Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, February 1, 2010

Tayar Pecah + Starter = Duit Terbang

Last Week mmg minggu yang sangat2 mencabar buat diri aku ler...apa x nya dua kejadian berlaku dalam minggu yang sama... x silap aku hr selasa mlm aku nk hantar kuah rojak kat umah Ibu..tgh syok drive kat lane kanan tetiba ada bunyi bising kat belakang..aku igt ade kereta nk potong kereta aku..makin lama bunyi tu makin kuat tp aku xnmpk plak kereta..then x sedap ati buka tingkap nak dgr bunyi tu..ye la bunyi dtg dr kereta aku..cepat2 bg signal masuk lane kiri dan slowkn kelajuan kereta...behenti tepi, aku kuar tgk rupa2nya tayar kereta aku pecah...
aisehhhh...teruk tue....klu korang tgk dekat2 mcm kene toreh jer tayar tue...


see... teruk kan..sekeliling tayar nie pecah..
rupa2nya dah expired dah tayar nie...


syukur aku dikurniakan kudrat 2 org lelaki mlm tue..
kebetulan ayah n adik ikut sama..
so diorang lah tukar tayar.
ekceli aku taw cr nk tukar tyr tp seyes r,
tenaga ku tak cukup utk memutarkan satu skru pon...
huhuhu..


pic di atas ni, kejadian ke2 yang menimpa aku...hari jumaat petang aku blk lmbt..
dlm pukul 6 ptg ...mmg ramai org kt opis dah xde tyme tue...
sampai je kat parkir kereta aku pon start lah kete..tetiba xleh nk start...start kali kedua terus keluar double signal..bila jadi mcm tue, aku taw apa puncanya...ni sure pasal bateri aku...
kononnye nk tunjuk pandai nk buat sndri tnpa minta tolong...
alih2 penutup enjin depan pon aku x leh nk buka...
akhirnya minta bantuan dengan zaki(driver PDG) suh dia buka bonet depan...
sambil2 tu aku bgtaw probs kete aku...
dia bg cdgn suh gne 'jumper' jer
dia kol 'cad' minta bantuan suh bawa 'jumper' n zaki plak g amek kereta PDG
utk bt 'CPR'..err...aku igt manusia je ade CPR rupa nye kereta pon ade..
buat kaedah tu pon still x berjalan..akhirnya aku kol abg sepupu aku a.k.a 'Dr Peribadi Kereta Aku' minta pendapat dia plak..terus dia bg cdgn tuk tolak kereta sambil start..akhirnya cara dia berjaya..dan aku selamat smpi ke rumah..
Kepada Abg Zaki dan Abg Cad serta Pak Guard trima kasih sudi menolong aku pada petang itu..jasa mu ttp aku igt ... :-)

p/s: mungkin sudah masanya utk aku jenguk catalog kereta.. :p

5 comments:

edzlin007 said...

waa ini juga beri ilmu kepadaku. sbb tak tau sangat pasal kereta. tau pandu je :p

Farazila said...

edz...kamu sama mcm sy...

tp once kete kamu dah start meragam..sure kamu tahu selok belok kete kamu nt..

Farazila said...
This comment has been removed by the author.
neo said...

sabar je lah farah,,semuanya dugaan tuhan

farahzila said...

erm..betul tue..xpe...klu x berlaku mcm nie x best la hidup kan...

LiLo

Related Posts with Thumbnails