Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Wednesday, September 10, 2008

Aku redha Ya Allah

salam..

ketika ini, aku berada di library FSPU. aku spent tyme untuk mengulangkaji subjek GIS memandangkan petang ini aku ade test 'GIS'..tetapi..aku xleh nk captured apa yg telah aku stdy pg td di opis..ini semua gara-gara perkara yg terjadi pd aku semasa nak ke uitm.

sejak dua menjak ni, aku jadi pemandu yang berhemah..sentiasa memandu di lorong tgh dan aku pandu kurang dari 90km/j..tp aku rasekan dgn membawa kereta selaju ini mungkin mengundang bahaya kepada diriku apabila aku memandu seorang diri..

aku seringkali melihat emel2 yg sering diforwardkan kepada aku ttg 'bahaya di jalan raya'..bukan kerana accident tetapi kerana taktik yg digunakan perompak utk merompak kenderaan yg melalui highway(dlm hs baiknye penjenayah jln raya)..macam2 perkara jahat yang dilakukan oleh mereka..

dan hari ini..ianya hampir berlaku ke atas diri ku..cuma apa yg telah terjadi buat aku rase ketakutan untuk memandu di highway seorang diri...

critanye begini, masa otw nk ke uitm, aku lalu federal hway, then sampai nk susur masuk ke uitm(pintu belakang), aku nk masuk lane kiri, then br aku perasan ade sebuah VAN PUTIH betul-betul rapat dgn kereta aku, so aku ignore jer..then bila aku dah masuk ke lane kiri dia pon ikut sekali..betul2 rapat dgn kereta aku..aku dah cuak..yang aku perasan ade 3 org lelaki dlm VAN tue..aku rasa x sedap hati terus aku pecut..dlm pada aku pecut tue..tiba2 aku dengar ade satu bunyi letupan dari arah kiri kereta..(bunyi seperti dibaling batu)..hanya tuhan je yang taw..masa tu trafic dah nk bertukar merah...aku kene buat keputusan samade nk berhenti atau jalan jer...aku dah x hiraukan apa2 yg penting aku kene masuk dlm kawasan utim secepat mungkin..syukur...aku lepas, dia berhenti di traffic light..

walau tiada perkara yg buruk berlaku keatas aku..tapi percayalah ianya berjaya buat kau menggigil seluruh badan..kalau ianya terjadi dan langgar belakang kereta aku..apa yg harus aku buat..apakah yg akan terjadi terhadap diri ku..patut kah aku buat laporan polis atas kejadian yg menimpa aku..adakah ianya satu kebetulan apabila aku menceritakan hal ini pada classmate aku, dan ia pun pernah alami di tempat yang sama, kenderaan yang sama cuma masa yg berlainan(malam)..apakah yg dicari oleh orang itu...



aku just nk share tips2 keselamatan dgn korang..
1-pastikan anda lock pintu.
2-sentiasa pastikan keadaan sekeliling.
3-jangan buka tingkap kereta anda seluas2 alam..
4-pastikan jarak selamat kereta anda dgn kenderaan lain..
5-sila hubungi seseorang apabila ade keadaan yg mencurigakan..
6-jgn pandu kereta di kawasan yg sunyi ketika berseorangan..
7-pecut kereta anda selaju mungkin utk elak diekori..
8-jgn berada dekat dgn mat rempit...
9-lu pikir r sendri...


p/s: owh ye..inilah namanya dugaan yang Allah turunkan pada aku..mungkin sudah sampai masa nya utk aku beringat kembali.aku akur dgn ujian yang diuji ketika bulan Ramadhan..semoga aku tabah dan sabar menghadapi setiap dugaan-Nya..cuma aku x bersedia nk menghadapi mu Ya Allah..

6 comments:

Anonymous said...

Wah dasyat gak bahaya betui..bagus lah tip keselamatan yang farah kasi tu.Semoga di lindungi Allah amin

Lina said...

thanks for sharing sis..
hope you're doing well..
lain kali, sis lebih berhati-hati okay.. jgn lupa baca doa naik kenderaan..

[yAN!e][pUTraJAya] said...

bahaya tol lilo..
drive mcm tu...
sib baik dia tak block kete kamoo...

huuhuhu....

skang ni ada trend balik telur kat cermin kete...kasi pemandangan kita kabur n berhenti tepi jalan.

hah...time kita berhenti tu la diorang nak rompak samun dan sebagainyer..

ini pun peringatan utk diri yanie n kawan2 yg lain...


salam puasa (^_^)

~SYAMELIA~ said...

aiyoo lilo... akak cuak gils ms lilo call 2...

sekarang ni mcm2 esp kalu girl drive sorg2...
xpela lilo angggap sbg dugaan n sentiasa beringat ms memandu...

besides tips yg lilo bg 2, akak nk tambah skt, ingat Allah setiap waktu, jgn lupa baca baca doa..
semoga kita sentiasa dilindungi...
insya Allah

dakchomey said...

tips no 9 tu kurang faham la..ahaks..

Rozella said...

Thanks for sharing the tips. :) Will keep them in mind for sure.

Selamat berbuka puasa ya?

LiLo

Related Posts with Thumbnails