Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, January 21, 2009

Hikmah Ayat Al-Kursi

Salam semua...mungkin anda semua tahu akan khasiat ayat-ayat suci Al-Quran..setiap kali anda membacanya anda akan diberi ganjaran berlipat-lipat kali ganda. ianya dapat membersihkan hati, menghapuskan dosa2 kecil, sebagai penawar dan juga sebagai petunjuk...

Hari ini fara ingin berkongsi beberapa hikmah sekiranya anda mengamalkan ayat Al-Kursi...sebelum itu fara berikan sedikit info tentang ayat Al-Kursi.Ayat ini diturunkan setelah hijrah. Semasa penurunannya ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dankemuliaannya. Syaitan dan iblis juga menjadi gempar kerana adanya satu perintang dalam perjuangan mereka. Rasullah s. a. w. dengan segera memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya.
1) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanyahingga subuh.
2) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT sehingga sembahyang yang lain.
3) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.
4) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orangyg bersyukur, setiap perbuatan orang yg benar, pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.
5) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya - mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.
6) Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.
7) Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya.

3 comments:

ateh... said...

bagus2..mcm ustazah lak kamu ni..hihihihi.tp klu kite tau kelebihan nye..kene beramal la pilak tau.huhuhu

en_me said...

thanx, hi akak tewww.. salammm jumaat

~SYAMELIA~ said...

thx 4 sharing lilo...
leps ni kena bykkn baca ayat kursi la esp dlm sembahyang...
ini x, asek2 baca kulhu jer :)

LiLo

Related Posts with Thumbnails