Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, January 3, 2010

pasar malam

last week cuti tahun baru, saya dan famili pulang ke kampung..saje je jenguk atok..err tujuan utama nk rase masakan kampung yang dah dekat 3bulan x rase...hihihiihi..rindu masakan makngah...


kebetulan petang tu ada pasar malam dkt kampung..saya pun ajak keluarga saya pergi..ye.ye.. saya tahu kat kl pon ade pasar malam kan..cuma saya nk tgk perbezaan suasana pasar malam di kampung dengan bandar...


ini atok long saya..dia pergi sorang2..so kami bertembung dgn atk masa atok otw nk balik...banyak barang atok beli kan..hehe..almaklumlah anak cucu dah balik..


mula2 ayah mmg xnk ikut tp bila dah smpi dia org pertama beli itu ini..aishh borong lagikkk...


macam2 sayur kampung mama and ayah beli..benda2 pelik yang xpenah sy dgr pun dia beli..contohnye buah keranji dan buah ala2 chestnut..koi mmg x pandai makan..tgk kawan makan je ler yea...


masa nie saya lihat ade seseorang yang berkaki ayam ke pasar..kulit kaki dia mmg keras..dia beli sate..then saya tanya mama, asal dia x pakai selipar..mama jawab maybe orang asli...huh saya pun mcm pelikk jer..ade ke orang asli kat sini...mama senyum...ade je angah..mungkin dia tinggal di kwsn hutan..tempat gajah kot..



lihat!!betapa gumbiranya saya berjalan2 di pasar malam bersama keluarga..owh..saya tidak peduli dengan orang yg lihat saya..hahahha

erm yummy..sate..makngah ckp..sate pak aji ni sedap..apa lagi..beli lah soploh hinggit...


tetiba saya craving dgn durian..tengok ade durian longgok..saya bodek ayah nk durian..akhirnya dapat juga....okie la taste dia mmg nice..lemak...owh durian ni sy makan bila pulang ke kl...

semasa pulang kami jumpa dengan aki man..tanya kabar yang chu..cakap sikit2 then terus pulang...mama beli byk barang makanan..penuh la tangan yg dia pegang..saya pula juz beli air soya n kuew teow grg...



sampai je umah atok long kami pun makan ramai2..kongsi-kongsi makanan...ekceli saya x larat nk makan coz sy mkn byk makanan yg makngah masak..ada mcm2 mama beli..laksam, laksa asam, kuew teow grg, nasi dagang ngan sate...kenyang2 saya balik kampung...

thanks atok long yang tidak lokek menerima kedatangan kami dan juga makngah coz masak ikan talapia bakar, ikan patin tempoyak, sambal jering dan sayur grg...

1 comment:

edzlin007 said...

bestnya suasana pasar malam kampung. rumah tok saya di bandar, tak pernah rasa semua ni. paling nak kampung pun pinggir sepang. nama je kg tp tak mcm kg.

LiLo

Related Posts with Thumbnails