Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Hye Guys Click Here Once!!

Wednesday, February 18, 2009

Sugar glider



comel x binatang nie??? namanya sugar glider..binatang ni leh terbang....tapi haiwan ni kechil sgt....haiwan ni gak ala-ala skunk yang berbau tp bau dia xlah sekuat mana pon...haiwan ni aktif pada waktu malam dan nakal..klu siang dia tido and malam dia jaga..dia juga suka buat bising....kenapa aku ckp dia ni nakal...sebabnya dia ni suka geget...rase2 xleh tahan dgn gigitan dia..better jgn bela...walau mcm ne pon..dia nie haiwan yang manja...


tapi penjagaan dia ni agak leceh..coz makanan dia sgtlah mahal..disebabkan dia ni haiwan exotic, dia perlu lebih perhatian..apa igt manusia je nk perhatian...binatang pon pandai...hihihih..setiap pagi bg dia makan n lewat malam pon kene bagi gak dan bermain dgn dia..dia suka hidup berpasangan coz dia suka berkawan..klu bela seekor nt dia sunyi....haha..haiwan ni aktif gak dalam reproduksi..setahun ade la kot dlm 4x....tp x taw la dia ni bertelur ke atau melahirkn ank...agak2nye anak dia mesti mcm tikus kannn...

ekceli kan....aku minat sangat dgn haiwan nie....tp haiwan ni mahal la...atleast aku perlu ade 1k utk dapatkan sepasang sugar glider + food diet + cage dan toys..insyaAllah target aku nk nak dapatkan menatang nie sebelum raya thn ni...

p/s:mesti mama geli...harap2 mama bg aku bela...

11 comments:

Muhammad said...

IF ME BELA.......







......SURE mati !!!


huaaaaaaaaaaaaaaah

Farazila said...

hahaha...
lilo faham kenapa.....
xpela..juz bg megat tgk je dr jauh..[egang jgn...

:P

[cpQ]licious said...

comel la sis!!

bela la..
sis kan suke dok bg perhatian..
huhu..
serius comel!!




p/s:kalau sis bela bg cpq pegang ek!!

Farazila said...

uiks...

insyaAllah sis bela tp tunggu pas sis dah buat xtvt kat PD..
hiihhih

Dhe said...

Iiii...

lucu sangat lah!!
ada tidak ya itu binatang di daerahku

besok hendak lihat2 la

^^

edzlin007 said...

suka jg sugar glider. kwn ada bela, sangat2 manja dgn tuan, tp pemalu dgn org lain. rasanya haiwan ni beranak, bukan bertelur

pagekhas said...

dia manja.. tak gigit sgt kalo tak kaco dia masa tido n makan.. tp di sebabkan tak tau habit sugar glider ni macam mana, my 'kluangman' mati pagi td. no mood 4 de whole day long.

pagekhas said...

my sugar glider mati pagi tadi. mkn ok.. sume ok.. maybe tak paham habit dia camne.. tak sampai pon sebulan beli.. so, kalo awk beli hope dpt jaga dia baik2. p/s : dia suka tido dlm poket baju.. soooo sweet.

Farazila said...

pagekhas...

reallyy...takziah buat u...
thanks bg i tips tu..
sure i akan jaga dia elok2 if i bela dia....

mungkin ade hukmah sebalik ketiadaan 'kluangman' u..

joey glider said...

hye there...

nak bela sugar glider ek..

feel free to visit me

http://suggie-joey.blogspot.com/

got useful tips there

komuniti pets wonderland lowyat pun ada..boleh bantu bakal2 owner mengenai diet sugar glider..

http://forum.lowyat.net/topic/1117717

see ya`

laniey_sg said...

actually xsusah sgt nk bele dier...mmg dier gigit tp xla skt sgt..coz dier gigit x mcm hamster gigit sakit and bleh berdarah..

LiLo

Related Posts with Thumbnails