (23) dan sorang lagi tahun 83 (24)..pic nie diambil masa kitorang ade bt event Besday dafi kat menara kl minggu lepas..Kak Nad n Megat aku kenal masa aku join Dafifanclub kira2 6 bulan yg lalu..




" Nak gak menyibok dgn besday gurl n besday boy nie"
"nt klu megat n kak nad celeb besday jgn lpe ajak lilo..
lilo nk rase cake besday korang"
:P


Lilo juz nk wish korang berdua dimurahkan rezeki, semoga tuhan berkati hidup korang, dipanjang umur, semoga korang success dlm kehidupan korang dan persahabatan kita kekal sepanjang hayat..

p/s: To Kak Nad - Semoga dapat mencari pilihan hati yg sesuai
To Megat - Semoga impian megat tercapai

~Selamat Hari Raya Aidiladha~


"Selamat Hari Raya Aidiladha"-aku dan mira.
(otw nk ke tempat penyembelihan lembu)



Hari Raya Aidiladha adalah memperingati sebahagian peristiwa yang berlaku pada zaman Nabi Ibrahim. Ianya adalah melihat kesanggupan Nabi Ibrahim melakukan pengorbanan yg besar terhadap anaknya Ismail yang telah diperintah Oleh Allah S.W.T. Dengan kebesaran Tuhan menukarkan anak Nabi Ibrahim Kepada Qibas yang mana kejadian itu diuji oleh-Nya untuk melihat ketaatan Nabi Ibrahim walaupon terpaksa mengorbankan org yang tersayang.

Definisi korban hari ini bukanlah bermaksud sembelih lembu/unta/kambing sahaja. Bagi aku, apa sahaja yang kita lakukan dengan rela dan ikhlas itu yang memerlukan pengorbanan kita, itu adalah lebih bermakna. Sebagai contoh, ada x korang terfikir pengorbanan ibu korang yg menyusukan kamu, yg menjaga siang dan malam ketika kamu kecil. Pernahkah korang mengucapkan terima kasih padanya..

Hari Raya Aidiladha jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam. 10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah. Hari Raya Aidil Adha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan.

Disini aku ada snap pic yang boleh dikongsi sama..tyme ni, aku kat kampung dan berkesempatan melihat lembu dijadikan korban.. semalam aku blk kampung dlm kul 8.30pg dan smpi lebih kurang dlm kul 10pg..aku tgk atuk aku dah ade kat tempat org nk sembelih lembu.. dekat kampung aku, diorang korbankan 3 ekor lembu..semua lembu tue warna putih..lembu2 tue x ganas..dia diam jerk..tapi tyme nk baringkan dia, dia xnk baring..masa tue aku tgk dia meronta2..


lembu terakhir yang dijadikan korban...kurus lorh..

tempat dimana lembu tersebut nk disembelih..


lembu nie baru jer disembelih..dan dibiarkan darah habis keluar..

semasa penyembelihan dilakukan, mereka yg ade semuanya bertakbir..
dan tukang sembelih membaca doa..


bila sahaja disembelih, aku tgk lembu2 ni masih boleh mengeluarkan dengusan2 yg garau sehingga lah lembu nie mati..


tyme nie diorang dah siat kulit lembu tersebut..
tajam nye la pisau kan..x sampai setengah jam dah togel lembu2 nie.



daging lembu yg dikorbankan x sama denga daging biasa..dari
sudut pengetahuan aku, daging korban hanya boleh dimakan oleh umat islam shj dan tidak boleh dijual, tulang2 haruslah ditanam, daging tersebut x boleh diberi kepada binatang lain utk dimakan..


ini kali pertama aku menyaksikan org menyembelih lembu secara dekat..sebelum nie aku takut..yelah takut tgk darah, kesian tgk lembu tue mati..mcm2 lah..tapi kini aku dah berani...hehehe...

Tuesday, December 18, 2007

My Heart

hye semua...
hari nie aku nk tunjuk koleksi aku..
aku mmg ske mengumpul teddy bear...
pernah aku gi shopping mall, konon2 nya nk shopping baju,
tapi bukan dapat baju, aku dapat bear..
aku mmg puas hati klu dapat pegang, sentuh n peluk bear...
klu aku jenjalan kat mall, mesti wajib masuk lovely lace, teddy tales,
atau kedai yg ade jual teddy bear..
so lihatlah koleksi aku, smpi aku dah lpe nickname bear2 aku nie..byk sgt...



















My Kitty

Erm apa nama nk bg kat mereka2 nie yeer?








Aku makan dan makan dan makan tiada henti..

Seminggu aku duduk di Hotel Eastin atas sebab kerja luar...aku masih igt lagi, tyme aku dlam dewan nk berkonvo, aku dpt pggln suh pergi kerja luar esok juga..arghh..xdpt aku nk rest tyme tue, baru igt nk cuti... Disana, aku dikuarantinkan, xde masa nk keluar kemana2 (walaupon aku tahu OU, IKEA dekat jerk...) So kerja aku xdelah sibuk sangat hanya melayan cikgu2 yg nk hantar borang claim n markah peperiksaan..aku nie kira mcm customer services la...

Yang bestnya aku makan 6 kali sehari..wow..mcm ner badan aku x debab..xde berjalan n exersice pon..cuma makan n tido jerk..hehehhe...Yup mknn kat sini mmg byk choices..x taw nk makan apa.. so, aku amek kuantiti yg skit tp pelbagai jenis..dapatlah aku rase kesemuanya..uiks..tamaknya la aku ni kan..mcm xde hr esk lak...

hari pertama, kedua n ketiga mmg aku excited dgn makanan2 yg dihidangkan..tp bila masuk hari ke-4 aku dah x larat nk makan dah...dah rase muak...tp pling best skali..aku suka mkn dessert..setiap kali turun makan..aku akan amek choc cake atau cheese cake..sedap gils...erm..ice cream pon aku amek gak..of coz la ice-cream vanilla, flavour fav aku...

so ni diantara makanan yg aku sempat snap...













LiLo

Related Posts with Thumbnails