Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Friday, October 31, 2008

aku yang kenal akan diri aku!


siapa kata seseorang itu tidak boleh mengubah seseorang yang lain selain diri sendiri, dari seseorang itu bersifat positif kepada sifat negatif dan juga seseorang itu bersifat negatif kepada positif?

aku pernah mengalami kedua2 situasi tersebut, dari aku yang dulu seorang yg punyai sifat positif, dan seseorang itu mengubah aku ke arah yg negatif dan aku biarkan masa berlalu begitu sehingga kini aku berjumpa seseorang yang mampu mengubah aku ke arah yg positif kembali.

dan kini aku bersyukur keran Allah memberi aku ANUGERAH itu kepada aku walaupun ianya hanya untuk aku pinjam sementara waktu.

untuk BERUBAH kita perlu bimbingan dari seseorang dan juga keazaman diri kita.siapa kata anda tidak boleh berubah.bak orang kata hendak seribu daya x hendak seribu dalih.cari orang yang tepat untuk diri anda.walupun yang hadir dalam hidup anda hanya sekadar bayangan.

Monday, October 27, 2008

Lilo, Joey dan Megat

salam kawan-kawan..

sebenarnya pic nie dah sebulan dalam simpanan laptop aku..cuma xde masa nk publish..hahhha..lama kan..pic nie dari kamera euan de nemo (megat a.k.a ex-husband aku)...kalau xde kamera nikon D40, xdela dpt pic yang secantik ini...ye lah, kamera aku juz canon jer walaupun x sehebat nikon tp dia ade sentimental value taw..manakan tidak itulah kamera digital yang terawal keluar and amat2 berguna bila aku ade site visit masa belajar dolu2...

sekarang ni kamera aku dah nazak..so xleh nk berposing bagai..cuma aku megharapkan belas ihsan kamera dari kawan2 aku..sedih kan...klu korang rasa simpati belikan la aku olympus siri 1050 sw satu..uiks..demand lak aku ni kan...

masa bulan puasa yang lalu, aku berkesempatan berbuka puasa dengan megat dan joey di Putrajaya, alamak!!!aku lupa kat mana aku berbuka puasa..jap..jap..aku buka yoyooh jap..coz dia ade bt review kat restaurant nie...yeah..the coast, alamanda..hikhikhik..kami makan buffet... yeah..the food mmg sedap gils....suka tgk megat and joey menikmati makanan tyme tu..hihihihi... ekceli aku dah lama x jumpa dgn joey and megat...so kami spent masa bersama...

before tu, kami lepak2 kat luar alamanda...yang ade tasik tue..betul2 ngadap office lama aku,...so sambil menunggu masa berbuka, kami pon berborak2 and bersnappy2...hihihi..seronoknye....apa lagi, kamera megat ler yg jadi mangsanya...



ths picture taken by me...
okie x aku snap pic nie..hehhe..byk kali taw...hampir2 aku nk baring kat tangga tu nk dapatkan angle yang menarik...mcm-mcm style megat and joey buat, tapi aku suka pic yang ni..."twinkle-twinkle little star"..


yeah..pic yang ni plak taken by joey..
joey pon ade juga kamera mcm ni..tapi masa jumpa aritu joey x bawa.... megat ni mmg pandai bergaya depan kamera..apa org kata, fotogenik...chumell je pic ni kan...aku je yg fotogediks..



this pic taken by megat
sweettt..hahhaha..berdating bawah pokok...joey punye idea, ade2 je kan diorang nie...masa ni penat aku tunggu megat n joey berposing atas air...klu x balance badan diorang, sure jatuh dlm air...risau aku klu diorang jatuh,..bukan apa..aku risau kasut jerr.. ade org baru beli kasut..nt rosak kasut tue...klu kasut tu boleh 'terbang' xper gak..opsss...

banyak lagi photo yang diambil oleh aku, megat and joey masa berbuka puasa di alamanda..tp malas aku nk upload dlm nie...nak tgk, gi tgk kat facebook euan de nemo..

daaaaaa
trivia : kami bertiga menggunakan nama samaran sbg nama panggilan..

Tuesday, October 21, 2008

kisah yang sayu

last week, aku banyak dapat jemputan dari saudara-mara yang buat open house sempena 'hari raya aidilfitri'. ade juga yang terlepas undangan nya coz x sempat sampai...yang penting aku dapat beraya rumah terbuka KRU dan kak ros..hehehhe...
sebenarnya, bukan ini yang ingin aku ceritakan disini..tetapi kisah seekor kucing...kisah yang sedih sekiranya kamu juga mempunyai perasaan sepertinya....
masa aku pergi kerumah nenek saudara aku di sungai buloh, ade seekor kucing yang gemok bertandang di rumah nenek saudara aku....warna bulu kucing tu warna hitam dan putih...gebu sangat...dia dtg umah nenek saudara aku ni, asyik berbunyi jer(bunyi kucing - x tahu nk expalin)..suara dia bukan perlahan tp kuat..
mengikut cerita nenek chu nae'mah, kucing tu sedang meratapi kematian tuannya baru-baru ini..semasa kematian tuannya, kucing tersebut duduk bersebelahan dan tidak berganjak dari jenazah tuannya.
sehinggalah, jenazah tersebut dimandikan, dikafankan serta disembahyangkan di surau...kucing tersebut ikut sahaja kemana jenazah itu pergi ... paling menyayat hati, kucing tu follow van yang membawa tuannya..seingat aku, sambil dia mengejar van jenazah , sambil dia meraung...sehinggal ke tanah perkuburan...lepas je jenazah ditanam, kucing tersebut pulang...seakan-akan memahami yang tuan dia sudah tiada lagi...bayangkan la, tetamu yang hadir ketika itu, sedih melihat keadaan kucing tersebut..
kini kucing tu x bertuan agy...mungkin sedang cari tuan baru...berdasarkan saiz kucing tu, aku rasa mmg tuan dia bela dia...sbb sihat semacam...bulu dia pon bersih jer...mungkin juga kucing tersebut amat rapat dgn tuannya....
p/s: erm...selagi kita yg manusia masih hidup..berkasih sayang la anda dengan semua orang...lihat shj cerita diatas...haiwan juga mempunyai perasaan sayang pada manusia...takkan manusia ingin berperangai mcm binatang pula..yang tiada sifat kasih sayang, dan sikap tidak ambil peduli...
p/s: sayang haiwanperlu berpada-pada taw!

Wednesday, October 15, 2008

empat sekawan

Aku hepi semalam...coz dapat jumpa ngan na, qazt n nadia....ya Allah mmg best sesangat...
gelak smpi sakit perut r...buat mcm umah sendiri plak..smlm, adia buat open house untuk kawan2 dia...dia jemput r aku datang waktu malam...adia buat spaghetti, nasi lemak, pulut kuning and apa ntah satu lagi balogneise kot...tp macam biasa aku mmg xleh nk dtg awal2 coz aku ade kelas malam tue..abes je kelas, terus msg na ajak gi umah adia..kebetulan na ade majlis sambutan aidilfitri untuk department town planning kat FSPU.

dah dekat setahun aku x berjumpa dengan diorang ni..last aku jumpa masa akad nikah adia bulan 6 aritu..tapi qast xde dia balik sarawak..dan berita baik nye adia dah mengandung 3 bulan..aku tumpang hepi...macam wartawan lak aku smlm..asyik tanya itu ini..hahahha..memang x boleh blah soklan aku kan...

teringat kenangan aku bersama qast, adia ngan nana masa diploma dulu..2 tahun bersama diorang teman sebilik..mcm-mcm benda kitorang lalui bersama...mula2 aku igt kami x sekepala..tp x sampai seminggu kami dah mula rapat....kami belajar bersama, makan bersama, have fun bersama, dan macam2 la bt sama2...



dari kiri : nadia , Qasz dan dav

Nadia : nadia ni agak manja sikit..cantik..chinese look..dia mmg fanatik dgn warne purple..smpi kereta kelisa pon dia cat purple taw....dalam shah alam tu dia sorang je kereta color purple..tinggal dkt shah alam..almost evry dy akan blk umah...aku sayang dia...dia ni dulu bawah katil aku jer..almaklumlah duk katil double decker kan...kesian kat dia sumtimes, mana x nye aku ni klu nk panjat katil bergegar dibuatnye..hahha...dan aku plak tido lasak..faham2 je la kan...aku suka tyme nadia blk hostel dr umah dia sure la dia akan bawa segala jenis makanan yang ade...mmg dia ni adalah pembekal utama makanan masa tue....now adia dah kawen..tp stil aku x lost contact dgn dia...

Qast : budak QS...orang sarawak..cantik gak, dah la kurus...makan byk pon x mo naik badan dia..sopan je klu dia cakap tp klu dapat gelak mmg kalah suara pontianak taw..qast ni mmg rajin sangat2...berdikari...dia yang selalu kemas bilik...nak harapkan aku, sorry lah...xde masa...qast ni mmg pemalu...aku jarang dgr dia ckp dlm phone dgn bf dia..klu bf dia call, macam org berbisisk..tp klu dia ckp dgn family satu apa pon aku x paham...coz qast ckp sarawak..tp cumel jer bila dia ckp sarawak...aku slalu bawa qast tido umah aku..sian plak kat dia bila tyme cuti je xkan nk dok sorang2 kat hostel...tapi setelah sekeian lama x jumpa qast, wah bukan main meletops skang...makin vogue gitue...hehehe


Na : i love u na....b sayang na sangat-sangatttt...na muka ttp maintain, tak berubah langsung...na teman tp mesra...slalu share apa2 je ngan na...coz na je yg aku boleh harapkan..sumtimes aku ske manja2 ngan na...aku pon slalu gak kene tgur dgn na..penah jugak la aku majuk ngan na..tp klu aku majuk aku x ckp sesape...aku akan diam dan cuba jauhkan diri...na byk setelkan masalah aku...naa ni slalu sakit..klu setiap kali gi trip jer...mesti x sihat...kadang2 aku yg sellalu jaga dia...dia ni jenis yg x ske makan ubat..dan aku ni mmg lembut skit dgn dia...klu dia kata xnk mkn ubat..aku x bg la..tp aku plak kne marah dgn org lain...penah sekali je aku marah betul2 dgn dia xmkn ubat...masa tu dia mmg takut dgn aku...pape pon na, b stil sayang na taw...

Thursday, October 9, 2008

Bulan yang penuh Kesibukan

aku sibuk dan menyibukkan diri!!!


9.10.08 : submit laporan draf n presentation skali
masukkan pic dlm data mapinfo

10.10.08 : presentation BEL kul 7pm
discussion n siap kan asgmnt ----> rumah fiza
submit data pelancongan kat IIUM
rumah terbuka DO

12.10.08 : balik kampung

13.10.08 : oral test -arabic language (individual)

14.10.08 : submission draft and bt proposal

15.10.08 : report writing test
New Project DEGIS

16.10.08 : submission asgmnt theory planning

17.10.08 : Meeting Fiesta Aidilfitri

18.10.08 : Kelas Ganti GIS 9pg

20.10.08 : Oral test - arabic language (grouping)

25.10.08 : Famili Day PDG
Fiesta Aidilfitri DFC

27.10.08 : Interview SPA

29.10.08 : FINAL EXAM --> THEORY PLANNING

31.10.08 : submission report GIS


nk amek cuti..tp cuti tgl sikit....nk amek mc kene kuar duit agy..huhuhu..opsss...err..sesape ler besday dia bulan ni yg tetiba aku x smpt nk wish ke or tetiba x msg2, or x calling2 or x berchatting ke...harap diampun....bukan aku lpe kat korang ekh...korang sentiasa dihati aku....err..nk stop blogging dulu...smpi aku ade ms yang amat2 free....

p/s:plis sumone ajak aku tgk wayang citer K.A.M.I..aku nk tgkkkk sgt.....x kisah la kat Pav ker, Mid, ker KLCC ke..klu boleh bukan tyme2 diatas dan juga weekdays yer...

Monday, October 6, 2008

Aku dah Dewasa

kenapa xpercaya??? aku dah 22 tahun (2008)..
cuma aku x mahu ada yang campuri urusan peribadi aku..
aku tahu atur kan kehidupan aku...
baik atau buruk,
cepat atau lambat shj...
BIAR MASA YANG TENTUKAN
aku dah x larat nk teruskan permainan ini...
hentikanlah sebelum ianya melarat....

Wednesday, October 1, 2008

raya Pertama

yeah, sekarang kita lintas lansung dari kampung halaman ku. now aku berada di kampung mempateh di Lanchang..

apa!! ingat kat sini xde wifi ker..ade taw..wahhh..maju kan kampung ku..hehehhe...acah je...aku gne maxis broadband la..tp connection dia slow sikittt.....

erm.apa yang aku dh bt dr pagi td hinggalah sekarang...xbyk benda ponnnn..raya pertama agak membosankan...untuk pengetahuan semua, kampung aku meraikan hari raya pada raya kedua..klu raya pertama nie setakat semayang raya dan ziarah jiran2 terdekat jer..so hari ni aku juz dapat menziarah 3buah rumah jer....

masyaAllah...panas nyee kat sini...berpeluh2 aku...biasalah kat kampung ni klu hidang air xde air batu..sumanya air panas or suam2 je....kitorang raya dr kul 11pg smpi kul 2 petang je....

then balik terus zzzzzzz.....hahha...ade ke tyme raya tido..x baik betul kan...jangan tiru mcm aku taw.....bukan apa...penat sebab kepanasan...dengan bangganya aku x makan kat umah orang...hehehe.. selalunya setiap umah mesti aku akan 'merasa' skit...juz minum air..wah..berjaya aku x makan banyak..hihihihi..

malam ni nk gy beraya umah sedara aku kat paya laman...kemudian bt persiapan untuk esok coz ramai tetamu akan dtg..mcm open house..selalunya lepas ziarah kubur ... kebanyakkan sedara-mara mesti akn singgah umah atuk aku kat sini..almaklumlah..atuk aku orang yg paling tua sekali...so sesiapa yang berdekatan dgn kampung aku nie..sila2 jemput ke rumah atuk aku kat sini...okiess...

chow..adiosss...salammmm....

LiLo

Related Posts with Thumbnails