Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, November 29, 2009

My Cousins

today aku nk cerita ttg cousins aku..sepupu aku sebelah ayah majoriti lelaki dari perempuan cuma keluarga aku je majoriti perempuan...so ms kechik2 aku selalu kene buli dgn diorang..diorang ni semua nya lasak...eeee.x suka tul aku....pastu yg aku x tahan diorang ni suka intai aku mandi taw....hahaha..mmg x bleh lah sgt kan koranggg.....


tapi bila dah meningkat dewasa..korang dah x nakal mcm dulu..tp suka jadikan aku bahan korang kannn...suka perli aku...suka pgl aku mcm2...tp hati korang baik...korang suka beri aku tunjuk ajar..korang semua x lokek....sepupu lelaki aku ada 8 orang.. perempuan plak seorang...umur kami lebih kurang jer..tp still xde sama baya aku...so kat sini aku perkenalkan 5org cousin lelaki dr 8 orang tue..yg lain xsempat jumpa masa raya baru2 nie...




ini aidil..berumur 16 tahun..xrapat sgt dgn dia..dia ni kaki games..
ckp je pasal games online sure dia tahu...dia ni anak kepada kakak ayah aku...


ini pula asri..err..x igt umur brape..rase2nye 26 kot...
pipi dia amat2 gebu..buat aku rs geram je nk cubit..hehehe dgn dia jarang ckp..tp kadang2 klu online kat ym ade juga tegur...haha.baru2 ni dia majuk dgn aku coz aku ckp xdpt attend ms dia nk bertunang nt...ekceli farah ade la..x gi mana2 pon masa tue..percutian fara ke pangkor di batalkan..sape suh lmbt ckp nk tunang bulan 12 nie..haiyyaaaa...fyi guys..sy kene berdiri di ats bangku kecik utk bergambar sebelah dia..okey2..i mengaku i mmg rendah..dia tinggi sgt dr aku...huhuhu...

ini aizat..sama baya dgn adik aku yg bongsu (15thn)..baru2 nie dia kemalangan motorsikal mengikuti jejak langkah abg2 dia lah...abg2 dia ni semua penah eksiden...so dia br je jalan tanpa guna 'topang ketiak' betul ke spell nie..huhuh...dia ni rajin..softspoken...selalu gak dtg tidur umah aku masa cuti2 sekolah..cuma aku xde ms nk bawa diorang gi jalan2 lagi...dia ni minat sgt dgn shuffle..klu gi umah dia asyik buat tarian tue..x kira lah kat mne2...


ini emi..dia lah si pembuli no 1...selalu pgl aku dak gemok..klu jumpa aku mesti dia bt muka bolat.....skang ni dia keje plg jauh kat penang sana so jrg jumpa..jumpa pun bila ade majlis yg besar2 jer...coz dia jrg dpt cuti..kesian awek dia kene tinggal..huhuhu...jgn tinggal lama2 taw, nt dikebas org br menyesal...umur dia x silap aku 25 thn...igt lagi ms dia sunat dulu..x reti duduk diam..melompat sana sini..smpi kain dia terlucut..hehehe...aku lak time ni dpt kaco dia..aku tarik2 kain dia...hehehe...

nie kayrol...seorang yg pendiam n panas baran sumtimes...hehe..betul x tipu....tp dgn aku x la....aku slalu deal dgn dia pasal kereta..coz dia mmg arif pasal kereta..
klu kete aku nk servis..aku gi kat dia lahhhh..so dia ni selalu membebel kat aku klu dia tahu kete aku x selamat..."len kali kalu bawa kete tu...bla...bla..bla..."so..aku angguk je la...dia syg kat aku n slalu pesan bawa kereta tu hati2...jgn buat drift...check enjin klu nk jalan jauh...check brek n bla..bla. bla...mcm2 dia pesan kat aku lah....


lagi tiga org tu xde pic la...hehe.. tak simpan plak pic diorang nieh...abg eddi and abg fad, masing2 dah berumah tangga...hairi plak mengajar kat giat mara di perak...hairi ni suka melawak...ade je nk usik org...aku rapat dgn hairi(24thn) and emi..coz diorang ni umur lebih kurang dgn aku jer...semua dah besar2, masing2 dah ade kehidupan sendiri...harap2 hubungan kami masih erat sehingga bila2...ye la..bila parents dah xde nt...sape lagi nk mengeratkan silaturahim kan...masing2 dah bawa haluan sndri..

Teletah si Manja


Muhammad Fariel Dani merupakan anak buah kesayangan Bonda.. semasa gambar ini di ambil..ummi dia tinggalkan dia dalam bilik bersama bonda...Dani tidak sihat coz tumbuh 3 batang gigi susu sekaligus..so dia byk meragam...utk mengelakkan dia menangis, bonda bagi henpon bonda sbg "TOY"...


masa ni saje panggil nama dia...payiell...so dia bg pose yang amat cute...sy suka kamu.. kamu dah tembam skang nie....walaupun kamu byk meragam...badan tetap maintain..owh fyi, baju yg payiell pki tu baju abg dia yea..so can u imagine dat betapa besar bayi 6 bulan ini... :)


so sweet ur smile honey... i like it... sayang, membesar lah dgn sihat dan cerdik..bonda syg kamu...muahhhhh!!!

p/s: bilalah bonda nk ada anak sendiri nieh????

Keputusan!


semalam aku telah buat satu keputusan...
keputusan ttg aku dan dia..
kami telah buat satu keputusan bersama...
yang akan mengubah haluan kami...

p/s:masih mengharapkan keajaiban berlaku pd diri ku!!

Thursday, November 26, 2009

nak tonton wayang

hari ini saya nk jalan2...sbb esok dah raya dan sy kena duduk rumah....

so hari ini sy nk tgk wayang...
cerita apa sy belum pasti lagi..
sy nk tgk cerita putera katak ade x???
di mana sy belum pasti lagiii


current mode : HAPPY

Wednesday, November 25, 2009

Tidak lena

semalam aku tidur awal...then tgh malam aku terjaga dlm pukul 1 lebih mcm tue..aku xleh nk tidur dah...pusing kiri pusing kanan pun sama..mata x mo pejam...kenapa jadi macam nie...aishhhh....bila pikir2 balik..apsal aku xleh tidur...

owh yea...aku RINDU kan SESUATU...sesuatu yang mungkin aku tidak akn dpt kembali..MUNGKIN...dalam hati ade timbul satu perasaan RISAU yang amat mendalam...bagaimana KEADAAN nya...SIHAT ke SAKIT ke...boleh ker SURVIVE...DENDAM lagi kah pada aku...rase nak menangis pikirkan ttg sesuatu itu...

adesss...kenapa sejak akhir2 ini aku emosional sgt...ade je buat aku tersentuh...ade je buat aku bengang...seolah2 aku xdpt nk mengawal emosi aku...kkenapa dgn AKU..kadang-kadang aku diam seribu bahasa sehinggakan mama nmpk sgt perubahan itu dlm diri ku...

malam tadi aku terkenangkan kenangan aku dan sesuatu..kini aku sunyi tanpa dia...dia ada tika ku sunyi..dia ada tika ku gembira..dia ade tika ku sedih...dia memahami ku...dia buat aku bahagia...

maafkan kesilapan yg pernah aku lakukan....x berniat nk sakiti hati kamu...

Tuesday, November 24, 2009

kejam

KEJAM!!!

itulah yang berlaku pada diri aku HARI ini..aku seorang manusia yang amat KEJAM...yang tidak berperikemanusiaan..yang ilang rasa kasih dan sayang...yang tidak berhati dan perut..aku telah membuat keputusan yang drastik tanpa mempedulikan perasaan org lain...patut kah aku dipersalahkan...sebelum keputusan yg aku buat..semua ORANG merungut ttg isu tersebut..sehinggakan aku hilang sabar dgn ngomelan mereka saban hari yang aku sering dengar...

jangan igt aku x bersedih dgn keputusan itu..tp utk kebaikan MEREKA..aku TERPAKSA....huhu..Semoga Allah memaafkan tindakan yang telah aku lakukan....

Monday, November 23, 2009

henpon oh henpon

haihhh...untuk kesekian kali nyee...kali ke berapa ntah aku tertinggal henpon di rumah...huhuh.. mcm ner leh aku x pasan aku x bawa hp...dah nk smpi opis br ku sedar.....aduih...yg paling best pagi nie aku ade meeting kat SUK Selangor...mati aku..klu org sana kol nk remind aku pasal meeting kul 10...mesty dia igt aku sengaja x pick up phone xnk g meeting....

so apa yg aku buat aku kene kol opis sana g taw aku kene attend meeting pagi nie...dan aku harap xde org yg penting2 call aku la...kalau ayah ni sure dah bising aku asyik tinggal henpon..hehehe...dia mesti kata..lain kali gantung henpon tu kat leher...xde la ilang o tertinggal...hahahha...

aku harap mama jadi operator la untuk pick up my phone 4 today..hihihih...
owh yea...if kak emi ade bc blog lilo pagi nie...lilo juz nk inform lilo xdpt nk join our discussion mlm ni..nt lilo bg surat tunjuk sebab k...i'm sorry...

Sunday, November 22, 2009

berlagaknyerrrr

hey hellow....

igt muko ko tue chantekk sgt ke nk berlagak diva....igt ko pemes ke nak meninggi diri....eleh br setakat jd emcee n bdn mcm sotong...nk berlagak ngan aku ..aku taw aku ni junior ko..xkan br 2thn tinggal kan U ko dah x kenal junior ko yg comel lote nieh...

geram nieh....semalam jumpa senior aku kat sebuah rest nasi ayam di sek7...makan2 pas abes sesi menghentam aku pagi td kat fakulti..aku dah la mood tgh swing2 pg td.leh la senior aku ni bt muka kekwat....

dia masuk je rest tue..aku dr jauh nmpk dia..dah senyum2 kat dia..siap bgtaw kat member aku si Fiza agy..."eh fizah..tu senior kita r...""haah la"..aku plak yg lebih beriya..then dia masuk tanpa buat2 x kenal kitorang..nasib baik ade opis mate mady tegur kitorang...siap tnye pegy tak event dinner planning lagik...okie je tegur...

hekeleh....menyirap aku tyme tu...aku ckp ngan fiza..jomla blah..meluat tgk..rase kebengangan aku sampi aku nk delete pic convo aku ngan dia..menyesal aku bergambar dgn dia...klu pic tu ade kat tgn..dah lama aku koyak2 kan muka dia...

beb...dunia planning ni kechik je beb...mana2 gi ko jmpa org yg sama gak...aku taw la aku ni kuli agy..mne taw bila rezeki berpihak pada aku...ko siap...jgn smpi ko nk sumbit proposal ko nt..aku xnk sign..br padan muka ko...

alah..setakat kebolehan ko menari mcm sotong xyah nk tunjuk hebat lah....kalau diri tue rs mcm diva sgt kan...tp klu hati tu busuk...eeuuwwww...sape ntah nk respect...phuihhhhh...

arghhhhhh...geram...

Friday, November 20, 2009

live

gambar ni diambil sebelum perlawanan bola sepak Malaysia dengan Uzbekistan di stadium bukit jalil 2 hr yg lalu.....pic ni pon atas belas ikhsan my friend la...aku xde kamera ...huhuh...aku minta sekeping jer...kebetulan aku pon pki tema yg sama...kuning hitam...gigih gils pas keje terus rushing gi stadium..otw nk ke stadium singgah umah jap tukar baju...xkan le nk pi pakai bj kurung kot kan..huhuhu..nasib baik member2 aku x hangin tunggu aku..huhuhu..sorry i'm bit late..


owh ni 1st tyme aku gi tgk bola sec live..ekceli aku teringin sgt2 nk tgk bola ni live...masa msia lawan Man U dulu pon teringin..tp xde sesiapa nk ajak aku...aku suka xrmai org la...klu crowded mau aku pon naik lemas..ngan bising2 lagi...tp sbb nk merasai suasana aku redah je..mmg puas la tgk depan2 nie...ekceli aku suka tgk gelagat penonton..mcm2 feel diorang ni taw...tp kan..nmpk org kechik sgt...tak nmpk sape yg main..hanye berpandukan nombor pada jersi pemain...mmg la ade skrin..tp teleng r kepala klu tgk skrin....thanks yea kawan2(niezam,mie and wana) yang ajak aku dan memenuhi permintaan aku....korang mmg best lorh..hikhikhik...

erm..anyway..aku ade satu lagi permintaan..aku teringin nk tgk live perlumbaan F1 kat sepang plak...so klu sesiapa yg nk tgk F1 tp xde kawan..aku sudi jadi peneman..tapi bayarkan aku tiket le...huhuhu...serius ni..aku xpenah jejak sane....teringin juga nk dgr bunyi bising kereta tgh berlumba plak...best..best...

guess what?

'geng 86'

cuba korang teka..apa yg aku dan rakan2 tengah buat....dengan siap helm...lengkap ngan harness, tali dan juga carabiner...

Thursday, November 19, 2009

Kesian Kamu Injured!


smlm ms i call u...i x tak taw yg u injured...ye la..almost 3days kita x berhubung kan...i malas nk kaco u..i taw u owez busy kan...dgn asgmnt n presentation kan..camne la u boleh injured masa main bola nie...len kali sepak bola ..bukan sepak angin taw...hihihi...u ckp lutut kanan u bengkak kan..hopefully dah surut...sian kamu xdpt gi kelas..nape x suh diorang kat sana sediakan wheelchair utk u..hikhik..x pon tongkat...mesty ramai aweks2 kat sne simpathy kat u kan...ahakzzz...nasib baik la i jauh dr u...klu ade lagi i ketuk lutut u tu taw..xde maknanye i nk urut2...hehehe..juz kidding, jgn amek hati okiess...xpe pasni kalau u dah recovered, u main la bola..sihat utk tubuh badan u tue..ekceli tang perut..hehehe..(aku ckp je org..perut aku pun sama gaks)

erm...ade ke patut u ckp kawan2 i bodo coz support team bola malaysia semalam..tak bek taw....i taw la pemain diorang tu hampeh...main ntah pape ntah kan...i pon geram gak semalam tgk diorang main..tp kami semua ade semangat cintakan negara..dats y kami jd supporter utk pemain malaysia..hidup malaysia...hahahha...poyo je kan...xpe2...nt kalau u main bola..i support u gak ...ekekekke...

hurm...his name fiqry..i kenal dia dah lama...since raya br kami keep in touch...itupon coz i cr dia blk...jejak kasih gituuu....ahakz...so skang ni dia jauh sgt ngan i coz dia dapat keje kat sebuah ipt..xpe r..asalkan still leh msg n contact..nt bila dia blk umah family dia kat sini..barula kami jumpa lagi...thanks being part of me for a while..

GooD LuCK FarAH AmiRa!!!



dear my adik,

adik..
antara kami berempat
adik paling menyerlah kebijaksanaan
bersyukur atas kurniaan Ilahi
anugerah yang adik perolehi

adik..
jangan putus asa
menimba ilmu
tawakal lah kepada Allah
menghadapi peperiksaan genting
buat diri adik

mama,ayah
along, angah
dan wawa
mendoakan kejayaan bt adik

adik
hadapilah peperiksaan
dengan tenang dan yakin
mulakan dengan selawat serta bismi
sebelum menjawab peperiksaan

adik
usah gusar bila
kurang yakin dgn jawapan adik
tarik nafas sedalam-dalamnya
fikirkan kembali

adik
kejayaan bakal milik adik
oleh itu
berusahalah buat yang terbaik


p/s: good luck for ur SPM sayang...jgn tension2 yea...i know u can do it...pas exam kita gi jalan2 okies...i treat u!!!

Monday, November 16, 2009

For SoMeOne SpecIaL





from bottom of my heart

Thursday, November 12, 2009

kemaruk thosai


me : anne..tosai telur onnu..

anne : wokeh..siap!!

itulah menu aku kalau gi kedai mamak pepagi..sekarang ni dah jadi feveret aku untuk breakfast..aish...slalu klu g mamak ku mkn roti telur ke..roti sadin ke..roti tisu ke..skang x lagi...aku x thu kenapa aku suka mkn thosai nie..

klu dulu mama order sure aku xkkan mkn..rs xsdp lah..x kenyang lah...rs tawar n masam je...now..aku rs sedap lah..bukan lah hr2 aku mkn thosai ni...kadang2 je.. dlm seminggu tu ade la 3x..

kalau g kedai mamak dgn mama aku waktu pepagi kan..dia da th nk order aku apa...thosai garing..telur separuh masak n milo ais..yummy...apa nk jadi niehh....tosai.oh tosaiii...


p/s:aihhh.. korang suka x???

Wednesday, November 11, 2009

seram

selepas sahaja menyiapkan tugasan utk mlm ini, tepat jam 6.30 petang aku pun terus bergegas keluar dari opis..suasana opis agak sunyi sbb aku merupakan orang yang terakhir pulang..selalunya aku akan singgah ke toilet before blk..as usual aku pon pergi la toilet tp rs lain mcm...rs mcm ade org ikut jer....huhuhu..ni semua gara2 pic kak huda potostat n then dia lekat kat partition tempat dia...kalau nk ke toilet aku mesti lalu kat tmpt dia...

korang taw x dia letak pic apa???tghr td dia g fotostet muka dia..dah la gambaran tu black n white..dgn mata n bibir tertutup rapat..tudung dia plak seolah2 mcm kain kafan...coz dlm tu nmpk wana putih..terasa mcm po*o*g..huhuh..menyeramkan...nasib x de bunjut jerr...aku pon tegur la kak huda...

saya : akak, ni pic sape? kenapa letak pic tu kat situ?

kak huda : tu pic akk la...akk fotostet td..npe lain ker?(jawab sambil suruh aku bt gak mcm dia)

saya : er xnmpk mcm akk lah..igt mak akk td..menyeramkan je lahh

kak huda : lain ekh..sama je lah(ya allah still xphm2 maksud aku)

mungkin bagi kak huda pic tu nmpk biasa, tp dr pandangan aku...aku nmpk sesuatu yg lain..sejak peritiwa td..aku mcm takut2 je nk gi toilet sorang2..toilet ni plak letak kat belakang skali...ni yg buat aku x berani nk stay back kat opis nie...td sblm nk blk singgah toilet jp tp aku lalu tmpt kak huda tnpa pandang ke meja dia..aku pandang lantai jer...dah la abg jikin blk awal..x teman aku pon..huhuhuhu.....

p/s: x kesempatan nk publish pic tu coz xde kamera lerr

Tuesday, November 10, 2009

Pertandingan Kuiz Selangor




seperti tajuk yang tertera diatas, aku telah join pertandingan kuiz selangor pada bulan julai 2009..pasukan aku yang terdiri daripada 2 peserta lelaki(tok zam, din) dan 2 peserta perempuan(me and kak ina)..kak ina merupakan peserta simpanan..ye r mana taw tetiba ada diantara kami pengsan ke gugup ke so leh lah kak ina ganti antara kami.. :p sebelum ini kami johan dalam pertandingan peringkat jabatan..bila dah johan naik ke peringkat daerah plak..




so ini adalah antara gambar kenangan kami bersama peserta johan, dan tempat ketiga serta kakitangan PPAS...pasukan aku dapat tempat kedua...yang tgh2 tu pengarah PPAS..lupa da sape namanya...soalan nye amat meluas...dan ternyata ade yg kami x tahu..dan ade satu soklan tu tnye mengenai Orang Besar Daerah Gombak dan kami ni pulak wakil dari daerah gombak klu silap jawab mmg masak r kene ketawa ngan penonton...huhuhu..alhamdulillah jawapan betul...

ekceli kami x bawa penyokong untuk menyokong kami tp ade daerah lain siap bawa penyokong..yang best nye bila pasukan diorang x dpt masuk final, penyokong diorang siap sokong team kami..terasa kami dihargai..berbekalkan semangat n tepukan diorang..kami try our best lah...

masa mula2 nak daftar pertandingan pada hari tue..kami agak gerun lah coz ini kali pertama kami join and then peserta plak bawa buku yang tebal2 pelbagai notes dan kami plak datang melenggang jer...time tu dah x confident dah..tgk yg masuk2 tue kebanyakkan dah berumur..so maybe diorang lebih berpengalaman dari kami...

aku msg kat boss aku suh bagi semangat kat kami..then dia ckp kalau menang dia belanja kami lunch kalu tmpt kedua dia belanja breakfast roti canai yg sedap...so dapat lah kami merasa roti canai ittew...okiela tu kan..so dapat lah kami berempat beramas mesra dgn boss kami...huhuhuh 1st tyme tu bekpes ngan boss taw..

kami dapat hadiah berupa trofi , 2 buah buku, goodie bag and set stationery.

p/s: teringin lagi nk join...

Cinta??

Cinta adalah kekuatan yang mampu
mengubah duri jadi mawar
mengubah cuka jadi arak
mengubah sedih jadi riang
mengubah amarah jadi ramah
mengubah musibah jadi muhibbah
itu lah CINTA

sekalipun cinta telah ku uraikan
dan ku jelaskan panjang lebar
namu jika cinta kudatangi
aku jadi malu
pada keterangku sendiri

meskipun lidahku telah mampu menguraikannya
namun tanpa lidah
cinta ternyata lebih terang
sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya
kata-kata pecah berkeping-keping
begitu sampai kepada cinta

dalam menghuraikan cinta
aku terbaring tidak berdaya
bagaikan keldai terbaring dalam lumpur
cinta sendirilah yang
menerangkan cinda dan percintaan

rumi-persian

Monday, November 9, 2009

Rasa dan Luah

erm last week masa tunggu lecturer utk buat presentation..fara pon msg la kawan2 opis untuk hilangkan rase boring..so fara tanya satu soalan kat diorang nie..

"Sekiranya hari ini anda diberi peluang untuk meluahkan perasaan terhadap saya, apa yang ingin anda luahkan?"

tetiba hari tu terasa ingin tahu perasaan diorang kat fara..ne la taw selama bekerja dgn mereka ade sikap yg mengguris hati or ketidakpuasan ker..dapat la perbetul mana yg silap kan..so ini ant jawapan mereka..staff lelaki fara x msg la malas...xyah taw pon x perrr.... :-)

Kak Marina : Sec jujurnya sy suka kwn dgn awak sbb awk mmg ada ciri2 seorg shbt yg d perlukan oleh semua... (erm..apa ciri2 tu yea...)

Iana : Sy suka kwn dgn awak.sbb best..huhuu..luv u buddy!!!(best ker? tp kita mmg gila2 kan)

Kak Suria : I love u my dear. :-)(yeap..luv u too kak su)

Kak Miza : Harap kita dpt jd kwn selamanye.. best dpt kawan cam fara ek..(fara pon..suka akk juga)

Ira : Sy nak kawen la fara..huhuhuh(erkk..kita kawin sama2 nk x?)LoL

dear readers.
if let say u all pon nk luahkan apa shj buat fara..just write some comment here..fara x kisah..comment positive or negative...fara pon ade juga kelemahan and u all adalah 'cermin' saya juga kan!!!

Sunday, November 8, 2009
















Friday, November 6, 2009

I dare U !!!

holaaa....

happy friday!!!....

hehhe...last day keje utk minggu nie...erm...esokk dah start cuti...tapi cuti ni pon still x rase seronok becouse of study n kenduri kahwin yg kene attend...aihhh...

semalam ade presentation studio tp x jadi coz lecturer x puas hati dgn sikap kelas kami...hurm..disebabkan 2 orang student yang x dpt hadirkan diri dia hanya go through slide pengenalan sahaja..yang lain2 dia xnk tengok...

lepas tue dia start bagi kitorang ceramah n motivasi smlm...nak bagi kesedaran katanye...mmg pe yg dia ckp tu 100% aku setuju..dan itulah yg terjadi kat bach kami....untuk sem ni mmg dah terlmbat kami nk perbetulkan kesilapan kami...tp bak kata dia utk 3 sem yang akan datang dia nk kami lebih aktif...lebih stamina...lebih berdisplin...lebih ceria..lebih agresif dan lebih bersemangat nk belajar...bukan hanya takat lulus n ade degree jer..tp mutu n kualiti pon kena upgraded gak...

bila dipikir2kan suasana dlm kelas tu gak buat kami semua suram..dulu masa bach diploma dpt kawan2 yang jenis happening..so semangat la nk belajar n bersaing..bertambah lagi semua sama baya..alih2 kali ni(degree) dapat kawan2 yang dah berusia dari aku la(paling muda)..so semua nye berlainan....biasalah kebanyakkan dari mereka ade komitment lain...kadang2 cara pemikiran kami x sama..ade unsur2 PHD..ada yg x boleh mengalah..ada yg xboleh beri kerjasama..tapi setakat ni aku gembira dapat team work yang saling bekerjsama..rajin..ade idea...walupun kami ni takat average n bukan lah yg meletopsss tp kami bersatu...ade juga groups yg meletupss tp ada ahli2 bermasalah...payah juga kan nk communicate...

rase2 nya aku boleh ker sahut cabaran dari lecturer aku..mampukah aku lakukan...kadang2 aku x rs aku boleh bt...

Lecturer : saya cabar awak semua untuk menjadi perancang bandar yang lebih dari tahap biasa. saya nk kamu semua jadi boss dan bukan T.A

anda yakin saya boleh?????

Thursday, November 5, 2009

akhirnya

akhirnyaa...

aku telah siap kan report yang dah lama aku postponed...jgn igt aku x rase bersalah dengan kelewatan report yang sepatutnya aku submit last week...rasa bersalah sgt pada kawan2 kerana membuatkan kerja jadi lambat...terpaksa menunggu untuk compile laporan jadi satu...rase malu nk tunjuk muka kat project exec aku...maaf kan fara yea kawan-kawan.sebab musabab biarlah aku je yg taw..klu nk taw korang kol la fara okies.. :)

akhirnya aku telah buat sebaik dan seringkas yang mungkin dgn info yang padat sekali...dan thanks juga kepada kakitangan yang terlibat dalam usaha utk aku melengkapkan laporan aku..yang x jemu2 angkat telipon n jawab panggilan aku layan karenah aku...juz aku leh ckp thanks a lot...

dengan rendah dirinya fara nk minta maaf dengan jef buat jef tunggu lama report dari fara..fara taw project kita depends on report kan...fara taw jef hangin dgn fara...bukan sekali fara buat perangai kan...hehe..erm pas ni..fara akan jadi orang pertama yang submit report utk next project k...i'll try my best k....

ok..enough said...nk buat pelan n update data kat mapinfo plak...hari yg sungguh indah....
:)

Tuesday, November 3, 2009

Terimalah dengan hati terbuka

Seorang guru sufi mendatangi seorang muridnya ketika wajahnya kebelakangan ini selalu nampak moody."Kenapa kau selalu moody, nak?

Bukankah banyak hal yang best best dan indah di dunia ni? Ke mana perginya wajah bersyukurmu?" sang Guru bertanya.

"Guru, kebelakangan ini hidup saya penuh masalah. Berat bagi saya untuk tersenyum. Masalah datang seperti tak ada habis-habisnya," jawab sang murid muda.

Sang Guru terkekeh. "Nak, ambil segelas air dan dua genggam garam.Bawalah kemari. Biar kuperbaiki suasana hatimu itu."Si murid pun beranjak perlahan tanpa semangat.

Ia laksanakan permintaan gurunya itu, lalu kembali lagi membawa gelas dan garam sebagaimana yang diminta."Cuba ambil segenggam garam, dan masukkan ke segelas air itu," kata Sang Guru. "Setelah itu cuba kau minum airnya sedikit."

Si murid pun melakukannya. Wajahnya kini merengis kerana minum masin."Bagaimana rasanya?" tanya Sang Guru."Masin, dan perutku jadi mual," jawab si murid dengan wajah yang masih merengis.

Sang Guru terkekeh-kekeh melihat wajah muridnya ."Sekarang kau ikut aku." Sang Guru membawa muridnya ke danau berhampiran tempat mereka.

"Ambil garam yang tersisa, dan tebarkan ke danau."Si murid menebarkan segenggam garam yang tersisa ke danau. Rasa masin di mulutnya belum hilang. Ia ingin meludahkan rasa masin dari mulutnya, tapi tak dilakukannya.

Rasanya tak sopan meludah di hadapan mursyid, begitu fikirnya."Sekarang, cuba kau minum air danau itu," kata Sang Guru sambil mencari batu yang cukup datar untuk didudukinya, tepat di pinggir danau.

Si murid menangkupkan kedua tangannya, mengambil air danau, dan meneguknya. Ketika air danau yang dingin dan segar mengalir di kerongkongnya, Sang Guru bertanya kepadanya, "Bagaimana rasanya?"Segar, segar sekali," kata si murid sambil mengelap bibirnya.

Danau ini berasal dari aliran sumber air di atas sana. Dan airnya mengalir menjadi sungai kecil di bawah.Dan sudah pasti, air danau ini juga menghilangkan rasa masin yang tersisa di mulutnya."Terasakah rasa garam yang kau tebarkan tadi?" "Tidak sama sekali," kata si murid sambil mengambil air dan meminumnya lagi. Sang Guru hanya tersenyum memperhatikannya, membiarkan muridnya itu meminum air danau sampai puas.

"Nak," kata Sang Guru setelah muridnya selesai minum. "Segala masalah dalam hidup itu seperti segenggam garam. Tidak kurang, tidak lebih.Hanya segenggam garam. Banyaknya masalah dan penderitaan yang harus kau alami sepanjang kehidupanmu itu sudah dikadar oleh Allah, sesuai untuk dirimu.

Jumlahnya tetap, tidak berkurang dan tidak bertambah. Setiap manusia yang lahir ke dunia ini pun demikian. Tidak ada satu pun manusia, walaupun dia seorang Nabi, yang bebas dari penderitaan dan masalah."Si murid terdiam, mendengarkan."Tapi Nak, rasa masin dari penderitaan yang dialami itu sangat tergantung dari besarnya 'qalbu'(hati) yang menampungnya. Jadi Nak,supaya tidak merasa menderita, berhentilah jadi gelas. Jadikan qalbu dalam dadamu itu jadi sebesar danau."

p/s:uish..nasib baik cuba kisah nie..at least boleh buat pedoman utk aku...

Geram+Tension=Moody

Aihhh...today i'm moody..tiz morning jer dah mcm2 berlaku..rase nk jer buat muka kat opis nie..but mana boleh kan etika di opis kene jaga..huhuhu...


pagi ni bgn seperti biasa cuma ade rase kemalasan sikit nk ke opis...
bangun2 je dari tidur rase sengal satu badan...
berikutan aku drive dekat 5jam semalam..
bukan gi mana pon..jalan dalam kl jer...
gile sesak teruk kat kl nieh...
dah la kereta aku manual..
lagi2 ujan semalam plus aku tersalah jalan...
tension smlm pon tak hilang lagi..

disebabkan ade rase kemalasan tu ada dalam diri..
segala aktiviti harian di waktu pagi memang aku buat dengan lembab...
dekat kul 7.30pagi baru bersiap nk keluar rumah...
selalunya kul 7 dah ade dalam kereta dah...
padahal masa kerja aku start kul 8pg..

di ampang je jalan dah mula sesak pagi td..
selalunya kesesakan di ampang terkawal..
pagi nie..entah apa pasal ntah tersangkut dekat 20minit sahaja di ampang..
aishhh..sengaja nk buat aku lewat ke opis kan....

masuk MRR2..jalan mmg clear lah...
lancar je pemanduan aku sehingga lah aku memasuki jalan selayang -rawang...
dekat situ jer aku tersangkut dekat setengah jam..
padahal dr tempat berlakunya kesesakan dengan opis aku x jauh dalam 3-4km jer...
masa tue mmg gile tension...bukan apa tension dengan perangai polis..

sebenarnya jarang ade kesesakan jalan nk ke opis aku..
melainkan polis buat sekatan jalan raya shj..
ini berikutan tanah runtuh pg td berdekatan ngan opis aku(bukit templer, kalau x silap)
hendak buat mcm ner..dah kejadian alam...dia nk runtuh x kira masa x kira tempat..
so jalan nk menuju ke rawang ditutup buat sementara waktu bagi kerja-kerja pembersihan...



(gambar hiasan)
yang buat aku betul2 hangin adalah sikap polis...ade ke patut dia jaga jalan yang bertutup..dah taw jalan tu dah ditutup dengan kon bagai..x payah la nk duduk tersidai kat situ....biarlah org jkr je yang jaga laluan tue....ni boleh sempat 2 ekor polis tue main msg pepagi..ye pun buat lah keje jaga lalulintas yg sesak..nk anta msg kat bini pon agak2 r...utamakan kerja dulu...mmg lah kat atas jejambat tu ade trafic lite...tp case pagi td tu mmg dah xleh nk guna trafic lite dah...ye pon minta la sorang dua jaga kat atas jejambat tue...atleast laluan yg xde kereta boleh utamakan laluan yg sesak...ni bangang punya polis...xleh nk pikir ker....



geramnyeee..sy amat-amat geram...dah taw keadaan terdesak nie silalah beri kerjasama sikit...
terasa mcm aku je nk turun kat simpang tu jaga laluan....reporter plak siap amek gambar kat situ..aduiyaii..gambar kereta beratur tunggu turn nk jalan pon nak amek ker??
erm..xpe r tu pon dah tugas dia...


yang membuatkan aku rase sedikit tension ni coz kerja kat opis dah menunggu..
dah beberapa hari aku x masuk opis...
nk siapkan report dari last week x siap2 lagi...
masuk je opis..Degis UPEN dah kol..dia ckp jeff tanye report gombak..last submission dia bagi esok pagi..
but i'll try to make it nk siapkan report by today gak..
erm ni la dia..kerja sambil belajar...bila dah hujung2 sem keje sedikit terabai..
kononnye nk fokus pada study..tp jgn tiru mcm aku..x elok tuk kesihatan taw..hihihi...
keje is keje..kalau boleh utamakan kerja kalau xnk kne amaran..harap2 bos faham situasi aku sekarang nie....



satu lagi benda yg sedikit buat aku kecewa...penantian msg dari si dia..
bilalah dia nk msg aku kembali..dulu boleh lah bg excuse ade kursus kan....
sekarang dah abes kursus tp x dpt nk msg..nak kol aku pon xleh sbb dah terlebih guna so kne blocked..wallahualam betul ke idak..
bukan aku xleh kol dia..sumtimes aku kol juga tp masa aku kol tu x kene masa...so susah sikit nk berbual lama dgn dia..msg pon selalu gak anta tp terasa mcm hantar kat kucing jer..no feedback..
dats y aku bt keputusan utk senyap..

tapi yang realitinya..aku rindu dia...
amat-amat merinduinya..
mengharapkan dia hubungi aku..
aku tahu aku datang tanpa diundang..
dan aku tahu dia tak bersedia menerima kehadiran aku
sebagai tetamu dihatinya..

Monday, November 2, 2009

November

selamat tinggal Oktober dan
selamat datang November..
harapan biarlah oktober pergi
dengan aman
agar dugaan
yg telah menimpa
aku semasa oktober
tidak berulang kembali di november..
dan aku mengharapkn
november membawa tuah kepada aku.
dan aku dapat
mencoret segalanya yang indah di november..
November...
biarlah aku meniti hari-hari yang bakal datang
dengan bahagia dan gembira...
aku menyambut kedatangan november
dengan seikhlas hatiku
:)

LiLo

Related Posts with Thumbnails