Subscribe

RSS Feed (xml)

Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

Saturday, January 8, 2011

My !st Tyme : Kimbap

Annyeonghaseyo..seperti yang dijanjikan slot My !st Tyme ini telah pon bermula..My !st Tyme ini adalah pengalaman pertama aku mencuba sesuatu dan kongsi bersama pembaca blog..tidak kisah samada ianya makanan, pakaian, hobi, hiburan, riadah atau apa2 sahaja yang menarik dan ini sekaligus membuatkan hidup aku pada tahun 2011 tidak bosan.. :)

kali ini aku mencuba kimbap atau sushi dalam bahasa jepun..ekceli aku x minat sgt dgn sushi lagi2 kebanyakkan bahan2 dia adalah bahan mentah seperti telur salmon, udang, salmon dan sebagainya..teak aku xleh nk trima...klu kimbap versi korea lebih kepada vegeterian dan juga daging panggang..

so kali ni aku buat versi melayu...aku guna beras tempatan jerk...okielah cara nk bt dia mmg senang...tp klu korang nk mudah pi beli kat giant ka, carrefour ka sure ade jual dalam peket...pilih je yg mcm ne korang nak..


bahan-bahan: nasi, minyak bijan, garam, gula,biji bijan hitam,lobak merah, timun, telur dadar, isi ketam, sosej, dan rumpai laut..

langkah pertama : nasi perlu digaulkan dengan minyak bijan, garam dan gula secukup rasa..bagi nasi tersebut lagi berkilat dan melekit sedikit dan juga rasa..kemudian letak nasi di atas rumpai laut...taburkan sedikit biji bijan di atas nasi tersebut..

kemudian letakkan bahan-bahan seperti isi ketam, sosej, omelet, timun, carrot, lobak putih dan sebagainya di atas nasi..make sure letak dihujung sekali..bahagian tepi rumpai laut dibiarkan kosong supaya seaweed dpt meleat setelah di gulung..
'bamboo mat' berfungsi memudahkan untuk menggulung rumpai laut...

akhirnya kimbap tersebut akan jadi seperti gambar di atas setelah di gulung dengan rumpai laut..

kimbap setelah dipotong..ketebalan kimbap ini lebih kurang 1.5-2cm..


kimbap dimasukkan ke dalam bekas...utk my sista rase..hihihi

SELAMAT MENCUBA!!!!

9 comments:

edzlin007 said...

Wow! Nice...terasa nak makan pula. lama tak buat sendiri :p

Muhammad said...

Owh my
yayaaaaa...!!!

blog lilo sudah tukar channel.
dah jadi FFC = Farazila Food Channel.
:P

nyum nyum.
ok,next time..kita buat sama2 k.
please ajar me.
so next time,takder susah2 nak masak apa.

:-)

ps:kak amy,buat sushi...u mampu ??

Farazila said...

edz...
rajin jugak yea kamu buat..
senang je kan..

Farazila said...

megs..
hahhaha..mne ade FFC...xlayak okies...

erm okie je kita bt sme2..but i pon tgk buku jugak...tp yg simple jerk..

heheh..mcm main masak2 jerk...

kak amy semua mampu buat..

~aSHa~ said...

wow...bestnye..pandai buat sendiri...

dakchomey said...

adeh..ni dani pun reti wat..

dakchomey said...

ala..ni dani pown leh wat

akulahaku ^^ said...

err , mana nk cari kulit seaweed tuh ? area kl punya ?

Farazila said...

akulahaku....hye..

ekceli byk kedai dah jual seaweed nie...x silap ade kat giant or jusco..mmg ade jual..mcm sy sy beli kt ampang...mmg ade jual...

LiLo

Related Posts with Thumbnails