Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Sunday, November 23, 2008

Lipas

lipas oh lipas..inilah satu2 nya serangga yang cukup aku menyampah.paling aku x suka lipas supermannnn....keje nya suka terbang2....lipas ni tidak asing dengan kita...dimana-mana pasti ada..pada waktu malam sure la korang akan nmpk dia keluar dari sarang nya untuk mencari makanan,...lipas ni alah pada cahaya taw...dats y malam je korang selalu nampak kan...kalu siang lipas ni akan sembunyi di tempat2 yang sempit..walaupun aku sering berdepan dengan lipas, aku sure lari 100km..sapa yang x gentar dengan lipas angkat tangan!!hehehe...
jom lihat kehidupan lipas nie..

AMARAN:sesiapa yang menghidap sakit jantung, lemah semangat, ibu mengandung and alahan sila lah ke blog lain!!!anda tidak digalakkan melihat paparan ini..hehehehe

lipas terbahagi kepada 3 bahagian:
1-kepala
2-toraks
3-abdomen.





Lipas betina akan bertelur dalam bentuk karung hitam. (setiap karung boleh menghasilkan 16-40 ekor anak lipas). lipas ini akan bertelur ditempat yang lembab dan gelap seperti di almari, dan tempat2 yang merekah. Karung telur ini akan melindungi telur-telur daripada menjadi kering. Telur mengambil masa 6 - 7 minggu utk menetas. Lipas betina boleh menghasilkan 5- 30 karung sepanjang hidupnya. (Bayangkan berapa banyak lipas boleh dihasilkan oleh lipas betina?? 30biji x 40 lipas=jawablah sendiri).




Setelah melalui tempoh bertelur, ianya akan menetas sekurang2nya 30 ekor anak lipas.Anak lipas tersebut berwarna putih jernih dan lembut. setelah terdedah dengan persekitaran, anak-anak lipas itu akan berubah warna menjadi sedikit gelap dan keras.

Apabila aank-anak lipas menjadi dewasa, ianya mempunyai kaki yang cukup bertenaga dan boleh berlari dengan pantas. lipas dewasa mempunyai kaki yang berbulu dan mempunyai sesunggut yang panjang. sesunggut tersebut berfungsi sebagai deria rasa dan bau untuk mengesan makanan dan tesktur.lipas dewasa boleh terbang dengan sayap.Jangka hayat lipas dewasa boleh mencapai 2 tahun.(uewww...2 tahun tue..lamanya....)




mak aihh...banyakkknyee lipasss....geli nye....
korang geli x tengok lipas yang banyak mcm nie???

18 comments:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

eeeewwwwwwwwwwwwwwwww.....

geli meremang bulu roma akak tgk lipas bnyk2 nih...

hhuhuhu

Rozella said...

Ewww gross! I hate hate hate lipas! Hehehe

Wawa said...

serangga yg paling wawa geli (dan takut, hahaha). esp yg jenis terbang. horror sangat rasa =O gambar last yg lipas banyak2 tu amatlah menakutkan =S lipas ni kan, dia macam taw kalau kita takut, sbb wawa selalu jd mangsa kejar lipas! hahaha.

~SYAMELIA~ said...

ya ampunnnnnnnnnn.....
apa lg citer psl lipas ni, lilo...
geli la...
yucks...
kalu lilo nk taw, akak mmg trawma dgn lipas, dan segala yg merayap...
kalu tgk lipas sekor pun, akak leh jerit kasi 1 shah alam dgr taw...

Farazila said...

kak yanie...
geli kan..setiap kali lilo tgk pic2 ni..sure meremang...
ergghh..

Farazila said...

rozella...
me too..hate lipas...
erghhh

Farazila said...

wawa.
sama lah kita....lilo pon takut ngan terbang2 nie....kan..dia macam taw kita takut kat dia..lagi kita takut lagi dia nk terbang kat kita kan...

Farazila said...

ya Ampunn kak emi.....
jgn trauma2 k....
nanti lilo hadiahkan kak emi teddi lipas...sure pasni akk dh x trauma..akk dah jadi berani...

:P


nyurukkkkk

Farazila said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

azim br bunuh lipas td.. hehe..

dakchomey said...

x mo tgk itew lipas..

Farazila said...

azimmmmmmmmmm
1st tyme azim komen page entry lilo kannnn...
bagus azim..itu salah satu langkah yang muliaaaa...
respect kat azim la...
owh my hero...
hahahha

Farazila said...

ye ke dc..
nanti aku buat entry lain k..
tp tenet kat opis probs la...

huhuhu said...

jgn harap aku nak tido kalau nampak lipas dalam bili, uwekkkkkkk

Wawa_Nadwa said...

eeeiiiiii..
tak ske tak ske tak ske!!
bleh histeria nmpk lipas.
hahaha!

[zsazsa] said...

kite pun tak suke lipas.. uwaaa

knownasSAFIA said...

trauma tgk gamba2 lipas ni liloooo..eee shinning2 plakk tuu

Farazila said...

hurm nampak nya bukan lilo sorang je yang tak suka akan lipasss...
rupa2nya ramai juga....

saffy...lipas tu agaknya dijaga kot..dats y shining2...
heheh

LiLo

Related Posts with Thumbnails