Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Tuesday, March 2, 2010

Penderaan Kanak-Kanak

KUALA LUMPUR, 26 Feb — Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun mati dipercayai akibat didera oleh teman lelaki ibunya di rumah mereka di Kampung Batu 30, Ulu Yam Lama, Batang Kali malam tadi.

Norel Azmi berkata hasil pemeriksaan awal pihak hospital mendapati mangsa mengalami kecederaan di tubuh badan selain luka-luka di dagu, lebam di perut serta bawah telinga dan dipercayai mati ketika dalam perjalanan ke hospital.

Ketika suspek sedang bermain bola, kanak-kanak itu tiba-tiba menangis sebelum suspek datang ke arahnya dan menyerang kanak-kanak itu.

Saksi yang turut berada di padang tersebut ketika itu berkata orang ramai kemudiannya meleraikan sebelum mengangkat kanak-kanak tersebut yang sudah lembik ke dalam teksi milik suspek dan membawanya ke hospital.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


sedihhh...bila baca berita nie...di mana letak nilai perikemanusian seseorang itu..budak 3 tahun..apa yg mereka tahu...belum cukup sempurna akal fikiran nya...tergamak seorang lelaki memukul budak kecil...igt budak tu bola ker??nk disepak terajang...ye pun nk pukul org cari lah yg sama saiz dgn ko...mmg r ko pukul budak kecik ko menang sebab dia x kan balas hentaman yg ko bagi kat dia....apa igt ko tu HERO ke dpt buat mcm tu depan orang ramai....setakat pukul sikit2 dah r....

mungkin apa yang berlaku ada hikmahnye..Allah itu Maha Mengetahui...ye lah, kalau x jadi mcm nie, xkan tahu mak kepada si mangsa bersekedudukan dgn suspek selama 6 tahun walaupun mak mangsa belum lagi bercerai dengan suaminya sehingga melahirkan anak yg belum pasti kesahihan bapanya..wallahualam..aku pon x berani komen ttg ini...(Ya Allah, berilah ketetapan iman aku hanya untuk-Mu dan jadikan aku seorang yang taat pada suami ku sahaja)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

hati aku masih panas...belum lagi reda kes terbabit..semalam, masa lunch hour kami ( aku din dan iera) keluar, aku g ziarah nenek aku yg baru pulang umah dari spital, kemudian nk pi makan din ajak singgah pi bank..nk keluar duit..

masa tgh tunggu din keluarkan duit kat pasar borong bandar baru selayang, aku ada nmpk seorang budak kecil berlari2 sambil menangis..then, aku nmpk kelibat seorang perempuan dengan memegang kayu yg aku rasa sama panjang dengan tangan aku.. depan mata aku dia pukul budak tue dgn kayu tue..tgk cara hayunan dia pukul pon aku taw bukan ngan cara lembut but mmg betul2 seikhlas hati nk pukul budak tue...bukan sekali....aku rase lebih dr 10x...aku dan iera tergamam tgk budak tu kena pukul...aku rasa nk turun dari kete nk ambik kayu tu, mau aku pelempang mak tue....budak tu nanges sekuat hati..tp org sekeliling buat mcm xnmpk jer...smpi lah budak tu naik ke atas rumah pon..mak budak tu pukul guna kayu...(ya Allah kau berikanlah aku kesabaran yang tinggi dalam usaha mendidik serta membesarkan anak-anak aku)

aku rs bersalah coz aku x bertindak...tp aku x punyai kekuatan nk menghalang..aku pikir ini tmpt mereka...kang x pasal2 aku plak terlibat..kat area situ mmg byk warga asing terutamanya, burma, bangladesh dan juga myanmar...perempuan tu plak aku rasa org burma..kalau aku ni org kebajikan masyarakat mmg aku dah amek budak tu ..biar aku je yg jaga....klu bg kat mak bapak yg mengajar anak guna kekerasan buat apa..rosak akhlak anak tu nanti...macam ne nak melahirkan remaja yang yg intelektual, penyayang, dan nasionalisme kalau kekerasan terhadap kanak2 masih berlaku?

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

so please la...pada mereka yang sudah berkahwin...hargailah sesebuah perkahwinan...bukan senang nak dapat zuriat kan..bukannye turun dr langit dah ade depan pintu..perlu ade proses jugak kann...if korang dikurniakan zuriat..itu amanah Allah..jaga ia sebaik mungkin..sumtimes kita pon ilang sabar..tp berpada2 lah pukul anak tue...klu dah kerap kali tamparan,pukulan,cubitan hinggap kat badan anak...sure anak dah lali dan mungkin ia akan berdendam dan mungkin juga dia akan tunjuk kasih sayang dia pada adik seperti itu....Ingat, ANAK itu Kurniaan Allah yang tidak ternilai...


okie, ni sy nk kongsi lah no untuk dihubungi sekiranya anda melihat seseorang mendera kanak-kanak..buat laporan kalau ianya serius atau berlarutan..tolong jangan jadikan kanak-kanak lain seperti safia...TELEDERA : 1-800-883040


sekian sahaja takzirah saya pada hari ini.... :)

10 comments:

mama said...

sedih kn...tu bkn nya manusia...binatang pun bkn...xtau nk bg kategeri pa..

Farazila said...

yeap...

xpasti la nk pgl apa..
maybe syaitan dah merasuk pikiran dia...

dakchomey said...

pasni aku nk kol teledera la..ko pukul aku kn smalam...

bellar0ssa said...

adeh.dah Allah bagi zuriat tapi xsyukur,orang lain puas ikhtiar sana sini..manusia mana pernah syukur dengan apa yg dia ada..

Farazila said...

dakchomey..

uiks..masa bila aku pukul ko..ko yg pukul bontot aku dulu apa kes...huhu kan da besar sebelahhh...

Farazila said...

intan..

ye lah..manusia x penah puas apa yg dia dapat kannn...

edzlin007 said...

tak kiralah bangsa dan warganegara, masyarakat patut bertindak. kalaulah ramai2 tegur kan...mesti boleh elak. macam kes pukul di padang tu, kalau lah semua jerit, jerkah org tu..

hmm..perkara ini jg satu peringatan kpd ku, menjadi jiran yg prihatin mmg penting. zaman skrg semua org jaga kain sendiri sahaja, susah juga.

~aSHa~ said...

kadang2 akak ni hot jugak dgn anak (terutama time balik keje, sbb tu nak pembantu, leh kemas rumah yg rimas)...tapi suara tu lebih tinggi...rotan tu kendian skit...kalo ada pun kat kaki skit je...

akak sendiri pun abah tak pernah nak rotan, tampar atau sbgnya...

budak yg 3 tahun sian tul...dah la kisahnye menjadi hangat sbb kisah2 mak dia dan bf nye buat lagi hot

Farazila said...

edz..
mmgbenar apa yg edz ckp tp munkin kita juga kurang sivik dlm diri kita...

Farazila said...

kadang mmg perlu rotan tu semua tp niat kita nk didik anak kita kan akk...

tp tu la sy x paham la manusia nie...kenapa pelu mcm tu skali yea??

LiLo

Related Posts with Thumbnails