Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, May 8, 2010

New Gadget

ada satu benda yang aku idamkan sejak sebulan yang lepas..dan aku mula saving untuk itu...tapi disebabkan keadaan sayangku lebih penting aku lupakan niat utk milikinya...so aku kena saving balik semula..

apakah benda yang aku idamkan itu, erm orait..orait...ni haa..gadget yang tidak asing lagi... GPS..iaitu global positioning system...sure korang pernah dgr kan...dimana alat ini berfungsi sebagai arah tujuan ke destinasi yg kita mahukan...bukan sahaja digunakan sbg arah jalan tp alat ini boleh memberikan maklumat lokasi kedudukan kita..untuk tujuan mengukur tanah dan pelbagai fungsi yang lain...ni skang ni da pemes letak kat dlm kete..kat mne2 kete semua dah ade nie..jeles aku...

kenapa aku minat sangat dgn benda nie?
ok..sebab yang pertama aku mmg suka gadget2 nie..masa zaman kolej aku selalunya menjadi orang yang pertama memiliki gadget baru dalam kelas..contohnye kamera digital-dulu org still pki kamera yg ade roll, pendrive - kawan2 aku save data guna disket/cd...laptop pon sama gak...mula2 je aku gne komputer sem ke2 aku ade laptop sendri..mp3 - ade kawan2 aku dgr guna discman / henpon...

sebab ke-2..aku pernah belajar menggunakan alat gps...aku pon ade sorang lec yg sukakan gadget..iaitu Tn Haji Suhaimi...tp gps yg guna tu berat..mcm telefon selular yang dolu2...aku igt lagi nak dapat kedudukan lokasi yang tepat, kitorang berkumpul di tengah2 foyer semata nk dapat satelit yang cukup..hehhee...

sebab ke3-aku suka travel..bila travel ade certain area yg aku x mahir jalan...so aku selalu tawakal dan mencuba sesuatu jalan baru untuk ke sesuatu tempat...kadang2 sesat dibuat nye...dan aku klu gi site kebiasaan aku pegi sorang2...so selalunya aku akan berpandukan peta yang aku print dari sistem aku untuk ke lokasi tapak yg aku ingin pergi...klu aku bernasib baik, ade driver opis yg sanggup temankan aku pi site...

oleh sebab itu, memang patut kan aku ade benda nie....erm kalu aku ade benda nie tentu ianya amat2 berguna utk aku...maybe ade org kata: ala, apa gunanya ko beli hp mahal2 tp x guna map yg ade dlm hp ko tue...dan hati aku menjawab: aplikasi dalam hp semuanye berbayar....ko igt murah sekali nk guna map dlm hp...huhuhu....

walaupun secanggih mana hp aku tu, aku ttp nk ade benda nie satu...kalau semua guna dalam hp..alamatnye bateri hp aku xlama bertahan la...aritu aku dah pi survey kat lowyat..dan ade yg suggest aku gps dgn jenama papago....bila aku ronda2 lagi...aku jumpa plak org yg suggest aku guna gps garmin..mmg lah function sama..tp setiap barangan ade pro n cons nye...lagi2 tang harganya..kedua2 ni amat berbeza sekali..paling murah yg aku tgk harga bermula dr rm499....so ada x kalangan korang yg dah gunakan GPS nie..so apa brand yg korang pakai???brape rat gps korang tue??gps mana yang bagus...share2 r ngan aku yea...



GPS dr papago



GPS dr Garmin


sekian shj dr aku hari ini...

14 comments:

dmx said...

haii..
fara...
dmx..guna GPS Garmin
save dlm h/set jrr...
software...copy then tenet jrrr
he3....memang genius,pengunaanyrr pun mudah...cume danger kalo setting masa drive...tu jrrr he3
selamat mcube....:)

♥Syamelia♥ said...

yahooo...
lepas ni lilo da x seat lagikkkk :)

dakchomey said...

ade x gadget yg dpt mengesan laki tu baek ke x?? penting tu ..wajib beli..

Farazila said...

dmx..hi...

erm mcm ne tu yea?kalau hp sony boleh ker???

apa maksud dmx danger ms drive???

Farazila said...

kak emi...tu la harap2 lilo x sesat la...hihihi

Farazila said...

dc..

hohoho..
itu gadget da ade lama kat pasaran lorh...

ala csi kan guna tu klu nk taw org tu penipu ke x?..so ko buat la beberapa soklan yg trick..br taw lelaki tu baik ke x..hihihi

dmx said...

wahaha...
fara..
rasanye bole...
@ pun beli jrr software dikedai h/phone...ade jual
besa..laa,sambil drive jika kita nnk mnukar arah @ sbgnyer
mcm...kite,bmeseg semasa drive
.....amat bahaya !!! gitu

~aSHa~ said...

best jugak mende ni
sgt diperlukan di saat gentir..

aritu sesat kat KL..ehehehehe..apa daaaa..pusing2 situ je balik...

so bagus kalo dpt satu gps ni

edzlin007 said...

Best Gileeerrr....lepas ni langkah lebih jauh dan yakin...

hmm tetiba teringat citer lecturer ku, ibunya berkata tika mereka tak pasti jalan, "tanyalah perempuan tu" sambil tangannya tunjuk pada GPS.

aduka said...

huih..
mende gadget ni mahal ni..
riban2 gak ni..

~aSHa~ said...

rasa mcm dah letak komen disini...rupanye tak tekan publish ek..ehehe...adeh lupa dah ckp apa aritu..soli laling

mama c'fa said...

tQ saye da tukar hhih maaf ya

Farazila said...

kak asha..sorry sy lambat publish lorh...huhhu

kak mmg bagus pon...klu ada alat ni x rugi pown..

Farazila said...

erm..mmg mahal tp berbaloiii

LiLo

Related Posts with Thumbnails