Wednesday, September 3, 2008

Cerita: Pasu yang Retak

suatu ketika dahulu, seorang wanita tua cina mempunyai 2 bekas pasu air yang digantung di setiap penjuru galah yang dibawanya.

salah satu pasu tersebut telah retak sedikit sementara pasu satu lagi masih elok keadaannya dan selalu dapat mengisi air dengan penuh.

Pada akhir perjalanan yang jauh dari sungai ke rumahnya, pasu yang retak tersebut hanya dapat dpt mengisis air dgn separuh sahaja.

keadaan ini berlaku setiap hari selama 2 thn, wanita tua itu hanya dapat membawa 1 1/2 pasu air shj.semestinya pasu yang sempurna tersebut sangat berbangga dengan pencapaiannya.

di sebaliknya, pasu yang retak itu sangat malu dgn ketidaksempurnaannya, dan terasa sedih kerana ia hanya mampu membawa separuh air daripada sepatutnya

setelah 2tahun berlalu dgn kepahitan dan kegagalan, pasu retak tersebut berbual dgn wanita tua itu ditepi sungai..


" Aku rasa sangat malu dengan diriku, kerana diriku yang retak ini menyebabkan air tertumpah di sepanjang perjalanan ke rumahmu"

wanita tua itu tersenyum, " sedarkah kamu akan bunga-bunga di bahagian laluan kamu, tetapi tiada di laluan pasu yang satu lagi?"

" itu kerana aku selalu menyedari kekurangan dirimu, oleh itu aku telah menyemai benih-benih bunga di bahagian laluan kamu. setiap hari apabila pulang dari sungai, tanpa kamu sedari, kamu telah menyiram benih-benih bunga itu"

selama 2 tahun, aku berpeluang untuk memetik bunga-bunga yang cantik untuk mengiasi rumahku.sekiranya kamu tidak menjadi diri sendiri, mungkin tiada keindahan sebegini dirumah..

setiap kita mempunyai kekurangan yang tersendiri, tetapi keretakan atau kekurangan kita itulah yang menjadikan perkongsian hidup kita sangat menarik dan bermanfaat..lihatlah diri kita..pasti terselit kebaikan yang kita mungkin tidak nmpk..

4 comments:

~SYAMELIA~ said...

wah!!! byk msg yg diselitkan disitu...
one of it, never underestimate yrself...

Anonymous said...

ek eleh..cite ni aku da pnh wat... serabut jew page ko dgn minatang2 gerak2 tu...huh...jelez..

Farazila said...

tul tue kak emi...manusia adalah sebaik-baik kejadian.ade hikmah di setiap nya...

haha...jeles ker...saje je aku wat posting camni..nk test jer..maknanye aku berjaya buat ko jelez la kan....

thejoker said...

bagus la cite ni..ade isi tersirat..

LiLo

Related Posts with Thumbnails