Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Monday, September 28, 2009

Duit Raya


Assalamualaikum...tengok tajuk entri pon korang semua dah tahu apa yg nk fara ceritakan..for sure la fara nk cerita pasal duit raya kan...tahun ni..fara still x bagi duit raya kat kanak2 lagi...rs2 belum masanye kot...fara juz bg kat mama pandai2lah mama uruskan...duit raya untuk adik2 adelah fara bg skit...ikut kemampuan..yang penting tangan dihulur tanda bermaaf-maafan..

erm..korang nk taw x..fara yang dah bekerja ni pon still dapat duit raya lagi taw..hehehe...nk taw mcm ne fara leh dpt...fara hanya guna kan dua alasan je..fara still belajar n belum kahwin...nanti dapat lah dari mak sedara..ekceli bukan nk pon...sekadar gurauan..alah bukan nk byk pon...orang bg seringgit pon fara terima...korang nak taw x berapa banyak fara kumpul duit raya dari sehari sebelum raya smpi seminggu raya nie??jeng..jeng..jeng...rm 150..

mungkin orang akan kata alah sikit jer..tp bg fara byk taw..sebab fara x sangka dah besar2 ni still dapat duit raya...paling byk duit raya yg fara dpt dari cikgu..fara x jumpa lagi cikgu tp yang best nye dia leh kirim duit raya dgn bank in duit tu dlm acc fara...thanks la cikgu..apa2 pon fara minta halal segala2nya dan maaf lah ade terkasar bhs ngan cikgu...

mama fara selalu cerita kat fara..masa kechik2 fara gembira sgt dpt duit raya...smpi xmo bg mama pegang..simpan sendiri..masa tu beraya di singapore umah sedara belah ayah...dapat je duit raya mesti duduk terkangkang smbil kira duit...padahal x taw mengira time tue...mama cakap setiap rumah yang pergi menziarah mesti itu je yang fara buat...

bila duit dah banyak kumpul...ayah akan bawa fara gi bank..katanye duit raya yg fara dpt kene simpan dalam bank...x leh simpan kat umah..nanti ilang amek dek toyol...hehe..ekceli kat umah fara ade satu tabung yang boleh berbunyi n menari taw..setiap kali fara dpt duit syiling..fara mesti masukkan dlm tabung tue...fara pggl tabung tu tabung kiki lala..suka tgk gelagat tabung tu...

okie..erm pemberian duit raya untuk kanak-kanak dan orang tua di hari raya perlu diteruskan..bagi fara bukannye selalu kita bersedekah kan...kita beri lah berapa yang mampu...janganlah berkira sangat..adik-adik yang dapat duit raya tu akk nasihatkan jgn lah merungut kalau dapat duit raya sikit dari tak dapat langsung kan...ingat yea set kat mind adik2 kemaafan yang utama bukan duit raya taw...

4 comments:

~ Ibu ZAAZ ~ said...

he he...akak pun tak sangka dah anak 4 ni pun dapat duit raya. baru la tahun ni dapat duit raya RM200. lawak juga rasanya.

Farazila said...

wow..hehhe..ye ke akak..mesti dpt dr hubby ter syang knn

[r][a][y] eusouff said...

cancel nak bagi duit raya kat lilo ! LOL

Farazila said...

uik...mne leh mcm tu...

LiLo

Related Posts with Thumbnails