Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, May 4, 2008

Di sebalik tabir trip pangkor DFC

salam semua...

kali ni aku nk share story/luahan aku tentang di sebalik tabir Trip DFC nie..FYI, ini kali pertama aku handle big event DFC..slalu nya aku bt keje yg ringan-ringan jer...okiela tu, ade gak sumbangan aku untuk DFC...

seingat aku, aku dapat call dari ray awal tahun ni untuk bincang pasal aktiviti DFC 2008..lepas berbincang ray minta aku jadi ketua projek trip DFC..atas nasihat dan sokongan dari ray aku terima walaupon terasa berat hati..seyes aku x yakin dgn diri aku yg aku boleh buat benda nie semua...

aku diberi masa 6 bulan utk membuat persiapan...aku perlu bt pemilihan lokasi, hotel, bas, bajet dan tarikh yg bersesuaian untuk trip ini...konsep aku kali nie nk buat sesimple yg mungkin dan bersederhana..xperlu mendapat liputan sec meluas dari media...klu nk pon juz bg press release je kat diorang...(x ckup bajet ekceli)

dalam bulan feb, aku dapat tahu ada satu media ni setuju untuk bergabung dgn DFC dengan mencari penajaan penuh/separuh utk trip kali nie...masa tue aku rase berbesar hati , ada yang ingin menolong aku, wenkt dan juga ray...mulanya wenkt dah pon ade proposal sendri, so aku igt nk amek je dr wenkt coz xdelah mahal sgt..selang beberapa hari, media ni pon tunjuk proposal dia yg agak menyakinkan aku walaupun rate per person dekat rm 4oo and then dia kata dia tolong aku dari segi liputan dan penajaan,at last aku terima porposal dia...

dekat 2 bulan aku bg masa pd media ni and masih belum dapat feedback sepenuhnya..mungkin dia bz dgn keje dia...aku pon x tahu...aku tahu dia try cr penaja untuk trip ini, tp semuanya x bagi jawapan yg menyakinkan...akhir bulan april, semua tertanya2 apa dah jadi dengan trip nie, jadi ke x sbb sunyi tanpa berita...stress gak aku sebab x mampu bg kata putus, bila, dimana trip ini akan berjalan...ye la mana x nya, dulu aku hebohkan kat website, kata DFC ade trip tahun nie...mama aku pon "bising" gak kat aku..hisshhh....

last week 2x aku adakan metim untuk finalize trip nie...metim yg pertama- aku, kak emi, fara n seorang dr pihak media tersebut...masa metim yg pertama masih x menemui jalan keluar..masih buntu...and pihak media tersebut mcm give up bila xdpt cr sponsorship..dia minta aku sama2 cari pakej yg low price...masa nie la aku terasa amat2 tertekan bila benda yg dirancang x jadi...silap aku juga terlalu berlembut dan bg 100% utk dia buat..tp aku x leh mengalah...aku amek inisiatif untuk bt plan B...bak kata orang dulu2- alang2 menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan..dan aku cuba amek alih balik dan buat sendri...

ramai yang tanya kenapa x minta je sponsor dari Dato' Ismail Sabri? jawapan aku ialah, dari awal kewujudan DFC nie, Dato' Ismail Sabri mmg banyak bantu untuk menjayakan beberapa program dan aktiviti yang DFC jalankan..dan xkan kali nie pon perlu minta sumbangan agy...dan aku rase DFC mampu berdikari...

1 may- of coz hari pekerja..so masa cuti nie, aku luangkan masa duduk di depan pc n cari pakej trip yang mampu untuk dibayar oleh semua golongan xkira lah bawah umur ke, student college ke ataw yg dah bekerja..Alhamdulillah, seharian aku di depan PC and call sana sini, aku dapat beberapa pakej yg mempunyai quotation yg berbeza...dan aku perlu bt kata putus selewat2nya esok bila aku adakan metim kali kedua dengan VIDs..

akhirnya, masa metim dgn VIDs, aku dapat kata putus utk trip DFC...dan masa nie aku mampu senyum bila semua VIDs setuju untuk buat trip DFC di pangkor..aku rase happy bila semuanya sanggup bekerjasama dgn aku untuk membantu aku menjayakan program ini...tanpa kalian aku x mampu lakukannya seorang...

aku nk ucapkan jutaan terima kasih pada :-

Penasihat utama aku-Ray yang byk bg aku nasihat dan idea2 untuk trip nie...dan aku tahu gak dia ni concern dgn apa yg berlaku..kadang2 benda yg remeh pon aku byk tanye dia... sorry yea ray sumtimes lilo pon x th nk bt keputusan n malas nk serabut kan otak...kamu mmg seorang yg cool...

Pembantu aku - Megat yang buat promosi di website, blogspot dan juga myspace utk trip pangkor dan ambil tempahan dafinites yang nak join...yang ni pon satu aku slalu susahkan dia suruh buat itu ini...harap megat x kisah kan...jangan marah2 nt kene jual...

Pendengar2 setia- hahahha..ingat aku xde ke pendengar2 setia masalah aku utk trip ni ....ada taw.. kak emi, kak nad n adam yg selalu aku ym, sms dan juga calling2...agaknya diorang ni pon dah naik muak dah dgr keluhan aku kan......soorrrry beb dah korang2 je yg slalu on9 YM...aku nmpk je diorang on9 terus buzzzz (ym- jimat sket)....after trip ni, lilo senyap je k..x kaco2 korang agy...diorang2 ni pon sentiasa back up aku dr belakang...kadang2 gak aku ade minta pandangan daripada diorang nie...sedikit sebanyak dapat membantu aku...

VIDs - yang sentiasa ada utk mengambil tugas2 yang aku berikan pada mereka..harap2 tugas2 itu tidak membebankan mereka...kak lyn yg sudi jaga kewangan dan pelaksanaan program utk dinner...harap2 kak lyn jgn angin2 yer..nt lilo cr minyak angin n tukang urut utk akak..kang susah xde akak nie...hehehhe....fara lak aku juz bg dia tugas yg ringan2 je coz dia pon exam..dat y la aku partner kan dia dgn megat....so fara focus on ur exam 1st...nt boleh cari pasal dgn fendy kat sana.... :-) azim, fendy, kak nad, kak emi and adam, lilo percayakan kan korang untuk bantu lilo kat sana nanti k...korang semua ade kelebihan korang sendiri kan...itu yang buat lilo kagum dengan kamu semua...

p/s: x sabar nk pergi bercuti...dan bersama2 VIDs, dafinites dan especially Mr D..... :P

7 comments:

Megat Eusofe said...

aiyooo..lilo buat luahan hati bersama kat nita la plak
:P
dunt worry lilo
kitaorang tetap support u

( errr..u kan bakal presiden :P )

Farazila said...

hampehhh megat...
tu ler..kak nita je yg sudi nk dgr kan.....

thanks...terharu nie...ade gak yg support lilo..sob..sob...

sorry lilo xkan cantas Amelia Contessa Siliconne taw....xlayak okie...

fara said...

hehe :)
alaa lilo.
kesian lak baca luahan hati lilo ni

tp yela, apa2 pon, kite semua (VIDs)
ade ngn lilo kn?
kitorg akn tolong lilo.

wlaupun fara ade exam, fara stil akn tlg korg semuaa :D

sygg lilo!

Lina said...

Lilo, ada cerita di sebalik tabir eh? haha.

alala, cian nya sis lilo.. x pernah sharing2 dgn lina pon? :(

hmm, susah jgak kan nak plan and handle event besar mcm trip nie..

anyway, good luck eh lilo!

~SYAMELIA~ said...

1stly, akak nak say sorry if akak xbyk tlg lilo dlm organize trip ni...
sorry sgt2 ok...

it was my pleasure listening 2 u... akak x kesah pun...
cuma sory la if kdg2 lambat bls mgs...
a___d sgt kn...

nak cantas, cantas la...
by all means...
hehhehehe....

btw, uve done a great job lilo...
so proud of u...
sok kt jumpa ok...

Farazila said...

fara...
lilo pon sayang gak ngan fara...
focus on ur exam k...
lilo tahu korang semua boleh tolong lilo kannn...
muahhhh...

lina..
tenkiu dear..
hahhaa..saje2 je bt..xde tabir la cik lina oiii...
dgn lina lilo juz citer pasal ehem2 jer..hehehe...
nt kita talk2 agy k..


kak emi,
xpe..lilo paham semua bz kan...
xpe..benda pon dah settle kan...
juz lilo minta akak tolong masa trip nie berjalan k..
sure esok kita jumpa..
lilo teman akak makan soup k...

[r][a][y] eusouff said...

Lilo,

Yur most welcome.

You did a great job my dear. Masalah akan berlaku...itu perkara biasa.

You will have the advantage frm this experience....learn something new and pushing yur self esteem to the limits.

Benda remeh tu la yg nak kena jaga, so asking me small things like that is not a problem.

Hahhaha! Im an educator...dah biasa dengan soalan yang dianggap remeh. Better ask than assume.

I always have the confident in you. You are the 1st VID kannnn???

VID of the year 2008??? hahhahaha

LiLo

Related Posts with Thumbnails