Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, January 28, 2009

ketam!!!!

uiks...idup agy ker ketam nie...hehhehe..sebenarnya..ketam ni dah lama x bernyawa... tetiba aku teringin sgt nk makan ketam..dh la ms kat flamming boats tu aku x sempat nk usik ketam... bila barbeku kat melaka pon aku x sempat nk jamah ketam..alih2 balik kl aku pi Tesco...beli ketam 5 ekor..yang aku taw..malam ni aku nk makan ketam...mama cakap, kalu nk pilih ketam ada masanya, jangan beli masa bulan x mengambang coz isi x penuh, beli masa bulan mengambang...masa tu la isi ketam padat...itu ckp rog tua2...betul atau aku pon x pasti..wallahualam..apa yang penting!!! kerjasama..opss bukanlah, asal aku dpt makan ketam...hihihi (hendak seribu daya, x mahu seribu dalih)


pengakuan yer..ini adalah kali pertama aku bersihkan ketam..aku x tahu apa nk buat dgn ketam ni...mcm ner lah nk bersihkan ketam ni..macam bersihkan ikan ker??.. hurm... tara..ayah cakap...mula2 tarik kat bahagaian bawah ketam tu...then buangkan sekali tempurung ketam ni..bila dah buka nanti ade nampk mcm jejari halus..buang tu sekali...tapi masa proses membersihkan ketam..aku lupa nk buang bulu2 halus tue...hihihi...

aku ingat nk buat sup ketam..tp aku x sure apa patut aku buat...perlu ke aku letak rempah ratus??perlu ker aku tumis dulu?? hurm nampak sgt mcm aku x penah buat sup kan..hhahaha.. ekceli pernah la...sup ayam n sup sayur jerk..percubaan yang pertama aku gagal...mula2 aku tumis bawang tu..then bila aku rs dh naik bau..aku pun masuk kan air..bila ayah bau je macam bawang hangit..apa lagi..terus kena marah...ayah suh buang air tue...nt x sedap rasa ketam tue, ayah cakap xde rasa manis nanti...pic diatas tu percubaan peratma..sup yang berminyak..huhuu ( gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya)

erm..cam sedap je kan..beza x sup yang pertama dengan sup kedua..sup kedua ni aku langsung x letak minyak..aku juz jatuhkan bawang merah, putih, n skit cili merah n sedikit garam..sup aku ni asli..takde pakai sup bunjut pon....ayah ckp... kalau nk kekalkan rs ketam buat sup yang simple jer...akhirnya...aku dapat juga makan ketam..yeehaaa...puas sgt dengan hasil ciptaan tangan sendiri...aku hirup sup mcm kak amy slalu hirup..muahahaha..... (dimana ade kemahuan, disitu ada jalan)

p/s:nanti nk buat ketam masak lemak cili api plak..

17 comments:

MyRainbowDiary said...

Yummmmmy... nk rase....

++ Diamond ++ said...

hmmm...sdp nya nmpk sup ketam sis lilo... menyelerakan n nmpk fresh... lps ni nk wat ketam masak lemak cili api ye, leh la post kat sini...hehehe... sedapnya!!!

♥Syamelia♥ said...

motiff mention akak minum sup??

lorr... len kali kalau lilo x pandai wat sup, pgl je wonderpets!!!
dorg kn sedia membantu...
hahhahahah...

pandai lilo wat sup ketam...
meriah tol sup ketam lilo...
dah ada ada ketam siap ada fish ball dgn crab stick lg...

apa yng penting? bukan kerjasama taw...
apa yg ptg, skg lilo da pandai wat sup ketam, MARI KITA RAIKAN DGN DAUN SADERI.... lallalla...

Muhammad said...

motif sebut sup bunjut tu ???
terasa me okies
hehehe

me pun dah 3 tahun tak makan ketam
camner tu ??

ateh... said...

aduh hai..sodap ni.awk suke wat ateh terliur la..sedap gile masak ketam tu...

wah tau2 je ketam penuh isi dia ke tak..tapi klu dah teringin tak kan nak tunggu bulan mengambang kan.hihihihi

.::c!kzUrA::. said...

wahh sedapnyer..lame da tak mkn ketam nih..

fatihah said...

yummy...sdapnya ketam tu lilo

Adam Arjuna said...

sedap nya ketam...
lama tak makan ketam...bertahun gak rasanya kecuali isi ketam yg dijadikan nugget tu..

bila lilo nak masakkan adam ketam goreng tepung nih.....???/

Farazila said...

zaheera: yup..sure2..meh la dtg umah nt yea...bawa boypren skali taw...fara masak sup ketam...

diamond: hahhaha..nmpk je mcm menyelerakan..tp biasalah ...xde istimewa pon..okie mond..nt sis buat k..tp bukan skang..

kak emi:err..xleh mention ker..couse akak je yg mcm tue..amboi2..sejak bila jadi penulis lirik wonderpets nie...xleh nt kena saman bak kata mingming "ini serius".. :)

megat: erkk..siapa makan cili terasa la pedas nye..hhehehe...lerr...megat dh lama x makan ketam ker??xpe2...suh housemate belikan ketam..then u buat la sup bunjut ketam..sure lagi terangkattt!!! :P

ateh:betul tu..klu da teringin x kisah la bulan penuh ke x...erm ateh terluir ke..kat sana ade jual ketam x??hihhihi

cikzura: apa lagy...zura kan suka masak2 kan..try la..

dip:ketam tu sedap rasanya...byk isi plak tu..

adam: tu la pasal..lilo pon dah lama x mkn ketam ni...sebab tu tringin sgt...erk...lilo x ckp pon lilo nk buat ketam goreng..btw ade ke ketam goreng tepung??xpenah dgr plak...

[r][a][y] eusouff said...

mangggg aiii
nasib baik ketam
bukan kura2
huhuhuh

Lyn Yusoff said...

Lilo...

sedapnya sup ketam itew..
nak skit boleh?? hehehe

act last week mak kak lyn masak lemak ketam. sedap giler uols..
lama giler tak mkan ketam tuh. mmg elok beli ketam time ni. bulan penuh kan.. sedap je mlm ketam2 yg besa2 tuh..

tpi pastu menggaru ler..
sbb k lyn allergic ketam..
tpi buat tak tau je.. mkn tetap kena makan..
hahaha

[yAN!e][pUTraJAya] said...

sedap nyer......

(^_^)

♥Yanie Putrajaya♥
*********************************

Dhe said...

Wah!!!
Kalo Di Aceh, Indonesia, Ketam Disebut Kepiting!

Dhe Juga Sangat Suka Rasanya Jika Dimasak Gulai

:)

::aieyda:: said...

fara... aida nak ketam gak... tapi aida alergic ketam.. haha.. hari tu aida masak sup ketam tuk diyanah.. sebab dia suspected denggi.. tu dalam peti ais ade lagi sup ketam.. hhahahaha

Farazila said...

ray:

erkk...asal ckp kura2...perli ekhh...tgk....
dia dah xde...ray la nie...mesti bg dia ubat tdo...dats y dia dah pergi...
huhuhuu

Farazila said...

kak lyn:

alamaak kak lyn alergic...
sian nyee...xpela akak..yg penting kerang rendang akk tu lagi sedap dr sup ketam lilo nie..

kak yanie:

boleh la..biasa2 je....

Farazila said...

aieyda....
i miss u ler..
uiks mana taw blog fara nie....
welcome2...
erm nk ker?..xleh la nt allergic..sian plak...dyanah dah okie ker belum???

LiLo

Related Posts with Thumbnails